Trénujte paměť třikrát jinak

Během letošního podzimu si s námi můžete vyzkoušet trénování paměti 3 x jinak.

Co to znamená? Představíme Vám 3 odlišné metody.

 

Trénování paměti

Od čtyřicátníků, ale i některých seniorů občas slýcháme, že trénování paměti ještě nepotřebují, že to začnou řešit, až na sobě pocítí nějaké změny. To už bývá ovšem pozdě.

Uvádí se, že vývoj mozku je ukončen do 25. roku věku a od této doby můžeme profitovat z věnování se aktivitám, které přispívají k tvorbě kognitivní rezervy (rezervní mozkové kapacity), kterou jako když najdeme v případě potřeby.

Senioři si s námi letos mohou vyzkoušet 3 velmi rozdílné metody trénování paměti.

 

O jaké metody trénování paměti se jedná?

 

I. Skupinové lekce s trenérem paměti

Kurzy jsou zaměřeny na práci s kognitivními funkcemi a různými druhy paměti. Zaměřují se např. na techniky efektivního učení, mnemotechniky, myšlenkové a paměťové mapy, koncentraci, kritické myšlení, práci s informacemi . Kurzy využívají podpůrnou a motivační sílu skupiny. Cílem je posílení sebevědomí účastníků a motivace k celoživotnímu učení.

Lekce obvykle vedou lektorky Bc. Iveta Luxová, nebo Hana Dvořáková

 

II. Metoda FIE

Feursteinova metoda instrumentálního obohacování (FIE) pomáhá rozvíjet myšlení a vyjadřování, podporuje vnitřní motivaci, reflektování vlastních myšlenek. Přináší umění vytvořit si vlastní strategii při řešení úkolu a sdílení rozdílných postupů, upevňuje sebedůvěru, odstraňuje impulzivitu a strach z chyb. Rozvíjí respektování jiného názoru.

Lekce vede lektorka PhDr. Barbora Lucká, Ph.D.

 

III. Trénování paměti pomocí PC programu

Trénovat paměť na počítači, tabletu či telefonu lze dnes mnoha způsoby. Osvědčeným specializovaným programem v českém jazyce je např. program HAPPYneuron BrainJogging, který obsahuje celkem 20 her, které se vždy po 4 zaměřují na jednu z 5-ti kognitivních funkcí.. Hry mají různou obtížnost respektující různý věk, pohlaví či dosažené vzdělání hráčů.

Lekce vede lektorka Ing. Hana Čepová

 

Kdy a kde kurzy probíhají?

Kurzy budou probíhat (věříme, že opravdu budou!!)  v průběhu celého podzimu. O zahájení kurzů vás budeme informovat zde, v našem kalendáři na našem Facebooku a nebo v našem emailovém zpravodaji (možnost přihlášení viz úplně dole na stránce vlevo).

 

Aktuální kurzy:

I. Skupinové lekce s trenérem paměti

  • Trénování paměti v Suchdole bude probíhat v termínu v období od 8.9. do 8.10. vždy v úterý a ve čtvrtek od 14 hod., Trénování paměti s lektorkou Bc. Ivetou Luxovou bude probíhat v Místní veřejná knihovně, Suchdolská 360, Praha Suchdol (areál ZŠ u konečné autobusu 107).

Registrace na kurzy přes e mail: knihovna@praha.suchdol.cz, nebo na tel.: 222 366 824,

 

  • Trénování paměti na Praze 4, dva kurzy budou probíhat od 14. 9. do 19. 10. (každé pondělí, celkem 5x),  od 10-11:30 hod. nebo 13-14:30 hod. s lektorkou Bc. Ivetou Luxovou na adrese Nuselská radnice, Táborská 500, Praha 4.

Přihlášky od 1. 9. na lince 261 192 571 nebo 261 192 415. Poznámka – kurzy jsou určeny pouze občanům s trvalým bydlištěm na Praze 4.

 

  • Trénování paměti s pomocí PC s lektorkou Ing. Hanou Čepovou, 2 kurzy po sobě budou probíhat ve školící místnosti na Praze 10 od 7. 9. do 12.10., každé pondělí od 9:30 hod. a od 11:30 hod (s výjimkou 28.září státní svátek).
  • Další kurz bude probíhat ve Středisku Sociálních Služeb Prahy 13 v termínu 24.9. – 22.10. 2020  od 11:15 – 12:15 hod

 

II. Metoda FIE

V průběhu podzimu bude probíhat pouze jeden kurz  (resp. dva kurzy jdoucí s malou přestávkou po sobě) v období od 8.9. do 8.10. v Městské knihovně, pobočka Jezerka, vždy v úterý a ve čtvrtek. Více o kurzu najdete ZDE. REGISTRACE ukončeny

Lektorku kurzu Barboru Louckou si možná pamatujete z Komunitního centra, kde nám už jeden kurz FIE  v minulosti lektorovala, ke konci již v pokročilém stádiu těhotenství. Takže dnes je kromě své profese psycholožky a speciální pedagožky, trenérky, lektorky a nadšená propagátorky metody FIE, skautky, také maminkou 20 měsíčního chlapečka.

Kurz má omezenou kapacitu (2 x) 12 účastníků.

 

III. Trénování paměti pomocí PC programu

Podzimní kurzy Trénování paměti na počítači, na programu HappyNeuron Brain Jogging proběhnou

  • ve školící místnosti na Praze 10 od 7. 9. do 12.10., každé pondělí od 9:30-11.00 hod. a od 11:30-13:00 hod.(s výjimkou 28.září státní svátek). REGISTRACE ukončeny.
  • v termínu 24.9. – 22.10. 2020  od 11:15 – 12:15 hod., ve Středisku Sociálních Služeb Prahy 13, Trávníčkova 1746/37, 155 00 Praha 13. Registrace a přihlašování přímo ve Centru Lukáš u paní Aleny Hrabětové, tel: 725 393 061, email: sekretariát@sssp13.cz

Kurzy jsou učeny jak pro začátečníky, tak pro pokročilé uživatele. V rámci kurzu se budeme věnovat i počítačové bezpečnosti.

 

 

HYGIENICKÁ OPATŘENÍ

Vzhledem k aktuální situaci v souvislosti s nákazou COVID-19, prosíme o dodržování všech Vládou  a Ministerstvem zdravotnictví vydaných hygienických doporučení.

Doporučujeme provádět hygienu rukou, příp. na kurzy nosit ústenku/roušku. Na místě lekcí bude k dispozici desinfekce.
V případě, že máte jakékoli respirační onemocnění, nebo se necítíte dobře, lekci prosím vynechejte až do doby, než budete plně zdrávi.
Děkujeme za pochopení.

KURZY POŘÁDÁ

 

Právě teď o.p.s. ve spolupráci  s jmenovanými organizacemi.
Vybrané kurzy jsou financovány z prostředků hl. m. Prahy.

1 komentář: „Trénujte paměť třikrát jinak

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..