Plaveme přes LaManche

Začíná tradiční plavecká soutěž „Přeplavme svůj La Manche“ .

Soutěž pořádá klub SenSen a zapojují se do něj plavecké kluby seniorů z celé ČR. Zapojil se i klub „Plavu Právě teď!„.

 

Jubilejní 10. ročník

SenSen vyhlašuje jubilejní 10. ročník štafetového plavání seniorů pod názvem „Přeplavme svůj La Manche“, který se uskuteční od 1. 2. do 29. 2. 2024. Plave se v bazénech napříč republikou – místo si volí zapojené týmy samostatně, stejně tak si samostatně zajišťují vstup. Cílem je společně přeplavat délku Lamanšské průlivu, tedy asi 34 km.

Tak jako vždy nejde o závod v pravém slova smyslu, senioři nebudou soutěžit mezi sebou, ale sami se sebou, se svou pohodlností. Patronkou projektu je Lucie Kubešová Leišová, přemožitelka Gibraltaru a nadšená podporovatelka plaveckých aktivit Senzačních Seniorů. Výzvu letos podpořil také Český svaz plaveckých sportů.

 

Jak se stát členem plaveckého týmu Plavu Právě teď?

Náš tým se soutěže účastní již poněkolikáté. Někdy LaMance přeplaveme jednou, někdy tam a zase zpátky, vloni to bylo dokonce skoro dvakrát tam a zpátky. Ale záleží na tom, kolik nás je a jak zdatní plavci v týmu jsou. Důležitá je chuť ponořit se do bazénu a idělat první tempo ;o).

Stačí chodit v období soutěže (od 1. 2. do 29. 2. 2024) plavat do libovolného bazénu a evidovat si své uplavané metry/kilometry. O nich a o chuti připojit se k týmu plavců napište kapitánce týmu Hance Čepové a ona vám sdělí kde a jak své výkony evidovat a zapisovat.

Soutěže se budou za tým „Plavu Právě teď!“ účastnit plavci, kteří s námi chodí pravidelně plavat v období od ledna do březnado bazénu Na Šutce. Ale přidat k týmu se lze opravdu kdykoli v uvedeném období a z jakéhokoli bazénu. Výsledky každého jednoho plavce se započítavají do celkového výsledku týmu.

Prosíme plavce o dodržovaní fair-play. Pokud své výsledky hlásíte v našem týmu, nehlaste je v dalších, které se soutěže také účastní. Cílem soutěže není vyhrát, ale trochu se hýbat a zaplavat si, vyplavit endorfiny a mít skvělý pocit  z toho, že se člověk „hecnul a vyrazil“.

 

Plavání je skvělý sport pro všechny!

V rámci jednotlivých týmů se opět pokuste společnými silami uplavat 34 km. Je to na vás příliš? Nevadí, plavte, jak nejčastěji to půjde. Zapojte se v maximálním počtu členů klubu, přizvěte do vašeho týmu další příznivce plavání!

Plavání důkladně procvičí svaly celého těla, nepřetěžuje klouby. Voda nadlehčuje, a tím je zátěž minimální. Za třicet minut lehkého plavání spálíme 360 kalorií. Čím jsme trénovanější, tím déle dokážeme plavat a spálíme tak větší množství kalorií. Právem je plavání často prezentováno jako téměř ideální sport.

Sportujme tedy v bazénu, udělejme něco pro své zdraví a pohodu. Plavme celoročně, ale v únoru Přeplavme svůj La Manche!

 

Proč je plavání pro seniory vhodný a doporučený způsob pohybu?*

Plavání je pro seniory vhodný a doporučený způsob pohybu z několika důvodů:

  1. Šetrnost kloubů: Plavání je nízko-impactovým cvičením, což znamená, že není zatěžující pro klouby. Senioři, kteří mohou mít problémy s klouby nebo artritidou, mohou těžit z pohybu ve vodě bez nadměrného tlaku na klouby.
  2. Posílení svalů: Plavání zapojuje mnoho svalových skupin, což může pomoci posilovat svaly po celém těle. To je obzvláště důležité pro udržení fyzické síly a stability u seniorů.
  3. Kardiovaskulární fitness: Plavání je vynikajícím cvičením pro posílení srdce a cév. Pomáhá zlepšovat kardiovaskulární kondici, což může snížit riziko srdečních onemocnění a jiných chorob spojených s oběhovým systémem.
  4. Zlepšení flexibility: Pohyb ve vodě umožňuje větší rozsah pohybu a zlepšuje flexibility. To může být pro seniory užitečné při udržování pohyblivosti kloubů a zabránění ztuhlosti.
  5. Snížení stresu: Plavání může působit relaxačně a snižovat stres. Voda poskytuje pocit lehkosti a podpory, což může být pro seniory příjemné a uklidňující.
  6. Prevence pádů: Plavání může přispět k lepšímu udržení rovnováhy a koordinace, což může snížit riziko pádů u seniorů.
  7. Sociální interakce: Skupinové plavání nebo lekce v bazénu mohou poskytovat příležitost k sociální interakci. To může být důležité pro psychické zdraví seniorů, poskytující jim podporu a motivaci.

Je však vždy důležité, aby senioři před zahájením nového cvičebního režimu konzultovali se svým lékařem, zejména pokud mají existující zdravotní problémy. Každý člověk je jedinečný, a proto individuální potřeby a omezení by měly být vzaty v úvahu při volbě vhodného cvičení.

* Odpovídal ChatGPT

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..