IMG_3090

Blog Hanny Ž. – Tajemná umělecká zahrada

Celý čtvrtek od rána urputně pršelo. Co pršelo? Lilo! Lilo tak, že kdo opravdu nemusel – nevycházel.

Jenže my, my měli na odpoledne naplánovanou zajímavou vycházku. Předpověď říkala, že po druhé hodině pršet přestane. Úpěnlivě jsme vzhlíželi k nebesům a prosili o to, ať se naši meteorologové protentokrát nemýlí.

A jak to dopadlo? I tom více v blog Hanny Žákové.

 

Tajemný svět dávné poetiky, vzpomínek i odpočinku zve k návštěvě a také trochu k zamyšlení…

NÁVŠTĚVA UMĚLECKÉ ZAHRADY VOJTĚCHA HALUZY

Zvu vás na prohlídku zamčené zahrady, které vládne zajímavý a charismatický „zahradník“ s dlouhou a obsáhlou pamětí, studnicí to vzpomínek na někdejší sochařský ateliér, na jeho známé i méně známé umělecké obyvatele i na éru, kdy tento kouzelný kout obývali slavní tvůrci prvních animovaných filmů.

Polozapomenutý klenot, tj. bývalou sochařskou dílnu i prostorný ateliér se severním světlem a několik technických dílen v zahradě na úpatí jižní stráně Nuselského údolí (mezi Čiklovou ulicí a železniční tratí) začal oživovat v roce 1992 Ing. Vojtěch Haluza.

Naplňuje tak odkaz významného českého sochaře Karla Nováka, který zde od 20. letech 20. století zpracovával spolu s B. Kafkou, O. Španielem, J Štursou a jinými modely velkých figurálních návrhů, k jejichž zhotovení používal jako jeden z prvních sochařů pantograf, také ale modely pro sochařské artefakty.

V soše původního plemene psa boxera, přivezeného právě z Ameriky je zachována podoba, jakou zvíře mělo v době přeplutí Atlantiku do Čech; dnes vypadají boxeři úplně jinak.

Po Únoru opanovalo tento nádherný prostor studio Krátkého filmu. To však bylo v rámci výstavby Nuselského mostu přesunuto na Barrandov. Buldozery srovnaly se zemí co šlo, trosky sochařských děl skončily v betonových základech mostní konstrukce, část jich Ing. Vojtěch Haluza ´vykopal´ znovu na denní světlo.

Znovu postavil i domek u vstupu do zahrady.

Pod tímto altánem byla odpadní jímka, objekt totiž nebyl napojen na kanalizaci. Ing. V. Haluza nechal jímku vyvézt a – zaplatil pokutu 100 000 neb odpad z jímky obsahoval jedy, které ovšem do jímky svého času vypustilo studio Krátkého filmu!

Ing. V. Haluza nám vysvětlil i postup výroby soch, sloupů,… Většinou byly duté, vytvořené z armovaného betonu, který dodatečně pokrývali slabou vrstvou teraca, vytvořeného z italského pucolanu, vápna z Ulmu a cementu z Radotína.

Musím říci ´Klobouk dolů!´před člověkem, který zachraňuje nejen starou krásu, ale i připomínku umu a slávy lidí, jež zde tvořili!

A velké díky Komunitnímu centru Právě teď! z Prahy 8, které návštěvu a s ní spojený nezapomenutelný zážitek zprostředkovalo.
Ing. Vojtěch Haluza má s Uměleckou zahradou velké plány: touží zahradu nejen zpřístupnit veřejnosti, ale i vybudovat zde objekty, které by této veřejnosti smysluplně sloužily.

 

Fotogalerie:

 

 

 

Autorka článku: Hanna Žáková

Foto (viz níže): Jan Žák, Hana Čepová (+úvod článku)

Více o Umělecké zahradě

 

Doplňění 13.7., dnes vyšla na Novinky.cz reportáž z Umělecké zahrady

2 komentáře: „Blog Hanny Ž. – Tajemná umělecká zahrada

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..