Seminář Vítězný dech

„Dech je zázračný dar“ říká, říká Gantulga Ganjuur (Gana), lektorka a popularizátorka učení Vítězný dech.

Paní Gana, původem z Mongolska,  navštívila v minulém týdnu naše Komunitní centrum se svou přednáškou. A protože účastníci přednášky projevili o toto učení zájem, potvrdila Gana termín pro uspořádání prosincového „dechového“ semináře.

 

Vítězný dech

Vítězný dech představuje prastaré védské učení, které se praktikovalo už ve starém Tibetu, Mongolsku a Indii pod názvem „Tajné nauky“. Toto prastaré učení bylo novodobými učiteli modifikováno tak, aby bylo srozumitelné a přístupné dnešním lidem.

Vítězný dech představuje sestavu několika cviků. Na Základním semináři se učí čtyři techniky (Pránájáma, Bastrika, Aum a Dechové cviky Lámů). Tyto cviky se provozují nepřetržitě od pradávných dob a díky Lámům se nám zachovaly až dodnes. Během cvičení „Vítězného dechu“ se využívá jógový udžej dech (v překladu Vítězný dech), v Čechách známější jako dech udžžají. Pozn. na semináři v KC může být sled cviků, jejich náročnost upravena potřebám a možnostem skupiny.

Soustava cviků Vítězného dechu je koncipována tak, aby vedla k co nejefektivnějšímu využití kapacity plic. Během cvičení Vítězného dechu tak dochází k systematickému naplňování všech buněk kyslíkem, a to i v částech těla, které jsme do té doby nevědomě zanedbávali. V relativně krátké době se díky cvičení naše buňky zbavují nastřádaných nečistot, obnovují se a omlazují. Prostřednictvím Vítězného dechu zklidňujeme a posilujeme tělo, řeč a myšlenky.  Tělo a mysl se dostávají do původního stavu čistoty, pro který je charakteristická nepřítomnost myšlenek, emocí a nemocí.

 

Lektorka

Gantulga Ganjuur (Gana) se narodila v Mongolsku. Pochází z rodiny, mezi jejíž předky patří významní Lámové. I u ní samotné se od dětství začaly objevovat dispozice pro duchovní činnost a léčitelství. Její rodina ji na této cestě vedla a podporovala. Na směřování její duchovní pouti pak měla největší vliv její maminka, která pro ni stále představuje největší učitelku.

Dechové cviky si Gana osvojila díky tetě, která ji začala od 22 let do této techniky postupně zasvěcovat. Postupně se stala žákyní dalších významných duchovních mistrů. Za svými učiteli se Gana každoročně vrací a pod jejich vedením neustále prohlubuje své vědění a dovednosti.

 

Vítězný dech v Komunitním centru

Součástí speciálního třídenního semináře upraveného pro potřeby seniorů bude jak teorie, tak praxe. Praxe se bude provádět dle zdatnosti jednotlivých účastníků buďto v sedě (lotosový květ, sed na židli), v leže na podložce atp.

Protože při dechové praxi bude docházet k okysličování organizmu, na což nejsme většinově při našem způsobu dýchání zvyklí, potřebuje paní Gana dopředu informace o příp. zdravotních problémech, aby seminář pro nás co nejlépe přizpůsobila (viz dále registrace).

Termín konání: 10.-12. prosince 2018 vždy od 10 do 12:30 hod. Na seminář je třeba se předem REGISTROVAT. Počet míst na semináři je omezen. Seminář je bezplatný a je určen pouze seniorům, kteří splňují požadavek registrace v KC v rámci projektu.

PŘIHLAŠOVÁNÍ JIŽ NENÍ MOŽNÉ. KURZ JE PLNĚ OBSAZEN.

Místo konání: Komunitní centrum Právě teď, Bedřichovská 16, Praha 8.

Součástí semináře budou meditace, je vhodné, aby si každý účastník s sebou vzal svou deku, příp. polštářek.

 

Informace o učení Vítězný dech citovány ze stránek Vítězného dechu.

Ilustrační foto: PIXABAY a Vítězný dech

1 komentář: „Seminář Vítězný dech

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..