Zářijový program

Prázdniny utekly jako voda.

V září se můžete těšit na oblíbené venkovní aktivity, vzdělávání v oblasti moderních technologií i na oslavu Mezinárodního dne seniorů

 

 

Rychlý přesun na typ programu:  Nordic Walking      Mezinárodní den seniorů       Ostatní program

 

Společné aktivity (v Praze) na živo

Připravujeme pro vás společná setkání a aktivity, které mohou být průběžně doplňovány. Pro aktuální informace prosím sledujte náš web, tuto stránku, kalendář akcí či facebook.

Přes rozvolnění vládních opatření v souvislosti pandemií Covid-19 vás žádáme o ohleduplnost. Zůstaňte prosím doma, pokud se jakkoliv necítíte dobře, jste nachlazení atd. 

 

Kolik účast na níže uvedených aktivitách stojí?

Většina akci je bezplatných a není-li uvedeno jinak, zúčastnit se jich může každý senior bez předchozí registrace. U výletů si každý hradí cestu, vstupné či občerstvení. 

Protože vše něco stojí a ne vše je hrazeno z grantů či dotací, uvítáme dobrovolné příspěvky např. přes darovací portál Darujme.cz, kde si můžete zvolit, co konkrétně byste rádi podpořili.

Naše aktivity můžete také podpořit či ocenit zasláním zvolené částky přímo na náš účet u ČSOB: 258492161/0300.

Děkujeme!

Zároveň moc děkujeme všem, kteří nám pomáhají s přípravou a realizací programů, přicházejí s originálními nápady a inspirací. Budeme rádi, pokud se v případě zájmu zapojí vícero z vás. Protože jaké si to společně uděláme, takové to budeme mít…

 

 

Nordic Walkingové lekce

Chůze je jedna z nejzdravějších forem pohybu a provozovat jí může téměř každý. Při Nordic Walkingové chůzi lze využít holí k větší stabilitě chůze. Zároveň se při chůzi s NW holemi zapojuje až 90% svalů celého těla.

Správně prováděná NW chůze má velké množství pozitivních zdravotních efektů vice viz ZDE

Lekcí se může účastnit každý bez ohledu na předchozí zkušenost a fyzickou kondici.

 

Přehled pravidelných lekcí:

  • ÚTERÝ: Praha 7 – Stromovka, začátek v 10 hod., sraz před budovou Planetária cca. 10 min před začátkem lekce (lekce probíhají od dubna a budou probíhat až do 29.11. 2022). 
  • ÚTERÝ: Praha 2 – Park Folimanka, začátek v 10 hod., sraz u Altánu u dětského hřiště v parku Folimanka (lekce budou probíhat od 6.9. -25.10. 2022)
  • ÚTERÝ: Praha 4* – Krčský les, začátek ve 14 hod., sraz na parkovišti restaurace U labutě pod Thomayerovou nemocnicí cca 10 min. před zahájením lekce (lekce budou probíhat od 13.9. do 25.10. 2022)
  • STŘEDA: Praha 10  Malešický park, začátek v 9:30 hod., sraz na rohu ulic Káranská a Cerhenická „u koulí“ v dolní části parku cca. 10 min před začátkem lekce. Nedaleko je zastávka autobusů č. 133, 188, 199 „Plaňanská“ (lekce budou probíhat od 7. 9.– 30.11. 2022). 
  • STŘEDA: Praha 3 – Vrch Vítkov, začátek ve 14 hod., sraz na rohu ulic Kališnická a Pražačka u vstupu do parku. Nedaleko je zastávka autobusů č. 133 a 207  „Ohrada“ (lekce budou probíhat od 7.9 – 16.11. 2022).

 

* Aktivity podpořila MČ Praha 4

Na lekce NENÍ třeba se předem registrovat. Lekce se nekonají v den, na který připadá státní svátek.

#ZdravéStárnutí

 

Na lekci doporučujeme pohodlné sportovní oblečení a obutí. Zároveň doporučujeme nosit si s sebou v batůžku pití. Hole na lekci vám rádi na místě zapůjčíme, příp. pokud máte vlastní – pomůžeme vám s jejich nastavením.

V případě dotazů k lekcím volejte Hanu Čepovou: 603 852 740.

 

 

Ostatní program

  • 5.9. od 14 hod.  Workshop: Jak na WhatsApp?  – prakticky zaměřeno na ukázky práce s chytrým telefonem a aplikacemi

Anotace workshopu: Nevíte si rady s aplikací WhatsApp?? Přijďte na náš jedinečný kurz kde vás naši lektoři provedou základními prvky této aplikace, jako je zasílání fotek, videií videí, polohy, uskutečnění video a audiohovoru. Kurz z vás udělá plnohodnotné uživatele WhatsAappu. To není vše. Můžete se těšit i na menší soutěž a fajn zábavu v prostoru Magenta Experience Centra.

Jak se do T-Mobile Magenta Experience Centra Center dostanete? „Magenta“ se nachází v přízemí OC Arkády Pankrác, vstup do OC je např. přímo ze stanice metra trasy „C“ Pankrác. Nejsnazší přístup do prodejny je u bočního vchodu z ulice Hvězdova, poté hned vlevo po vstupu.

Akce je bezplatná, předpokládaná doba trvání 1,5 – 2 hod.

Registrace uzavřena, workshop naplněn. Další termín 14.9. viz níže.

 

  • 6.9. od 14 hod. Minizahrádky v recyklovaných nádobách

Na program v Botanické zahradě se sejdeme ve 14 hod. ve foyer skleníku Fata Morgana (u pokladny si zakoupíte vstupenku a projdete do areálu skrz schodiště až ke skleníku FM). 

Cena vstupenek:

  • Senioři nad 60 let, ZTP: 75 Kč
  • Senioři 70+: 1 Kč

Pokud nemáme vlastní zahradu, potěší nás i malý prostor zeleně, který si můžeme přinést domů. V tomto případě navíc v nádobách z recyklovaných materiálů. Během programu se tak seznámíte s jednoduchými možnostmi výroby dekoračních nádob z recyklovaných materiálů, ve kterých lze rostliny pěstovat v bytových podmínkách.

Doporučujeme si s sebou vzít pracovní rukavice.

 

  • 12.9. od 10 hod. Oblíbené mölkky na Pankráci

Sraz: Pankrácká pláň, hrajeme na hřišti pro pétanque vedle Café na půl cesty.

Přijďte si zahrát svojí oblíbenou, nebo naopak vyzkoušet něco nového. Co neumíme se vzájemně naučíme. Nechceme konkurovat tréninkům a závodům soutěžních týmů. Cílem je, abychom si to všichni užili (ať nám to jde, nebo ne).

Na místě se lze posadit, popovídat, odpočinout, užívat sluníčka a přítomnosti prima parťáků…  Zvána jsou i vaše vnoučata. Věříme, že se s námi nudit nebudou.

S sebou doporučujeme vzít kromě dobré nálady i pití a pokud je velké slunko, tak i pokrývku hlavy. Akce trvá cca 1,5- 2 hod. a není na ní nutná předchozí registrace

Konání akcí finančně podpořila MČ Praha 4.

Kontaktní osoba pro tuto akci: Hana Čepová, tel: 603 852 740.

#ZdravéStárnutí

 

  • 14.9. od 15 hod.  Workshop: Jak na WhatsApp? (přidaný termín) – prakticky zaměřeno na ukázky práce s chytrým telefonem a aplikacemi

Anotace workshopu: Nevíte si rady s aplikací WhatsApp?? Přijďte na náš jedinečný kurz kde vás naši lektoři provedou základními prvky této aplikace, jako je zasílání fotek, videií videí, polohy, uskutečnění video a audiohovoru. Kurz z vás udělá plnohodnotné uživatele WhatsAappu. To není vše. Můžete se těšit i na menší soutěž a fajn zábavu v prostoru Magenta Experience Centra.

Jak se do T-Mobile Magenta Experience Centra Center dostanete? „Magenta“ se nachází v přízemí OC Arkády Pankrác, vstup do OC je např. přímo ze stanice metra trasy „C“ Pankrác. Nejsnazší přístup do prodejny je u bočního vchodu z ulice Hvězdova, poté hned vlevo po vstupu.

Akce je bezplatná, předpokládaná doba trvání 1,5 – 2 hod.

Na workshop bylo třeba se registrovat. Registrace je ukončena, kapacita workshopu je již naplněna.

 

  • 15.9. Keltská stezka na Šancích – vycházka s Karlem Pinkasem

Vycházka bude začínat i končit na autobusové zastávce TOČNÁ, kam se každý dopraví po vlastní ose. Sem přijíždí bus 113 z Kačerova (stanice metra) a bus 341 z Modřan (Obchodní náměstí). Na vycházku vyrazíme ze zastávky ve 14:35 hod.

Na počátku pochodu odbočíme na kopec Čihadlo, kde si prohlédneme pozůstatky bývalého raketového sila. Poté se vrátíme na NS Keltská stezka. Po ní dojdeme až k akropoli hradiště Šance a na horní Vyhlídku, ze které je vidět nejen Zbraslav, ale také rozhledna na Závisti. Poté sejdeme na vyhlídku Nickerleho. Nakonec se po příjemné vrstevnicové stezce vrátíme do Točné.

Zářijová vycházka vede, s výjimkou jejího začátku a konce, členitým lesním terénem a je určena pro fyzicky i technicky zdatné účastníky. Délka trasy do 6 km. Turistická obuv nutná, hůlky i pitivo doporučeny.  

Kontaktní osoba: Iveta Luxová, tel.: 603 852 715

 

  • 16.9. od 14:30 hod. Návštěva ČNB – Komentovaná prohlídka expozice Za měnou

Sraz: Návštěvnické centrum ČNB (Na Příkopě 864/28). Na místo se dostavte s 15 min. předstihem.

Pojďte se dozvědět, co vše Česká národní banka dělá, aby v naší zemi dosáhla cenové a finanční stability a zajistila plynulost peněžního oběhu. Poznáte, kdo, proč a jak rozhoduje o nastavení a nástrojích měnové politiky, finanční stability nebo dohledu nad finančním trhem. Uvidíte ale také, že naše centrální banka působí nejen doma, ale je aktivní také ve světě. Všechny její činnosti se vám srozumitelně a interaktivně představí v jednotlivých tematických celcích. Hlavně ale zjistíte, že za Českou národní bankou a naší měnou se, aniž bychom to vnímali, skrývá život každého z nás.

Na prohlídku bylo třeba se registrovat. Registrace je ukončena, kapacita této prohlídky je již naplněna.

Další společné návštěvy expozic ČNB připravujeme. Pro ty, kteří neměli možnost navštívit srpnovou prohlídku programu Lidé a peníze, program v říjnu – listopadu zopakujeme.

Kontaktní osoba: Bc. Iveta Luxová, tel.: 603 852 715

 

  • 19.9. od 14 hod. Oblíbené mölkky na nově otevřeném hřišti pro pétanque na Folimance

Sraz: Ve volnočasovém areálu pod Nuselským mostem, v parku Folimanka viz ZDE.

Přijďte si zahrát svojí oblíbenou hru molkky a vy, kdo jí neznáte, přijďte vyzkoušet něco nového. Co neumíme se vzájemně naučíme. Nechceme konkurovat tréninkům a závodům soutěžních týmů. Cílem je, abychom si to všichni užili (ať nám to jde, nebo ne).

Na místě se lze posadit, popovídat, odpočinout, užívat sluníčka a přítomnosti prima parťáků…  Zvána jsou i vaše vnoučata. Věříme, že se s námi nudit nebudou.

S sebou doporučujeme vzít kromě dobré nálady i pití (možno zakoupit i ve stánku u hřiště). Akce trvá cca 1,5- 2 hod. a není na ní nutná předchozí registrace.

Akce se koná díky podpoře Nadace JUST.

Kontaktní osoba pro tuto akci: Iveta Luxová, tel: 603 852 715

 

  • 26. 9. od 12 hod. Třídílný kurz: Moderní technologie? Nepanikařte! 

Třídílný kurz se bude věnovat bezpečnému pohybu na internetu a seznámí nás s aktuálními novinkami v oblasti digitálních technologií. Co vás na kurzu čeká:

  • 26.9. Bank ID (Bankovní identita)
  • 3.10. Bezpečný pohyb v digitálním prostoru a prostředí
  • 10.10. Praktický workshop od Magenta Experience Center 

Třídílný kurz bude probíhat v Magenta Experience Center v Arkádách Pankrác a začíná vždy od 12 hod. Předpokládaná doba trvání jednotlivých setkání (vč. diskuze a zodpovězení dotazů) cca 90 min.

Konání kurzu finančně podpořilo Hl. m. Praha

Na kurz je třeba se registrovat ZDE.

 

 

Netradiční oslava dne seniorů, pátek 30.9.2022 

  • od 10 hod. Možnost vyzkoušet si 3D tisk

Zajímá vás, jak tato technologie funguje? Tak si přijďte si vyzkoušet práci na 3D tiskárnách!

Na začátku se dozvíte něco málo o historii 3D tisku. Většina času bude věnována samotné práci na tiskárně na které si i něco malého vyrobíte a odnesete domů. Programem vás provede zkušený lektor, díky kterému nemusíte mít obavy, že byste to nezvládli a to i v případě, že počítač není váš největší kamarád.

Na aktivitu je nutné se registrovat ZDE.

Patron této aktivity:

Magenta Experience Center

 

* Aktivity podpořila MČ Praha 4

 

  • od 12:30 -13:45 hod. Uvítací koktejl & možnost líčení a česání  a Aromaterapie a vytváření osobních vůní na míru.

U koktejlu prostor pro setkávání, sdílení společných zážitků, tipů co bychom mohli dělat společně dalšího atd. Kromě známých tváří, rádi uvítáme i ty, kteří o nás třeba slyšeli, chodí jim náš e-mail, byli s námi jednou na vycházce, ale zatím nás příliš neznají. Ano, i vy budete mezi námi moc vítáni. Přijďte zjistit, co je Právě teď! o.p.s. zač a co byste s námi mohli podnikat. Krom již zmíněného koktejlu se v této části programu můžete těšit na líčení a česání, aby nám to na Dámském klubu Aleny Borhyové, který začne ve 14 hod., slušelo a cítily jste se skvěle, jako dvě dámy, které si Alenka pozvala jako hosty.

Pozn.:  Tyto aktivity budou realizovány dle kapacitních možností všech, kteří se vám budou věnovat.

Patroni této aktivity:

Nobilis Tilia  a SŠ managementu a služeb

 

  • od 12:30 -13:45 hod. Naprogramujte sobě nebo vnoučatům počítačovou hru.

Garantujeme vám, že je dokonale překvapíte. A my vám zaručujeme, že to zvládne každý. Na začátek se prosím dostavte včas.

Předchozí zkušenosti s programování nejsou potřeba.

Na programování je nutná registrace ZDE.

Patron této aktivity:

Logiscool

 

  • od 14 hod. Neřeš vrásky hýčkej lásky“ – Dámský klub Aleny Borhyové 

Je pro nás velkým potěšením, že po čase opět přivítáme Alenu Borhyovou a její Dámský klub. Poutavé a inspirující životní příběhy, tajemství věčného mládí a recept na to jak si ho udržet prozradí dvě vzácné dámy, které si pro nás našly ve svém náročném programu čas. Přijďte si povídat o tématech, která nás oslovují v každém věku. Hosty setkání budou:

  • Eva Filipová – autorka publikací v oblasti společenské etikety a gastronomie
  • Alena Klenot – vizážistka světových hvězd, autorka knih o tajemství věčného mládí, Anti-aging specialistka

 

Aktivity v celém dni se uskuteční v T- Mobile Magenta Experience Center (přízemí OC Arkády), dostavte se vždy cca 10-15 min. před zahájením aktivity na kterou se chystáte. Za bezplatné zapůjčení prostor pro tento významný den „Magentě“ a všem milým pracovníkům v ní děkujeme!

Jak se do T-Mobile Magenta Experience Centra Center dostanete? „Magenta“ se nachází v přízemí OC Arkády Pankrác, vstup do OC je např. přímo ze stanice metra trasy „C“ Pankrác. Nejsnazší přístup do prodejny je u bočního vchodu z ulice Hvězdova, poté hned vlevo po vstupu do OC.

Předpokládaný konec akce kolem 16 hod.