Program na květen

Program pro seniory na květen jsme připravili prozatím ještě pouze v on-line prostředí platformy ZOOM.

Ten přináší opět zábavu, vzdělávání, zajímavé aktivity a možnost setkávání se každý všední den pro každého, odkudkoli.

 

 

Rychlý přesun na program v týdnu:

  týden 3.-7.5.2021    týden 10.-14.5.2021    týden 17.-21.5.2021   24.-31.5.2021

 

Jak bude program probíhat?

Program bude probíhat, na platformě Zoom (detaily programu najdete níže). Pro všechny aktivity je nastaven jednotný systém přihlášení:

  • přímý link: KLIKNĚTE ZDE
  • nebo přihlášení pomocí č. schůzky a hesla: Meeting ID/číslo schůzky: 531 675 3853 Passcode/heslo: 111

Pro první přístup do aplikace Zoom je potřeba udělat pár jednoduchých kroků viz níže (na konci textu) a ideálně si i stáhnutou aplikaci. Pokud máte s připojením problém, zkuste požádat někoho v rodině, příp. zkuste zavolat Hanku Čepovou, tel.: 603 852 740.

Informace o tom, jak se k programu připojit najdete také níže. I když to vypadá na první pohled složitě, věřte, že složité se to může jevit pouze napoprvé 🙂.

 

Týden 3.-7.5.2021

Klikněte na banner a dozvíte se víc

 

PONDĚLÍ 3.5.

17 – 18 hod. Kurz trénování paměti, Zdeněk Gloz

Během kurzu procvičíme jednotlivé složky našich rozumových schopností. Prostřednictvím různých typů cvičení si budeme hrát s naší pamětí. Bonusem se naučíme rozpoznat vlajky evropských zemí včetně jejich hlavních měst. 1. setkání – rozhýbejte své malé šedé buňky (procvičování krátkodobé a dlouhodobé paměti, slovní zásoby, tvořivosti,…). Vlajky evropských zemí – 1. část.

Jednotlivé lekce lze navštěvovat i samostatně.

 

ÚTERÝ, 4.5.

10 – 10:45 hod., Anglická konverzace pro mírně pokročilé s Vladimírem Papouškem

Konverzace je vhodná pro mírně pokročilé a pro všechny, kteří se rádi baví (tedy nejen povídají, ale rádi se i něčemu zasmějí).

17 – 18 hod. Čaj o páté, Zdenky Tačovské

Podvečerní posezení u čaje, kávy či jiného nápoje dle vaší volby. Cílem hostitelky Zdenky Tačovské je, abychom se vzájemně mezi sebou poznali a zjistili, co zajímavého kdo umí, co ho baví a může nás s tím seznámit. Zdenka si pro nás chystá zajímavé hosty. Někdy bude hostem někdo z vás, jindy si zve zajímavou osobnost zvenčí.

Host MUDr. Marie Tomečková, lékařka, nadšená cestovatelka a žena mnoha zájmů.

18– 19 hod. Kterak senioři internet užívali, kriminalista mjr. Mgr. Ondřej Vaněk

Současná epidemiologická situace přinesla i četnější komunikaci seniorů prostřednictvím internetu. Jak bezpečně komunikovat prostřednictvím internetu si můžete připomenout s preventisty oddělení prevence moravskoslezské policie. Upozorníme na rizika při komunikaci na sociálních sítích či nešvary zveřejňování osobních informací. Zmíníme nejčastěji pachateli podvodů užívané legendy, ale hlavně doporučíme, jak v těchto kritických situacích správně reagovat, ať se nestanete obětí trestného činu…

Akce probíhá ve spolupráci s Policií ČR

 

STŘEDA, 5.5.

17 – 18 hod., František Ladislav Rieger, Jakub Rychtar

Přednáška by měla být – krom jiného – pokračováním přednášky o Riegerově tchánovi Františku Palackém. Oba muži vytvořili již od 40. let 19. století dobře spolupracující tandem, v němž František Ladislav Rieger začal dominovat zvláště od 70. let téhož století, kdy se již Palackému tolik nedostávalo sil.

Kariéra mlynářského syna ze severočeských Semil byla velmi rychlá. Po studiích – během nichž se setkal třeba také s Josefem Jungmannem a dalšími velikány – vedla jeho cesta k žurnalistice a posléze i do politiky. Ta byla Riegerovou parketou! Byl výborným organizátorem a řečníkem. Uplatnil se jak při jednáních Kroměřížského sněmu, tak i v období po obnovení ústavnosti po roce 1860. Osudy Františka Ladislava Riegera byly však mnohem zajímavější a bohatší.

Přednáška probíhá ve spolupráci s Městskou knihovnou Praha

 

ČTVRTEK, 6.5.

17-18 hod. O životě a láskách českých spisovatelů I., Eva Schneiderová

3. díl z cyklu „Co vám ve škole neřekli“. Budeme se věnovat hlavně takovým spisovatelům jako je Karel Jaromír Erben, Alois Jirásek a Teréza Nováková.

 

PÁTEK, 7.5.

17– 17.45 hod., Domácí cvičení pro dobrou náladu a pružné tělo, Nina Petržalová (Čechová)

Rehabilitačně kondiční cvičení, abychom úplně nezatuhli na těle i na duchu. Cvičení vede skvělá fyzioterapeutka Nina Petržalová. Na lekce si připravte pohodlné oblečení, podložku na ležení – např. karimatka nebo ručník (ne postel). Kdo má, využije overball (lze nahradit malým polštářkem).

Zároveň můžete očekávat zábavné domácí úkoly od Niny, které vás přinutí cvičit v průběhu celého týdne.

 

Týden 10-14.5.2021

Klikněte na banner a dozvíte se víc

PONDĚLÍ, 10.5.

17 – 18 hod., Kurz trénování paměti, Zdeněk Gloz

Během kurzu procvičíme jednotlivé složky našich rozumových schopností. Prostřednictvím různých typů cvičení si budeme hrát s naší pamětí. Bonusem se naučíme rozpoznat vlajky evropských zemí včetně jejich hlavních měst. 2. setkání – rozhýbejte své malé šedé buňky (procvičování krátkodobé a dlouhodobé paměti, slovní zásoby, tvořivosti,…). Vlajky evropských zemí – 2. část.

Jednotlivé lekce lze navštěvovat i samostatně.

 

18- 18:30 hod., Víte, co je modré světlo? MUDr. Lucie Valešová

Jak nám škodí a jak naopak prospívá? Proč se zajímat o modré světlo, když vás čeká operace šedého zákalu? To všechno a další informace se dozvíte na semináři s primářkou oční kliniky NeoVize Praha MUDr. Lucií Valešovou.

Program probíhá ve spolupráci s oční klinikou NeoVize a společností Alcon.

 

 

ÚTERÝ, 11.5.

10 – 10:45 hod., Anglická konverzace pro mírně pokročilé s Vladimírem Papouškem

Konverzace je vhodná pro mírně pokročilé a pro všechny, kteří se rádi baví (tedy nejen povídají, ale rádi se i něčemu zasmějí).

17 – 18 hod., Stromy okolo nás: Gingo, Karel Pinkas

Povídání o dřevině, která je jiná než všechny ostatní, není to ani jehličnan, ani listnáč. Ve druhohorách byla současníkem veleještěrů, šířila se po všech kontinentech. Její nezvyklý vzhled nás upoutá i dnes.

18 – 19 hod., Tajemství kriminalistiky, kpt. Ondřej Penc

Každý z nás zná starý český seriál Dobrodružství kriminalistiky. V jeho příbězích nalézáme úplné základy této vědy. Jednotlivé příběhy jsou také krásným připomenutím naší nedaleké historie. Věděli jste, že některé postupy se používají dodnes? Možná s lehkou obměnou, možná s využitím modernější techniky, ale stále stejně slouží policistům v boji proti pachatelům trestné činnosti. Pojďte se s kpt. Ondřejem Pencem podívat této vědě na zoubek.

Akce probíhá ve spolupráci s Policií ČR

 

STŘEDA, 12.5.

17 – 18 hod., Současné trendy v gastronomii, co s gastronomií udělala doba Covidu, Miroslav Kubec

Našim hostem bude Prezident Asociace Kuchařů a Cukrářů ČR. Miroslav Kubec, který má za sebou přes 40 let v gastronomii, cestování po světě, práci v exkluzivním řetězci InterContinental, prezidenství v AKČ ČR ale i 8 roků jako Kontinentální ředitel světové kuchařské organizace pro centrální Evropu. Povídat si s ním bude Zdeňka Tačovská. Během povídání se určitě dostaneme i k tomu, jak se česká gastronomie proměňuje v čase, jaké jsou současné světové gastronomické  trendy a o tom, jak moc toto odvětví zasáhla pandemie Covidu.

18 – 19 hod. Te Araroa – 3000 km pěšky napříč Novým Zélandem, Lenka Šromová Ševítová, Tomáš Šrom

Pro hodně lidí je návštěva Nového Zélandu sen. Nádherná příroda, exotická zvířata, teplé počasí … je ale Zéland opravdu jen takový?

Během tří měsíční pěší cesty napříč Jižním a Severním ostrovem Nového Zélandu zažili Lenka s Tomášem tuto zemi doslova na vlastní kůži a čekalo je i hodně překvapení.

Projděte se s nimi přírodou na „druhém konci světa“ a odpovězte si na otázku, jestli je Zéland pravdu takový, jak si ho představujete 😉

Čekají vás fotky pláží, džungle i zážitky z přechodů širokých řek a majestátních údolí. 

 

ČTVRTEK, 13.5.

17 -18. hod., Lásky českých spisovatelů II., Eva Schneiderová

4. díl z cyklu „Co vám ve škole neřekli“ bude zároveň věnován měsíci lásky – květnu, s podtitulem Lásky českých spisovatelů II. Tentokrát se zaměříme především na Vítězslava Hálka, Karla Havlíčka Borovského a Josefa Kajetána Tyla.

18 -19. hod., Jak se správně stravovat a na co si ve stravě dávat pozor, Marek Křibík

Jak se správně stravovat a na co si ve stravě dávat pozor. Se svými zkušenostmi a doporučeními vás seznámí Marek Křibík, odborník na výživu seniorů ze společnosti Danone a Nutricia.  

Přednáška probíhá ve spolupráci se společností Danone.

 

PÁTEK, 14.5.

17– 17.45 hod., Domácí cvičení pro dobrou náladu a pružné tělo, Nina Petržalová (Čechová)

Rehabilitačně kondiční cvičení, abychom úplně nezatuhli na těle i na duchu. Vede skvělá fyzioterapeutka Nina Petržalová. Na lekce si připravte pohodlné oblečení, podložku na ležení – např. karimatka nebo ručník (ne postel). Kdo má, využije overball (lze nahradit malým polštářkem).

Zároveň můžete očekávat zábavné domácí úkoly od Niny, které vás přinutí cvičit v průběhu celého týdne.

 

Týden 17-21.5.2021

 

PONDĚLÍ, 17.5.

17 – 18 hod., Kurz trénování paměti, Zdeněk Gloz

Během kurzu procvičíme jednotlivé složky našich rozumových schopností. V podobě různých typů cvičení si budeme hrát s naší pamětí. Bonusem se naučíme rozpoznat vlajky evropských zemí včetně jejich hlavních měst. 3. setkání – rozhýbejte své malé šedé buňky (procvičování krátkodobé a dlouhodobé paměti, slovní zásoby, tvořivosti,…). Vlajky evropských zemí – 3. část.

Jednotlivé lekce lze navštěvovat i samostatně.

 

ÚTERÝ, 18.5.

10 – 10:45 hod., Anglická konverzace pro mírně pokročilé s Vladimírem Papouškem

Konverzace je vhodná pro mírně pokročilé a pro všechny, kteří se rádi baví (tedy nejen povídají, ale rádi se i něčemu zasmějí).

17 – 18 hod., Čaj o páté, Zdenky Tačovské

Podvečerní posezení u čaje, kávy či jiného nápoje dle vaší volby. Cílem hostitelky Zdenky Tačovské je, abychom se vzájemně mezi sebou poznali a zjistili, co zajímavého, kdo umí, co ho baví a může nás s tím seznámit. Zdenka si pro nás chystá zajímavé hosty.

Host bude doplněn.

18 – 19  hod., Jak příležitost dělá zloděje aneb proč kabelku raději nebránit, por. Bc. Miroslav Kolátek

Jak se nestát obětí majetkové trestné činnosti páchané na seniorech přiblíží moravskoslezští preventisté.  Odložená kabelka v košíku či automobilu, peněženka v otevřené kabelce, ale i řetízek se mohou stát snadnou kořistí nenechavců…Preventisté Vás seznámí s riziky a situacemi, ve kterých se můžete ocitnout a zejména přiblíží, jak jim předcházet. Dozvíte se ale také, jak se v rizikových situacích chovat, pokud již nastaly. Připomeneme zásady bezpečného chování, ať se nestanete obětí trestného činu…

Akce probíhá ve spolupráci s Policií ČR

 

STŘEDA, 19.5.

17 – 18 hod., Irena („INKA“) Bernášková, Jakub Rychtar

V přednášce bychom chtěli podat důkaz, že odvážné činy českého odboje za 2. světové války nebyly jen doménou mužů, tím spíše ne jen vojáků. Inka Bernášková nebyla ani jedno a přesto vstoupila do panteonu největších českých hrdinů a hrdinek všech dob. Dcera výtvarníka Vojtěcha Preissiga žila dlouho ve Spojených státech. Nepřestala být však vlastenkou a pomocnou ruku podávala všem potřebným již po Mnichovu v roce 1938. Během okupace českých zemí se podílela na vydávání jedné z mutací časopisu V boj. Jak se život Inky Bernáškové vyvíjel dál, to si vyposlechneme v přednášce.

Přednáška probíhá ve spolupráci s Městskou knihovnou Praha

 

ČTVRTEK, 20.5.

17 -18. hod., Dumas a ti druzí aneb Není Dumas jako Dumas„, Eva Schneiderová

Jak už napovídá název 5. dílu z cyklu „Co vám ve škole neřekli“, zaměříme se na autora slavných Tří mušketýrů.

 

PÁTEK, 21.5.

17– 17.45 hod., Domácí cvičení pro dobrou náladu a pružné tělo, Nina Petržalová (Čechová)

Rehabilitačně kondiční cvičení, abychom úplně nezatuhli na těle i na duchu. Vede skvělá fyzioterapeutka Nina Petržalová. Na lekce si připravte pohodlné oblečení, podložku na ležení – např. karimatka nebo ručník (ne postel). Kdo má, využije overball (lze nahradit malým polštářkem).

Zároveň můžete očekávat zábavné domácí úkoly od Niny, které vás přinutí cvičit v průběhu celého týdne.

 

 

Týden 24.-31.5.2021

 

PONDĚLÍ 24.5.

17 – 18 hod., Kurz trénování paměti, Zdeněk Gloz

Během kurzu procvičíme jednotlivé složky našich rozumových schopností. V podobě různých typů cvičení si budeme hrát s naší pamětí. Bonusem se naučíme rozpoznat vlajky evropských zemí včetně jejich hlavních měst. 4. setkání – rozhýbejte své malé šedé buňky (procvičování krátkodobé a dlouhodobé paměti, slovní zásoby, tvořivosti,…). Vlajky evropských zemí – 4. část.

Jednotlivé lekce lze navštěvovat i samostatně.

 

ÚTERÝ, 25.5.

10:00 – 10:45 hod., Anglická konverzace pro mírně pokročilé s Vladimírem Papouškem

Konverzace je vhodná pro mírně pokročilé a pro všechny, kteří se rádi baví (tedy nejen povídají, ale rádi se i něčemu zasmějí).

17 – 18 hod., Čaj o páté, Zdenky Tačovské

Podvečerní posezení u čaje, kávy či jiného nápoje dle vaší volby. Cílem hostitelky Zdenky Tačovské je, abychom se vzájemně mezi sebou poznali a zjistili, co zajímavého kdo umí, co ho baví a může nás s tím seznámit. Zdenka si pro nás chystá zajímavé hosty.

Host bude doplněn.

18 – 19 hod., Četnická historie – prezentace Muzea Policie České republiky, Bc. Jan Holub

Pojďme se společně s Janem Holubem, dlouholetým policistou ve výslužbě, projít po Muzeu Policie České republiky v Praze 2 v ul. Ke Karlovu. I když ta procházka bude jen virtuální, berte ji třeba jako pozvánku na výlet. Povídání pana Holuba o policejní historii je krásným návratem do dob minulých. Pojďte si s zavzpomínat na doby, kdy po vesnicích ještě chodili četníci a v Praze na „čtyřce“ vládl seriálový pan rada Vacátko v podání Jaroslava Marvana. Věděli jste, že předlohou této literární postavy má být skutečný vládní policejní rada Josef Vaňásek?

Akce probíhá ve spolupráci s Policií ČR

 

STŘEDA, 26.5.

17 – 18 hod., Levná jídla našich babiček, Jiří Eichner

Nejdůležitější je vědět že, naše babičky uměly všechny suroviny zpracovat a nic se nevyhazovalo. Nenakupovaly na celý týden dopředu, nevařily jídla dopředu a nedávaly je zmrazovat. Ve městech chodily denně nakupovat na trh čerstvou zeleninu. Maso k řezníkovi jednou týdně. Samozřejmě, kdo na to měl, nakupoval více. Ale bohatí měli své kuchaře, vlastně hospodyně, která se starala o provoz v kuchyni. Proto jsem vycházel při přípravě receptur hlavně z toho, aby nic nezůstalo a vše se zpracovalo.

Receptury jsem si některé upravoval a to vám řeknu při pořadu. Vycházel jsem ze starých kuchařských knih: Dělnická kuchařka, Válečná kuchařka, Výživa v době hospodářské krize, Kalendář české hospodyně.

Ke stažení: Levná_jídla

 

ČTVRTEK, 27.5.

17 -18 hod., Agatha Christie, Eva Schneiderová

6. díl z cyklu „Co vám ve škole neřekli“ bude věnován detektivce a její královně, což není nikdo jiný než Agatha Christie

 

PÁTEK, 28.5.

17– 17.45 hod., Domácí cvičení pro dobrou náladu a pružné tělo, Nina Petržalová (Čechová)

Rehabilitačně kondiční cvičení, abychom úplně nezatuhli na těle i na duchu. Vede skvělá fyzioterapeutka Nina Petržalová. Na lekce si připravte pohodlné oblečení, podložku na ležení – např. karimatka nebo ručník (ne postel). Kdo má, využije overball (lze nahradit malým polštářkem).

Zároveň můžete očekávat zábavné domácí úkoly od Niny, které vás přinutí cvičit v průběhu celého týdne.

 

PONDĚLÍ, 31.5.

17– 18 hod., Kurz trénování paměti, Zdeněk Gloz

Během kurzu procvičíme jednotlivé složky našich rozumových schopností. V podobě různých typů cvičení si budeme hrát s naší pamětí. Bonusem se naučíme se rozpoznat vlajky evropských zemí včetně jejich hlavních měst. 5. setkání – rozhýbejte své malé šedé buňky (procvičování krátkodobé a dlouhodobé paměti, slovní zásoby, tvořivosti,…). Vlajky evropských zemí – 5. část.

Jednotlivé lekce lze navštěvovat i samostatně.

 

18 – 19 hod., Z VODU ONEMECNĚNÍ PŘEDNÁŠEJÍCÍ, PŘEDNÁŠKA ZRUŠENA A PŘESUNUTA NA PODZIM

Krásný úsměv v každém věku, Petra Bolechová 

Úvod do stomatologie. Škodlivý plak – biofilm jako hrozba nejen zdraví zubů a dásní, ale i zdraví celkově. Orální zdraví a význam péče o dutinu ústní. Způsoby péče o dutinu ústní a zubní náhrady. Prostředky orální hygieny. Onemocnění dutiny ústní.

Přednášku povede Petra Bolechová, pro kterou je práce v oboru Stomatologie zároveň koníčkem. Vystudovala  vysokou školu se zaměřením na ošetřovatelství a management ve zdravotnictví.  Miluje zvířata, doma má psí parťáky Border kolii Nickyho a Čivavu Maxe. Baví jí cestování, poznávání nových kultur, sport a nové výzvy.

 

 

Co musíte  udělat, abyste se mohli připojit na platformu Zoom?

Videonávod „Jak na připojení do Zoomu“

Způsob přihlašování do ZOOMu. Nejprve si stáhněte tzv. klienta (aplikaci) a nainstalujte si jej do počítače.

Poté, pokud máte link (viz výše), na něj stačí kliknout, budete přesměrování na stránky ZOOMu (otvírá se v novém okně, musíte s tím souhlasit). Tam dejte (pouze při prvním přihlášení) přijmout (I Agree) podmínky (privacy policy), zadejte své jméno, které chcete aby se v ZOOMu zobrazovalo (name) a povolte, pokud máte kameru, spuštění videa (join video).  Když vstoupíte do virtuální místnosti, musíte povolit přístup k mikrofonu a zvuku (join audio).

Aplikaci sice není nutné stahovat, ale je to doporučeno. Na PC/notebooku vám prohlížeč nabídne stažení aplikace, tzv. klienta automaticky (Zoom Client for Meetingsdownload application), na tabletech a telefonech záleží na tom, na jakém systému běží. Pak je třeba aplikaci stáhnout z Obchod Play u zařízení běžícím na Androidu, nebo z AppStore pro Apple.

 

 


Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..