Honzův blog – Léto přijde

Máme tu nového blogera! Pana Honzu, dobrou duši našeho (bývalého) Komunitního centra.

A kdy jindy zveřejnit jeho jeho první příspěvek, než v den jeho narozenin.. 🙂

 

Léto přijde

(aspoň zatím vždycky přišlo) A můžou za to PTÁCI

Nedávno tady paní Dagmar psala o příchodu jara a pár dnů potom už to vypadalo, že skočíme rovnýma nohama do léta. Pak se meteorologická situace obrátila, aby se přiblížila k normálním jarním hodnotám teplot a někde i srážek. Ale teď nechám stranou normální a rekordní hodnoty meteorologických prvků a věnuji se létu a rorýsům.

Už od dětství mám léto spojené s příletem rorýsů i když se doba jejich migrace nekryje se začátkem léta astronomického (21.6.) ani meteorologického (1.6.) ani jiných typů léta.

Nevzpomínám si přesně, kdy jsem začal vnímat existenci rorýsů, ale mohlo to být někdy před začátkem povinné školní docházky. Sedával jsem na naší zahrádce v Kladně a sledoval se zájmem vzdušnou akrobacii malých černých ptáků, doprovázenou jejich hlasitým křikem. Na obloze byly pozorovatelné ještě další děje a úkazy. Z nedalekého sportovního letiště létaly větroně, které byly vlečeny dvojplošníky do potřebné výšky, kde se odpoutaly a vlečné lano pak padalo zpět na letiště. A nad tím se táhly dlouhé kondenzační stopy za dopravními letadly. (bližší informace tady: http://portal.chmi.cz/aktualni-situace/aktualni-stav-pocasi/informace-a-zajimovosti/kondenzacni-stopy).

 

Rorýsi

Ale rorýsi byli pro mne nejatraktivnější a s přibývajícím věkem jsem se o nich dozvídal z knih další zajímavosti, až se stali mými oblíbenými ptáky. Rorýsi k nám přilétají na přelomu dubna a května a jejich přílet je náhlý, velmi rychlý a nepřeslechnutelný. Najednou jsou tady, hejno malých živých stíhaček se žene ulicí za  hlasitého pokřiku, který se přepisuje většinou jako “sríí-sríí”.

Při jejich rychlosti se nedá zjistit, zda všichni letí za jednou muchou, nebo projevují radost, že jsou opět tady.

V každém případě mám vždycky už od poloviny dubna nastražené uši a hned, jak je zaslechnu, zamávám jim na pozdrav.

Původně rorýsi hnízdili ve skalách  a v dutinách vysokých stromů, v současnosti si zvykli na věže a vysoké budovy, kde mají hnízda ve štěrbinách a různých větracích otvorech. Na hnízdě však tráví jen málo času. pouze od snesení vajíček do vyvedení mláďat. Jinak žijí pouze ve vzduchu.

 

Co mají společného s létem?

A teď se dostávám k tomu hlavnímu – co mají společné s létem. V dnešní době snadného šíření všech možných informací, kdy se lidé snaží vyjadřovat ke všemu, co se kde děje a každý má pro všechno svoji vlastní teorii, jsem nechtěl zůstat pozadu a přidávám moji vlastní teorii o vztahu léta a rorýsů.

Je nepopiratelný fakt, že zimují na jihu  Afriky a k nám se dostávají přes rovník a tudíž přes oblasti s vysokými teplotami. Lze předpokládat, že cestou nabírají do zobáčků a volátek horký vzduch, který při jejich rychlosti donesou až do střední  Evropy. Tady jim při hlasitém sríí sríí” horký vzduch ze zobáčků uniká a tím dochází ke zvyšování teploty a je tady léto.

Zaráží mne však, že letos jsem v Praze viděl první malé rorýsí hejno až 4. května a potom jen pětkrát se mihlo několik jedinců, kteří ani nebyli moc slyšet. Raději už nebudu pokračovat, aby se na internetu zítra neobjevila nová konspirační teorie…

 

Přikládám několik odkazů na webové stránky o rorýsech

http://www.rorysi.cz/rorysi/

http://5kg.sweb.cz/ptaci/ptaci.html

https://cs.m.wiktionary.org/wiki/ror%C3%BDs

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Ror%C3%BDs_obecn%C3%BD

 

P.S. Mám dobrou zprávu. V pondělí 20. 5. jsem viděl i slyšel rorýsy kolem Nemocnice na Homolce. A ještě víc jich tam létalo v úterý  21.5. Hned jsem klidnější.

 

Autor blogu: Pan Honza, klient Právě teď a klient Komunitního centra

 

Ilustrační foto: Pixabay

 

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..