Doporučení fyzioterapeuta v době karantény

Společnost VAMED Mediterra, provozovatel několika rehabilitačních klinik (např. Malvazinky) vydala tiskovou zprávu s doporučeními „Jak se vypořádat s karanténou z pohledu fyzioterapie“.

Část textu, která se vztahuje k potřebě pravidelného pohybu seniorů, si dovolujeme s vámi sdílet, celá tisková zpráva je pak ke stažení na konci textu.

 

Základní typy pro to, jak se vyrovnat s karanténou

  1. Pravidelně se hýbejte – najděte si cvičení, které vám vyhovuje, jděte na procházku do přírody (samozřejmě je nutné dodržet podmínky nařízení vlády). Díky pohybu budete mít lepší i náladu!
  2. Dodržujte zásady ergonomie (doporučení se vztahuje hlavně na osoby, které pracují z domu a nemají v něm vytvořené vhodné pracovní podmínky, ale u počítačů teď sedíme všichni častěji):
    • Nastavitelný nábytek (židle, deska stolu, podložka pod nohy) dodržení této zásady usnadní. Na židli seďte rovně bez povolení zad a celou dobu buďte opřeni o opěradlo židle s nohama pokrčenýma v kolenou v pravém úhlu a ploskami položenými na podlaze.
    • Klávesnice ─ prsty by měly být ve stejné úrovni se zápěstím a předloktím. Zápěstí se neopírá o rám klávesnice, nutí totiž držet lokty od těla. To způsobuje zatížení ramenního pletence a zvyšují se nároky na páteř, které vedou k bolestem hlavy.
    • Monitor ─ měl by být v úrovni očí tak, abychom dobře a bez námahy viděli. Jednoduchým řešením je podložit monitor knihou, balíkem papírů nebo si pořídit speciální držák, předejdete tak možným potížím s krční páteří. Máte‐li notebook, doporučuje se podložit celý počítač a pořídit si externí klávesnici.
    • Myš ─ poloha ruky při pohybu s myší by měla být opět v pravém úhlu, položená od zápěstí po loket na ploše stolu. Při výběru myši dbejte na její velikost, musí dobře padnout do ruky. Vhodné je myš používat co nejméně a raději se naučit klávesové zkratky.
    • Osvětlení a uspořádání předmětů ─ důležitou roli má také správné osvětlení. Nezavírejte se s počítačem v tmavých koutech, světlo z počítače nestačí. Nejvhodnější je denní světlo nebo alespoň zářivky, které se takovému světlu podobají nejvíce. V zorném poli byste také neměli mít žádný zdroj světla, ani okno. Uspořádání stolu má také svůj význam. Nesnažte se všechny předměty a techniku poskládat na pracovní stůl. Každou cestu od pracovního stolu berte jako protažení těla.
  3.  Dostatečně spěte a relaxujte – přečtěte si zajímavou knihu, poslouchejte oblíbenou hudbu, malujte, hrajte s dětmi hry, na které jindy nemáte čas, pusťte si oblíbený film, zacvičte si. Zkrátka dělejte to, co vám udělá radost. Nezapomeňte se pak ale pořádně protáhnout.
  4. Podpořte obranyschopnost organismu – dodržujte pitný režim a zdravě jezte (pokud je to alespoň trochu možné), dobrá fyzická a psychická kondice vám výrazně pomůže.

 

Co dělat, pokud mám problémy s pohybovým aparátem?

V rehabilitaci, resp. fyzioterapii diagnostika na dálku možná není. V případě úrazu nebo akutního zhoršení stavu je nutné navštívit fungující ambulanci traumatologa, ortopeda, neurologa nebo rehabilitačního lékaře, který rozhodne o dalším postupu

Podstatným opatřením, jak předejít bolestem pohybového aparátu, je prevence. „Pokud se o své tělo řádně staráte, optimálně alespoň částečně pod dozorem odborníka, kterým může být fyzioterapeut nebo jiný specialista věnující se problematice pohybového aparátu, výrazně tím snižujete riziko, že vás vaše tělo zradí. Takovou péči má řada sportovců, kteří se věnují sportu na závodní a vrcholové úrovni, a nezřídka se setkávám s tím, že i intenzivně sportující „rekreační“ sportovci,“ uzavírá Mgr. Jan Krulík, odborný fyzioterapeut Rehabilitační kliniky Malvazinky v Praze.

 

Jaké mohou být důsledky nedostatku pohybu?

Dlouhodobý nedostatek pohybu, ať už z důvodu stávající situace, ale i v běžných podmínkách, může vést kromě problémů s pohybovým aparátem (bolesti zad, beder, šíje apod.) také k nárůstu hmotnosti, snížení množství aktivní hmoty, to znamená svalů a nabrání hmoty tukové. Více ohroženou skupinou jsou v tomto ohledu senioři, u kterých dochází ke snížení množství aktivní hmoty fyziologicky. To může vést až k rozvoji sarkopenie. To je onemocnění, u kterého dochází k úbytku a zhoršení kvality svalové hmoty, naopak se zvyšuje množství tukové tkáně. Dále se zhoršuje stabilita, soběstačnost, a to vše vede k rozvoji nebo zhoršení onemocnění jako je například diabetes mellitus 2. typu, osteoporózy a dalších onemocnění. Právě pravidelná pohybová aktivita, zejména posilování (i lehké) a kvalitní strava bohatá na bílkoviny (pokud dotyčný netrpí onemocněním, kde by zvýšený příjem bílkovin nebyl žádoucí) jsou nejlepší prevencí rozvoje negativních příznaků spojených se stárnutím.

 

Tisková zpráva ke stažení

 

Ilustrační foto k článku:  Senior camp Právě teď – cvičení pod dohledem fyzioterapeutky

pohyb seniorů

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..