Blog Hanny Ž. – Maják v temné době

Hanna Žáková, autorka tohoto textu, je jedna z našich milých klientek a blogerek.

A i když tento text nebyl původně myšlen, jako blog, dovolujeme si jej jako blog  zveřejnit. Jde reakci, kterou jsme od paní Hanny obdrželi po prvním lednovém týdnu, během kterého se účastnila aktivit, které připravujeme na ZOOMu.

 

Závislost na ZOOMu 

Z vysílání jsem nadšená, myslím, že už mám na něm vybudovanou závislost! Bodejť by ne, s tak zajímavými tématy!

Fatima (pozn. red.: host v programu Hrátky Zdenky Tačovské) byla fantastická, pan Karel Pinkas „lanařil“ ke geocachingu velmi působivým, napínavým, zcela nezapomenutelným způsobem, že i nás s manželem nadchl pro hledání kešek.  Určitě s příznivější počasím vyrazíme zkusit nějakou tu kešku „ulovit“. Pan Karel měl přednášku tak skvěle připravenou, že i já si pamatuji, co a jak a šířím osvětu dále. Ale prim má pan Hnízdil s genealogií.

Genealogie

Tato disciplína vyžaduje obrovskou dávku trpělivosti, kterou, ač mi hodina a půl s panem Hnízdilem uteče jako nic, já nemám. Zato Žák… (pozn. red.: manžel Hanny Žákové).

Pustil se do zkoumání rodokmenu mé rodiny – a oba jsme u vytržení! Přišel na nemanželský původ mé maminky! Nositelky mnoha vyznamenání, včetně státního, učitelky, jíž ještě třicet let po její smrti nosí dosud žijící žáci na hrob květiny… ! Takže – taková ´špína´ v takové (!) rodině?! (Dělám si legraci, samozřejmě!)

Babička Františka (maminka mé maminky)  se za otce holčičky provdala ihned (hned druhý den) po svém zplnoletnění! (Další šok!)

V rodině byl příběh znám, ovšem v poněkud romantičtější verzi: Františka se coby děvečka zamilovala do syna sedláka. Bohatý synek miloval ji, a tak přes odpor rodičů opustil statek a se svou vyvolenou se nejen oženil, ale i  přesídlil do města. Tam se začal chovat jako dnešní terminologií řečeno – podnikatel. Vlastnil autodopravu, postavil několik domů, chatu, … a s Františkou, oba pracovití a usilovní, zanechali své dceři (mé mamince) a následně tedy i nám, jejím potomkům, krom té chaty i činžovní dům (s obchodními prostorami, dvorem a zahrádkou), který bratr s rodinami svých dětí obývá dodnes.

Tak dobře, teď tedy víme, jak to bylo doopravdy! Františka byla skandálně mladá, ovšem ne v dnešním měřítku, bylo jí dvacet, když přivedla mou maminku na svět.

 

A naskýtá se první otázka:

Kde zjistíme, v kolika letech dosahovali mladí ve dvacátých letech  20. století plnoletosti?

Ale nejdůležitější otázka zní: Jak se dostat do matrik?! Do některé se Žák dostane, ale do dalších ne.

Zjistil, že existují matriky občanské, ale většinou matriky sňatků církevních. Přednášející, pan Hnízdil se zmínil, že se lze probírat matrikami  specializovanými (např. vojenskými ), ale kde zjistím svého otce, který se někde – tu obec nemůžeme v matrice vůbec najít  – narodil, pak byl předán do dětského domova, po čase vrácen matce, která se znovu provdala a s tou a otčímem nakonec žil. Kde zjistíme o jaké místo narození či o jaký domov se jednalo, v kterých letech? 

A za ní přichází spousta dalších..

  • narazili jsme na zápis o narození dítěte, u něhož není uvedeno jméno, poněvadž nedošlo do doby zápisu ke křtu. Je to běžná praxe?
  • Jak přijdu (najdu) sourozence babičky Františky , o nichž vím jen, jak se jmenovali? Nebo – jak  zjistím (u někoho jiného), zda vůbec nějací sourozenci existovali?!
  • Já se například narodila doma. Kde najdu zápis o svém narození? Pídila po hodině narození a řekli mi, že domácí porody se nezapisovaly…!
  • Anebo – jak postupovat, když zápisy v matrice končí rokem 1922?

Maják v téhle temné době

Ale hlavně chci poděkovat za vaši neúnavnou práci, je to opravdu maják v téhle temné době, kdy se ztrácejí v mlze strachu nejen příbuzní, ale i přátelé a známí. Nemít vás a vaše vysílání, …. nevím! Neumím si představit život bez Právě teď!

Držte se!

Zdravíme s vřelými díky oba,
Hanna a Jan Žákovi

Autorka článku: Hanna Žáková

Předchozí příspěvky: Blog Hanny Žákové

Poznámka redakce: Některé z výše uvedených dotazů pak pan Hnízdil  zodpověděl v minulých setkáních, nebo je zodpoví v setkáních, které nás čekají. Navíc, po vzájemné domluvě poskytl manželům Žákovým i osobní konzultaci,

Ilustrační foto: PIXABAY

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..