Blog Hanny Žákové – O setkání přispěvatelů do Wikipedie v Broumově

Vítáme na našich stránkách novou blogerku, paní Hannu Žákovou.

Tato neobyčejná dáma nám v loňském roce pomáhala číst pohádky pro děti na YouTube a jí čtená pohádka O bílé kachničce má ze všech natočených pohádek nejvíce shlédnutí. Kromě toho, že ráda píše, jí v poslední době zaměstnává hraní (kompars) v TV pořadech, ale o tom až příště..  Dnes se s ní pojďme podívat do Broumova, kde byla naše nová blogerka na setkání přispěvatelů do internetové encyklopedie Wikipedie.

 

Výhled z cely 344
Výhled z cely 344

Nedávno jsme se sešli s několika dalšími, do té doby nám neznámými přispěvateli Wikipedie (na pozvání této organizace) v Broumově. Krom ubytování v klášteře jsme měli zajištěnu plnou penzi, učebnu i učební pomůcky, také náměty ke zpracování a jak fotografové, tak psavci též podněty k výuce. Dohled mladých, zdvořilých, leč neústupných jedinců, mně osobně velice vyhovoval neb s bičem nad hlavou jsem hned výkonnější!

No, myslím, že jsem se zamilovala a budu se chtít vracet: broumovský kraj je taaak nádherný! Líbezný! Toto je skutečně milostiplná krajina, úplně jiná země – vjedete do Náchoda a vyjedete do rozkvetlých luk, mírně zvlněné, zalesněné, čarokrásné oblasti, plné barokních staveb – a skalních útvarů (Broumovské skály, Adršpach).

Území bylo až do 13. století neobydlené, až král Přemysl Otakar I. povolal Němce, aby tu vystavěli vesnice a obdělali zemi.
Jako první tu spřádali len, vznikla tu i první škola pro přadláky. Pak se začala zpracovávat bavlna, tkali tu překrásné a kvalitní damašky a dokonce hedvábí, z něhož se vyráběly padáky.

Objevila jsem zajímavou historii některých továrníků: nejen Baťa ve Zlíně, ale i Josef Schur v Martínkovicích postavil domy pro dělníky a dokonce jim ve 30. letech minulého století, v době hospodářské krize, vyplácel p o d p o r u!

V Broumově vznikl v 17. století tzv. urbář, který nemá ve světě obdoby – ale to už najdete ve Wikipedii pod heslem Johann Georg Adalbert Hesselius.

Detail cely
Detail cely
Klášterní chodba
Klášterní chodba

Bydleli jsme v zrenovovaných mnišských celách kláštera, dostávali vybranou krmi (fakt výjimečně dobrá kuchyně – pro požitkáře; i kávu nejprve čerstvě semleli a až pak uvařili), těšili se z klidu a honosnosti místa: když se totiž z trochu asketických (ale příjemných) cel vkročilo do tzv. biskupských hal, až člověk přestal údivem nad tím bohatstvím výmalby a krásou dřevěných podlah dýchat.

Samozřejmě výdobytky civilizace jako wifi, výtah na čip aj. nechyběly! Souzněly se stařičkou funkční petlicí u cely. A to se mi moc líbilo!

Hanna Žáková

 

Ilustrační foto: Zemefilmu.cz (úvodní obrázek Broumovského kláštera), ostatní foto Hanna a Jan Žákovi

 

Pokud chcete být informováni o všech našich akcích, zaregistrujte se na jednoduchém formuláři vlevo níže na stránce. Aby byla Vaše registrace platná, je potřeba následně potvrdit odkaz v emailu, který Vám přijde na Vámi uvedenou e-mailovou adresu.

Další bloggy – Blog Evy K.

3 komentáře: „Blog Hanny Žákové – O setkání přispěvatelů do Wikipedie v Broumově

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..