Jak trénovat mozek, aby vás napadaly pozitivní myšlenky

Trénování mozku se věnujeme často, ale trénování mozku tak, aby vás napadaly pozitivní myšlenky (což je v životě více než důležité) se věnujeme poprvé. Proto rádi sdílíme článek z on-line české verze časopisu Forbes.

Pro začátek si musíte uvědomit důležitou věc – lidský mozek nevznikl proto, aby produkoval štěstí. Náš mozek byl stvořen, aby zajistil přežití. Ukrývá v sobě sice i látky podporující radost (dopamin, serotonin a oxytocin), ty ale uvolňuje jen v malých dávkách a rychle je spaluje. Vypouštění hormonů štěstí se ale dá – naštěstí – stimulovat. A není to tak složité.

Pro to, že lidský mozek jede tak často na negativní vlně, existuje celá řada důvodů. Špatný pocit má v otázce přežití nezastupitelné místo – varuje nás před případnými překážkami, které by nás na cestě za dosažením našich potřeb mohly ohrozit. Naštěstí existuje jednoduchá cesta, jak tuto přirozenou negativitu zvrátit.

Všímejte si maličkostí

Začněme příkladem, který nazývám Paradox psího bobku. Byly všude, protože dřív nebylo normou psí výkaly z chodníku sbírat. Pak se ale zákony změnily a ulice byly najednou čistější. Udělalo to někoho šťastnějším? NE! Lidé si toho sotva všimli. Ale když do něčeho šlápnou, toho si všimnou a pak se umějí vytočit do ruda.

Náš mozek se vyvinul tak, aby odhaloval problémy, a je vycvičený v tom, najít je, když je hledá. Tak třeba: komentátoři předpovídali zkázu civilizované společnosti poté, co jiní vášnivci vynalezli bicykl. Varovali, že lidé budou těkat sem tam místo toho, aby trávili čas společně. A tak dále.

Důvod proč tohle děláme, je pořád ten samý – zdědili jsme mozek, který našim předkům pomáhal odhalovat hrozby tak, aby na ně mohli reagovat. Jsme způsobilí odhalovat ohrožení, i když jde třeba o vydělávání peněz.

Jenže pokud se mu nepostavíte pozitivně, tak vás negativismus pohltí. Abyste to dokázali, vyhraďte si třikrát denně po dobu 45 dnů jednu minutu, během níž budete hledat něco pozitivního. Mozek tím natrénujete na to, aby hledal to pozitivní, jako už teď umí vidět vše negativní. Jakákoliv pozitiva, jedno jak velká, vytvoří cestu, která hledá a očekává další kladné věci.

Prostě oceňte, že chodník před vámi je čistý, a vaše nervová spojení se rozvibrují. Může se zdát zbytečné hledat pozitiva, když negativa jsou tak evidentní. Ale pravda je taková, že to jen váš pohled je chybný a potřebuje nápravu.

Nenechte se strhnout

Dejte si taky pozor na vliv vašeho okolí. Je totiž těžké vidět pozitivně, když všichni kolem mají blbou náladu. Náš mozek savce chce navíc běžet, když běží i zbytek stáda. Pozitivismus něco stojí, ale jeho benefity jsou větší.

Když se nastavíte pozitivně, budete cítit potěšení z toho, že můžete volit své další kroky. Nikdy sice nedokážete předpovědět výsledky svých snah, ale vždy budete mít možnost volby další cesty k uspokojení svých potřeb.

A držte se, přepnout se do módu přežití je, pokud vaše snahy nepřinesou okamžité výsledky, přirozená touha. V tu chvíli si ale můžete připomenout, že vaše přežití není aktuálně nijak ohroženo. Většina úspěchů lidstva vzešla ze snah, které nepřinášely okamžité výsledky. Pokud jsou ty vaše zklamáním, můžete upravit svá očekávání a vydat se jinou cestou.

Pak budete stimulovat svůj mozek a pocity štěstí místo toho, abyste doufali, že to svět udělá za vás.

Autor: LORETTA BREUNING, FORBES US

Odkaz na článek: Forbes.cz

Ilustrační foto: PIXABAY

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..