Chodecká výzva

Chodecká výzva Právě teď! o.p.s. 2021: 

Pojďte s námi do Prčic, přes La Manche, kolem rovníku nebo do jakéhokoliv místa, které byste chtěli navštívit.  

 

 Ale klidně choďte jenom tak, pro radost z nejpřirozenějšího pohybu, pro lepší kondici a hlavně náladu. Někdy chodíme společně jen virtuálně, někdy chodíme společně – společně.

 

Na začátku roku měla většina z nás méně pohybu, než bychom chtěli a potřebovali. Nedalo se společně cvičit, nebyly možné skupinové lekce Nordic Walking. Naráželi jsme na častý problém, že nás samotné chodit nebaví. A proto jsme připravili tuto „chodeckou výzvu“, ve které jde každý sám za sebe a zároveň společně.

 

Aktuální stav výzvy

V červenci jsme společně ušli 4.329 km. Ke konci července máme od začátku roku 25.243 km z potřebných cca 40.075 km, což je právě cesta kolem rovníku.

Do toho, abychom obešli rovník  nám ještě poměrně dost zbývá. Kdo se k nám ještě se svými kilometry přidá?

 

 

květen 2021

Jak jsem si slíbili, jdeme stále dál a pokračovat budeme celý rok.

  • V březnu jsme vyrazili na Sněžku a společně ušli 3879 km
  • Za první čtvrtletí jsme tak zvládli téměř 9000 km a to se jednalo o nejméně vhodné měsíce na chůzi. Těším se, že se zlepšujícím se počasím budou přibývat kilometry i účastnící.
  • Druhé čtvrtletí jsme zahájili  v dubnu cestou do Českého Krumlova a udělali si rekord. Poprvé jsme prolomili hranici čtyř tisíc kilometrů – přesně 4103 km
  • V květnu máme za cíl ujít 100 jarních kilometrů (ale klidně to může být i vícekrát).
  • V červnu budeme konečně moci  krom domácího chození vyrazit a počítat i společně ušlé km !!!  Cíl červnového chození je ve výběru. Uvítáme i vaše tipy.

 

LEDEN 2021

Proto jsme na začátku letošního roku přišli s chodeckou výzvou. Kdo jde se mnou, autorkou tohoto článku, s hůlkami i bez v lednu do Prčic. Pokusili jsme se navzájem hecnout a každý sám, ale v mysli společně, odejít v průběhu měsíce ledna postupně vybranou trať (klidně samozřejmě víc) do Prčic.

Nebylo nutné nechat se strhnout a přepálit start. Důležité bylo začít, vydržet a dle svých možností pomalu přidávat a dávat přitom pozor na chlad, kluzko atd.

K výběru jsme měli trasy posledního ročníku slavného pochodu: 13 km, 23 km, 30 km, 30 km, 31 km, 35 km, 36 km, 42 km, 43 km, 49 km, 50 km, 59 km, 66 km, 70 km, 73 km.

 

Reakce překonaly očekávání. Někteří se do toho opřeli již na Nový rok, jiní si zjistili, kolik km je do Prčic od nich z domova, další hlásili, že se pokusí, ale nic neslibují… Důležité je, že  jsme se shodli na tom, že cesta je cíl, tudíž není až tak důležité, kam jdeme, ale že jdeme a jdeme (byť každý sám) společně.

Domluvili jsme se na tom, že na konci ledna nám účastníci pošlou počet nachozených kilometrů (ale i metrů, protože každý krok se počítá), své fotografie, tipy na trasy atd.

Dlouze jsme zvažovali, zda zveřejnit výsledky v podobě tabulky, kde budou jména a výkony. Nakonec jsme se rozhodli, že tak neučiníme, protože pro někoho stálo ujít pár kilometrů stejné úsilí, jako jiného desítky kilometrů i více (výkony samozřejmě neveřejně evidujeme).

S dovolením autorky zveřejňuji jednu reakci.

Hlásím, že za leden jsem faldy moc nerozhýbala, celkem jsem ušla 1 500 metrů, Honza více, Honza může počítat v kilometrech, ale jelikož jsem mu přesnou evidenci nevedla (v únoru se polepším), myslím, že mluvit můžeme tak o deseti km.
Nicméně geniální nápad to byl, a i když to tak nevypadá, chytil nás! Včera (1. února) jsem ušla sice jen 200 m, ale chystám se dnes po šesté ven tuto metu pokořit :-). 

Od pana Karla Pinkase, který se věnuje geocachingu se nám zase dostalo tipu, jak si chůzi zpestřit a třeba k pohybu vylákat i někoho, koho nebaví chodit bez cíle. Během ledna v jeho sbírce přibylo 21 nových kešek.

 

SPOLEČNĚ  JSME V LEDNU V POČTU 18 osob UŠLI 1.410 km (aktualizované údaje k 8.2.)

Všem moc děkujeme!!! Je to skvělý výsledek. Navíc je třeba pracovat s tím, že leden není na chůzi nejideálnějším měsícem, plus poctivě chodili i další, kteří svá čísla nesdíleli.

Jak víme, pohyb uvolňuje hormony štěstí, bojuje se stresem, což v současnosti potřebujeme více, než cokoliv jiného. V únoru a dalších měsících budeme pokračovat dále a až to půjde, vyrazíme společně. Máme od vás spoustu tipů na zajímavé trasy.

 

ÚNOR 2021

V posledních dvou letech jsme se s velkým nadšením účastnili štafetového plavání seniorských klubů, pořádané organizací SenSen s názvem Přeplav svůj La Manche„. Přestože je letos vše jinak, rozhodl se SenSen akci neodpískat, uchopil jí jinak a my do toho jdeme nadšeně s nimi.

SenSen vyhlašuje mimořádný VII. ročník štafetového plavání, tentokrát pod názvem „La Manche na suchu“, který se uskuteční v únoru 2021. Tak jako vždy nejde o závod v pravém slova smyslu, senioři nebudou soutěžit mezi sebou, ale sami se sebou. A protože jsou bazény kvůli pandemii COVID-19 dočasně zavřené, nebudeme tentokrát plavat, ale chodit (s holemi i bez).

Oslovte i další zájemce, utvořte silnější a mezigenerační tým (ano můžete vzít o víkendu vnoučata na společnou vycházku), vzájemně se podporujte a motivujte. 

 

JAK SE MŮŽETE ZÚČASTNIT

Princip je obdobný, jako u našich lednových Prčic. Choďte, choďte co nejvíc a svou chůzi si evidujte.

Na konci února nám na e-mail luxova@prave-ted-ops.cz (do předmětu dejte La Manche) pošlete své jméno a údaj o odchozených únorových kilometrech. Tento e-mail budeme vnímat jako souhlas s tím, že vaše jméno s ušlými  kilometry (nic dalšího) předáme za tým „Chodím Právě teď!“ organizaci SenSen.

Aby naše účast proběhla v duchu fair play, prosíme, aby se jednalo pouze o kilometry ušlé v rozpětí 1.2. – 28.2. 2021.

To, co ujdete v únoru do La Manche vám samozřejmě zaneseme i do naší celoroční výzvy.

 

Několik fotek z vycházek:

 

BŘEZEN 2021 a další měsíce..

Rozhodně půjdeme dál.. Pokud máte nějaký námět na cílovou destinaci, pište tipy na luxova@prave-ted-ops.cz

 

P.S.: zatím jenom pro zajímavost, délka zemského rovníku činí asi 40 075 km

 

Autorka článku: Iveta Luxová, ředitelka Právě teď! o.p.s.

Autoři fotografií: senioři Právě teď! o.p.s.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..