Říjnový program

Říjnový program bude oslavou aktivního stárnutí!

Nabídka vzdělávání, výletů, exkurzí či pohybových aktivit jistě potěší každého.

 

Rychlý přesun na typ programu:

Nordic Walking    Program    Informace k registracím

 

Program

  • Úterý 1.10. od 18 hod. Slavnostní finále pražského kola soutěže Babička roku 

Místo konání: T- Mobile Magenta Experience Center (v přízemí OC Arkády Pankrác)

Cílem této akce je zdůraznit význam „aktivního stárnutí“ a uznání lidské hodnoty a vnitřní krásy v seniorském věku

Člověk je svými dovednostmi jedinečný v každé době, nehledě na věk. Soutěž Babička roku se snaží zábavnou a příjemnou formou lidem ukázat, že senioři rozhodně nepatří do starého železa. Zároveň mezigenerační propojení soutěžících s jejich vnoučaty v minulých ročnících soutěže zvýraznilo význam mezigeneračního soužití nejen v rodinách, ale i v širší komunitě. Přesto, nebo právě proto se soutěž snaží ukázat, že ženy – babičky mají i spoustu dalších rolí.

Organizátoři: Právě teď! o.p.s. a Krajská Rada seniorů Praha.

Moderátor akce: Daniel Šváb – patron organizace.

Záštita akce: Nad akcí převzala záštitu Ing. Alexandra Udženija, náměstkyně primátora hl. m. Prahy.

Zájemce, kteří se chtějí zúčastnit jako diváci finále pražského kola Babička roku se mohou registrovat ZDE. Upozorňujeme, že počet míst je omezen a zájemcům bude potvrzován postupně, podle dostupné kapacity.

  • Na akci zároveň vyhlásíme vítězku (ano, letos se do fotosoutěže přihlásily pouze dámy!!!) Letní fotosoutěže.

 

  • Čtvrtek 3.10. od 14 hod. Komentovaná prohlídka mokřadu Praha Kyje, poblíž výrobního závodu Coca-Cola HBC

Sraz: ve 13:45 hod. u zastávky autobusů 109, 110 a 208 Lomnická u supermarketu Albert (pro ty, kteří byli v létě na exkurzi v továrně – je to o dvě zastávky dál, než Coca Cola) .

V těsném sousedství pražského výrobního závodu společnosti Coca-Cola v pražských Kyjích vznikl unikátní mokřad, který se využívá k zadržení dešťové vody, která by jinak končila v kanalizaci. Do městské přírody přirozeně vrací asi 12,5 milionu litrů vody ročně. Mokřad není volně přístupný. Pro veřejnost probíhají řízené exkurze.

Mokřady představují účinný nástroj v boji proti suchu. Zároveň patří mezi tři biotopy s největší biologickou aktivitou, a to hned po deštných pralesích a korálových útesech. Jsou místem pestrého života a umožňují existenci řady ohrožených rostlinných i živočišných druhů. Díky své unikátní schopnosti zadržovat vodu mají příznivý vliv na své okolí například v tom, že posilují podzemní vody. 

Návštěvníci mokřadu v Kyjích mají příležitost seznámit se s mokřadem jako takovým a na vlastní oči uvidí, že divočina a pestrá příroda může být zachována i uprostřed industriální zóny,“ Mokřad v Kyjích poskytuje ideální podmínky pro život řady ohrožených rostlinných a živočišných druhů.

Součástí exkurze není návštěva výrobního závodu Coca-Cola HBC

Délka prohlídky je cca. 2 hod., Oblečení a obuv vhodné do přírody. Kontaktní osoba: Iveta Luxová, tel.: 603 852 715

Na akci je omezený počet míst. K účasti je nutná registrace. Registrace budou spuštěny později. 

 

  • Čtvrtek 3. 10., 16.00-17.00 hod. Komentovaná prohlídka Suchardovy vily

Sraz: v 15.50 hod., před Muzeum Stanislava Suchardy, Slavíčkova 6, 160 00 Praha 6 Bubeneč.

Suchardova vila je významným dílem rané fáze Kotěrovy tvorby, v níž se střetávaly vlivy anglické architektury s prvky domácího národopisu. Sucharda se výraznou měrou podílel na výtvarném dotváření vnějšku i interiérů svého obydlí, do nichž bylo zakomponováno několik jeho reliéfních prací. Hlavní prostory Suchardovy vily se dodnes dochovaly ve stavu, jak byly před více než sto lety Kotěrou navrženy, a to včetně interiérových detailů. Jedná se tak o jedinou takřka intaktně dochovanou vilu tohoto významného zakladatele české architektonické moderny.

Muzeum sestává z interiéru vily, to znamená haly a jídelny s hudebním salonkem, s mnoha pracemi od Stanislava Suchardy a dalších jeho současných umělců, většinou tak jak byly původně umístěné. 

Malá skupina bez našeho doprovodu. Vstupné pro seniory ve výši 100 Kč vybere na místě průvodkyně z vily.

Na akci je omezený počet míst. K účasti je nutná registrace. Registrace budou spuštěny později. 

 

  • Pondělí 7.10. od 10 hod. Další  SWAP* Právě teď! o.p.s.  Tentokrát si budeme vyměňovat podzimní a zimní oděvy a semínka. Vede Eva Kaňáková

Místo konání: prostory klubu Dvojka pro seniory, Balbínova 6, Praha 2.

Všichni máme doma více věcí, než potřebujeme. Uvědomujeme si, že bychom měli naše šatníky občas provětrat a přitom se chovat udržitelně. Ovšem v praxi to není snadné. A tak přichází druhý swap zaměřený na podzimní a zimní oblečení a semínka

  • Oblečení

Vlastníte oblíbené kousky, které se vám ,,srazily v pračce „, ze kterých jste, div se světe, vyrostly nebo které jste dostaly a třeba to nebylo pro vás to pravé ořechové a je vám líto je vyhodit? Třeba by mohly někoho jiného potěšit, někomu jinému slušet.

Přistupte k výběru zodpovědně, vyberte max. 3 vhodné kousky ze svého šatníku, vhodné pro nastávající sezonu podzim/zima

Bylo by fajn, kdyby každý, kdo něco přinese si mohl i něco vhodného odnést, ale není to podmínkou. I kdyby to nedopadlo, můžete se těšit na příjemné popovídání u kávy či čaje. Ač výše uvedené směruje více k sluchu směrem k ženám, vítáni jsou samozřejmě i pánové.

  • Semínka

V poslední době se začínají na různých místech tvořit tzv. semínkovny. Jejich smyslem je vyměnit si mezi sebou semínka rostlin, které sami pěstujeme. Tím ušetříme a taky víme, odkud semínka pocházejí.

Kontaktní osoba: Iveta Luxová, Tel.: 603 852 715

Na akci je omezený počet míst. K účasti je nutná registrace. Registrace budou spuštěny později. 

 

  • 7.10. 14-16 hod., Herní odpoledne se Zdenkou Tačovskou

Místo konání: Prostory klubu Dvojka pro seniory, Balbínova 6, Praha 2.

Přijďte si zahrát stolní a karetní hry, které máme k dispozici my, vezměte s sebou ty vaše. Zahrajeme si hry prověřené lety i žhavé novinky. Přijďte se bavit a hrát(si), protože to má mozek moc rád.

Kontaktní osoba: Zdena Tačovská, Tel.:730 173 350

 Na akci není nutná předchozí registrace.

 

  • Úterý 8.10., Výlet Mořina – Karlštejn (Velká Amerika), Manželé Kašíkovi

Sraz: sejdeme se v 9:30 hod. na autobusovém terminálu Zličín u autobusu č. 311. Odjezd 9:45 hod.

 Z autobusu vystoupíme na zastávce Mořina, odbočka lom. Půjdeme po žluté turistické značce poděl bývalých vápencových lomů Velká Amerika, Mexiko a Malá Amerika. Ze zbudovaných vyhlídek do těchto lomů nahlédneme a budeme pokračovat na rozcestí u Dubu sedmi bratří. Tam odbočíme na červenou turistickou značku – Cestu Vojty Náprstka, po níž sejdeme do údolí Budňanského potoka, kterým dojdeme za restauraci Pod Dračí skálou (možnost občerstvení), kde značka uhne do mírného kopce na hrad Karlštejn. Hrad obejdeme a půjdeme hlavní ulicí městyse Karlštejn.

Kdo by nechtěl jít horem kolem hradu, může pokračovat po cestě rovnou do obce.

V podhradí na hlavní ulici je celoročně otevřené muzeum betlémů (Vánoce se blíží!), u hradu muzeum voskových figurín a dole dům hodin (přístupný na objednání). V ulici je rovněž několik restaurací a kaváren. Po mostě přes Berounku budeme pokračovat na nádraží Karlštejn. Vlaky do Prahy jezdí cca každých 30 min..

Celá trasa vede téměř stále z kopce a je dlouhá cca 7 km. Turistická obuv, jídlo, pití a případně hůlky s sebou!

Kontaktní osoba: Iveta Luxová, Tel.: 603 852 715

Na akci je omezený počet míst. K účasti je nutná registrace. Registrace budou spuštěny později. 

 

  • Úterý 8.10. od 13 hod., Bezpečně online: nakupování a platby na internetu

Místo konání:  Ústřední knihovna – Klubovna

Za pomocí chytrých technologii se snažíme usnadňovat si každodenní život, jak to jen jde. Na internetu si můžeme vybírat zboží, nakupovat potraviny nebo prodávat to, co už nepotřebujeme. Jak tyto činnosti provádět co nejbezpečněji, na co si dát pozor a čeho se úplně vyvarovat?

Na tyto otázky odpoví Ing. Hana Čepová, MBA, která se kybernetické a digitální  bezpečnosti věnuje m.j. v neziskové organizaci Právě teď! o. p. s.

Pozor! Je třeba si rezervovat místo na telefonním čísle +420 222 113 387, e-mailové adrese: dilna@mlp.cz nebo osobně v Dílně Ústřední knihovny.

Akce se koná v rámci Festivalu Bezpečného Internetu.

 

  • Středa 9.10. od 18 hod. Bezpečný pohyb na internetu

Místo konání: Městská knihovna v Praze, pobočka Smíchov.

Internet se vedle fyzického světa stal neoddělitelnou součástí našeho života. Denně ho využíváme pro práci, na zábavu, nebo řešení každodenních úkolů. Pohyb ve virtuálním prostoru sebou nese  mnohá rizika a my musíme čelit vynalézavým podvodníkům.

O tom, jak být obezřetný nám poví Ing. Hana Čepová, MBA, která se kybernetické a digitální  bezpečnosti věnuje m.j. v neziskové organizaci Právě teď! o. p. s.

Akce se koná v rámci Festivalu Bezpečného Internetu.

 

  • Čtvrtek 10.10. od 14 hod. Mölkky ve volnočasovém areálu na Folimance

Sraz: potkáme se ve volnočasovém areálu pod Nuselským mostem, v parku Folimanka.

Pojďte si zahrát oblíbenou hru mölkky. Těšíme se na ty, co už jí hrají i na ty, pro koho to bude premiéra. Co neumíme, se vzájemně naučíme. Nechceme konkurovat tréninkům a závodům soutěžních týmů. Cílem je, abychom si to všichni užili (ať nám to jde, nebo ne).

S sebou doporučujeme vzít kromě dobré nálady i vhodné, počasí přizpůsobené oblečení. Na místě je k dispozici stánek s občerstvením. Akce trvá cca 1,5 – 2 hod (záleží na počasí).

Kontaktní osoba: Iveta Luxová, Tel.: 603 852 715

 Na akci není nutná předchozí registrace. 

 

  • Pondělí 14.10. od 10 hod., Exkurze do Pražských služeb, a.s., Zařízení na energetické využití odpadu (ZEVO)

Sraz: 5 minut před začátkem na vstupní vrátnici ZEVO, Průmyslová 615/32, Praha 10.

První půlhodina exkurze bude věnována prezentaci a krátkým filmům o technologii. Poté vyrazíme do provozu, kde uvidíme celou cestu směsného odpadu, kde konečným produktem je výroba elektřiny a tepla.

!!! Nutnost bezpečné obuvi (s rovnou podrážkou),  doporučeno starší tmavé oblečení,  na místě je trochu prašno.

Zároveň si Vás dovolujeme upozornit, že účast není vhodná pro osoby, kterým dělá problémy chůze po roštech ve vysokých patrech (průhled dolů) a po točitých vysokých schodištích.

Při vstupu do ZEVO všichni účastníci budou seznámeni s bezpečnostními pravidly a vstupují do ZEVO na vlastní nebezpečí. V prostorách ZEVO je zakázáno fotografování a natáčení, pouze na určitých místech a po přechozí domluvě s průvodcem. Informační leták o fungování spalovny: ZEVO_Prospekt-2023_CZ

Kontaktní osoba: Iveta Luxová, Tel.: 603 852 715

Na akci je omezený počet míst. K účasti je nutná registrace. Registrace budou spuštěny později. 

 

  • Pondělí 14.10. od 13 hod., Digitální vzdělávání, téma bude upřesněno

Místo konání: T- Mobile Magenta Experience Center (v přízemí OC Arkády Pankrác).

Na akci je omezený počet míst. K účasti je nutná registrace. Registrace budou spuštěny později. 

Workshop se uskuteční v rámci pravidelných aktivit „digitálního vzdělávání seniorů„.

Kontaktní osoba pro tuto akci:  Hana Čepová, tel.: 603 852 740 

 

  • Úterý 15.10. od 13:30 hod. Procházka po Karlově mostě s umělou inteligencí

Sraz: sejdeme se ve 13:25 na stanici tramvaje na Malostranském náměstí, před kavárnou Starbucks (dříve Malostranská kavárna)

Pojďme zkusit vyrazit na procházku s virtuální mobilní průvodkyní, která nás povede kolem soch na Karlově mostě. U každé z nich nám bude vyprávět příběh její historie. Trasa není krátká, a tak si vybereme jen kousek a zbytek si necháme na příště (nebo na vás).

Doporučujeme nainstalovat si aplikaci WALKIS viz Leták WALKIS. Aplikaci vám ale budeme schopni nainstalovat a zprovoznit i na místě.

Kontaktní osoba: Hana Čepová, tel. 603 852 740.

Na akci není nutná předchozí registrace.

 

  • Středa 16.10. od 14 hod., Vycházka přes Kozí hřbety a na Alšovu vyhlídku u Suchdola, Karel Pinkas

Sraz: sejdeme se ve 14 hod. na konečné stanici autobusu 147 Výhledy (Suchdol). Bus vyjíždí ze stanice Dejvická na Vítězném náměstí. V závěru se vrátíme okolo kaple sv. Václava a Brandejsova statku zpět do Suchdola.

Délka vycházky: asi 6 km. Prvá část vycházky je technicky náročná. Těžší úseky je však možno obejít. Pití a hůlky jsou doporučeny.

Kontaktní osoba: Hana Dvořáková, Tel.: 601 347 892

Na akci není nutná předchozí registrace.

 

  • Pátek 18.10. Návštěva Muzea věžáků v Kladně a Hornického skanzenu Maurau ve Vinařicích

Sraz: potkáme se v 8:15 hod, na Nádraží Veleslavín, autobus č. 300 směr Kladno. Odjezd 8:25 hod.

  • 9.30 – 11 hod., Návštěva Muzea věžáků, Kladno

Výstavba šestice 48 metrů vysokých věžových domů, svým pojetím zcela vybočující z dobové produkce, dostala povolení k realizaci na konci roku 1951. Stavba však byla zahájena až v březnu 1953.

Kladenské věžáky patří právem mezi nejzdařilejší realizace bytových staveb 20. století. Vedle originálního architektonického výrazu a velkorysosti v užití materiálů a práci s prostorem se vyznačují ještě dokonalým funkčním uspořádáním a promyšleností do posledního detailu. Navzdory mnoha nuceným ústupkům v sobě kombinují to nejlepší z tradice předválečné funkcionalistické architektury a úvah o sociálním a kolektivním bydlení.

V rámci prohlídky navštívíme mj.: kryt civilní obrany, vzorový byt, vyhlídkovou terasu. Délka prohlídky: 75-90 min.,

Vstupné 70 Kč vybere na místě Iveta Luxová. Mějte prosím částku připravenou přesně.

         Pěší přesun do Hornického skanzenu Maurau 4,5 km

Při poslední návštěvě nebyl čas na oběd v restauraci, proto si vezměte něco s sebou (minule jsme to trochu podcenili).

  • 13-15 hod. Hornický skanzen Maurau

Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích je pobočkou Sládečkova vlastivědného muzea v Kladně, p.o. a nachází se v dochovaném areálu černouhelného dolu. V Kladensko-rakovnické černouhelné pánvi probíhala těžba více jak 200 let a skanzen je jediným unikátně dochovaným a veřejnosti přístupným areálem v regionu.

Historicky vzácný areál se snaží zachovat program posledního pracovního dne. Prohlídka je směřována po trase havíře před jízdou do podzemí dolu. Návštěvník má možnost projít cechovnou, řetízkovými šatnami, koupelemi až k jámovým budovám dolu.

 V rámci prohlídky absolvujeme: Cechovna – jámová budova Mayrau – těžní stroj Ringhoffer – dýmnice – ukázková štola Homole – těžní stroj Škoda.

Délka prohlídky 2 hodiny. Vstupné: 80 Kč vybere na místě Iveta Luxová. Částku si prosím připravte přesně.

Zpáteční bus jede do Prahy od skanzenu Mayrau. 

Kontaktní osoba: Iveta Luxová, Tel.: 603 852 715

Na akci je omezený počet míst. K účasti je nutná registrace. Registrace budou spuštěny později. 

 

  • Pondělí 21.10. od 13 hod., Jak léčivé rostliny a koření ovlivňují osud léků v organismu, PharmDr. Josef Suchopár

Místo konání: T- Mobile Magenta Experience Center (v přízemí OC Arkády Pankrác).

Užívání léků patří k současné době. Průměrně užívá senior v ČR 9,6 léku, k tomu průměrně 2,6 doplňku stravy a někteří k tomu ještě užívají nejrůznější léčivé rostliny. Patrně každý ještě, alespoň někdy, konzumuje spolu s jídlem nejrůznější koření. Některé z takových kombinací jsou ale poměrně rizikové a měli bychom proto k neznámým kombinacím přistupovat velmi obezřetně.

Řada rostlin totiž má schopnost snižovat rychlost a podíl metabolizace léků, to se týká černuchy seté, dřišťálu osinatého, dymnovky duté, řemdiháku plstnatého, šišák bajkalský nebo kozinec blanitý. Pokud Vám tato jména rostlin nic neříkají, nevadí, možná je znáte jako vilcacora neboli kočičí dráp – to je ale řemdihák plstnatý, který se vyznačuje opravdu silným inhibičním účinkem na některé enzymy, které metabolizují léky. Existuje také značné množství rostlin, např. třezalka tečkovaná, šalvěj červenokořenná, škornice šípolistá, žen-šen pravý nebo máta peprná, které mají opačný efekt, tj. urychlují a zvyšují podíl metabolizovaného léku, čímž snižují jejich koncentrace v krvi a proto i účinnost. Nejběžněji používaným kořením je černý pepř, kurkuma nebo česnek. všechna tato koření mají poměrně významný vliv na osud léků. Z uvedeného plyne, že neuváženým užíváním rostlinných léčiv nebo nevhodným okořeněním jídla si pacient může ublížit. Je proto na místě vědět, že k takové situaci může dojít. Není třeba si vše pamatovat, ale je dobré vědět, že mi odborníci mohou poradit.

Kontaktní osoba: Hana Čepová, Tel.: 603 852 740

Na akci je omezený počet míst. K účasti je nutná registrace. Registrace budou spuštěny později. 

Přednáška se koná v rámci akcí #ZdravějšíRok 

 

  • Středa 23.10. od 14 hod., Komentovaná prohlídka, Baba – výstavní kolonie vzorového bydlení Svazu československého díla, Stanislava Micková

Sraz: ve 13:50 hod. na zastávce aut. 131 U Matěje, který jede od metra „A“ Hradčanská nebo Bořislavka.

Seznámíme se s unikátním komplexem funkcionalistických vil z let 1932-1936, kterému bylo v roce 2020 uděleno ocenění Evropské dědictví. Autorem regulačního plánu byl Pavel Janák a na výstavbě se podílelo dvacet předních architektů tří generací (např. Josef Gočár, Oldřich Starý, Ladislav Žák, Evžen Linhart a další). Řekneme si, kdo byli stavebníci a jaké byly jejich životní osudy. Vysvětlíme si také, kdy a proč myšlenka experimentálních obytných souborů vznikla, kde v Evropě je můžeme najít a jaké zvláštní postavení mezi nimi má právě Baba.

Kontaktní osoba: Helena Suchánková 724 082 665, na místě vybere částku 50 Kč

Omezený počet míst. K účasti je nutná předchozí registrace. Registrace bude otevřená později. 

   

  • Čtvrtek 24.10. Výlet do Jílového u Prahy a na rozhlednu Pepř, Jitka a Zbyněk Kašíkovi

Sraz: v 8:45 hod., na stanici autobusu č 332, metro „C“ Budějovická (výstup z metra směr ulice Olbrachtova). Zastávka je přímo u výstupu z metra proti směru jízdy z centra, naproti výškové budově Square. Odjezd busu v 9 hod.

Po příjezdu do Jílového na náměstí T. G. Masaryka půjdeme na rozhlednu Pepř, je to asi 1,5 km, ale větší část cesty do kopce – výškový rozdíl cca 100 m., spodní část cesty je asfaltová, dále vede jen prašná cesta, ale je celkem pohodlná. Rozhledna je kovová s točitým schodištěm, má 90 schodů a je z ní výborný výhled.

Vrátíme se jinou cestou na náměstí a dáme si rozchod na občerstvení, případně oběd. Na náměstí jsou dvě restaurace a dvě kavárny, takže si každý může vybrat, jak se bude chtít občerstvit.

Po cca. hodině si dáme sraz před místním muzeem, které je rovněž na náměstí. Vstup do muzea stojí pro seniory 60 Kč, Vstup si hradí každý sám. V muzeu jsou jednorázové výstavy, třeba o trampingu (možnost poslechu trampských písniček) a tak podobně. 

Návrat do Prahy by byl individuální, po 14. hodině odjíždí autobus z náměstí cca každých 15 min.

Kontaktní osoba: Iveta Luxová, Tel.: 603 852 715

Omezený počet míst. K účasti je nutná předchozí registrace. Registrace bude otevřená později. 

  

  • Pátek 25.10. od 10:30 hod., Klementinum, prohlídka exteriérů, Jana Mrnková

Sraz: v 10:20 hod u moderní železné skulptury Strom, u hlavního vchodu do Klementina.

Historie Klementina začíná v roce 1227, kdy se sem nastěhovali dominikáni, kteří zde postavili klášter. Ten byl v roce 1420 vypálen husity a řeholníci, kteří nenašli včas úkryt, povražděni.  V roce 1556 přišli do zpustlého kláštera první jezuité povoláni do naší země Ferdinandem I.  V letech 1709 až 1726 byl areál dokončen v barokním stylu a vzniklo tak Klementinum, nejstarší i největší kolej jezuitů v Čechách, dílo s rozlohou 2 ha, největší stavební celek po Pražském Hradu. 

Která nejznámější jména patří ke stavitelům Klementina? V letech 1654-1669 to byl Carlo Lurago a Domenico Orsi, v letech 1709-26 to byli např. F. M. Kaňka a K.I. Dientzenhofer. Byl postaven kostel Sv. Klimenta (odsud jméno celého areálu), Zrcadlová kaple a Astronomická věž, zde se od roku 1752 měřila teplota, tlak a srážky. S tímto pozorováním začal 1. ředitel astronomické observatoře Joseph Stepling. Ve věži se také určovalo poledne. Když dovnitř proniklo slunce a sluneční paprsek zasvítil na napjatou strunu na podlaze přesně v půli, z věže bylo praporem odmávnuto poledne. Toto měření platilo ještě v roce 1926! Klementinum tedy hraje také důležitou roli v rozvoji věd, zejména matematiky, astronomie a meteorologie

Za významnou část je považován Barokní sál z roku 1727- první. knihovna v Čechách s freskovou výzdobou klenby.    Za klenot“ největší je označován Kodex Vyšehradský, zhotovený ke korunovaci 1. českého krále v 11.st. Hodnotu nejde vyčíslit, ale odhad je asi 1 miliarda Kč.

Jak to bylo s jezuitskou školou, která v roce 1606 byla povýšena na univerzitu a stala se tak konkurencí pro Univerzitu Karlovu. Kdo bojoval proti Švédům v roce 1648 a poté i v revolučním roce 1848 a jak se zapojili studenti do Pražského povstání v roce 1945 a plno zajímavostí se jistě dozvíme od paní průvodkyně, zvratů zde bylo dost a dost!

V Klementinu, dnešní Národní knihovně se 6 mil. knih, najdeme i moderní skulptury, např. u vchodu Dívku s vlaštovkou od Magdalény Poplawské, či Strom od Lukáše Raise

Kdo to ví, napoví! Oblíbený kvíz od Heleny Ganické, která pro nás domluvila prohlídku

  1. Kdo či co byla TRUBKA?
  2. Jak zřejmě skončil bývalý student Klementina Edmund Kampian? 

Kontaktní osoba: Iveta Luxová, Tel.: 603 852 715, na místě vybere částku 50 Kč

Omezený počet míst. K účasti je nutná předchozí registrace. Registrace bude otevřená později. 

 

  • Pátek 25. 10. od 19 hod., Divadelní představení „Občan první jakosti“, Divadlo na Jezerce

Náš patron, herec Daniel Šváb, nás pozval do divadla, na jedno z představení, ve kterém účinkuje. Jedná se o říznou komedii o tom, kam až může vést lidská blbost.
V rámci živého vysílání televizní talkshow se setkáváme s pěticí náhodně vybraných diváků a tak trochu nesmiřitelných názorových oponentů. Ti společnými silami, nebo spíš prostřednictvím neřízených hádek a střetů, hledají hypotetické desatero kritérií a hodnot, na základě, kterých by se přidělovalo nebo odebíralo volební právo. Otázkou ale zůstává, zda potřebných kvalit dosahují sami členové této komise. 

Cena: 300 Kč/ vstupenka (běžná cena 450 Kč). Vstupenky budou k vyzvednut před představením. Zájemce o vstupenky prosíme o registraci ZDE.

 

  • Středa 30.10. od 14 hod., Komentovaná prohlídka Zbraslavi, Ludmila Vítková

Sraz: ve 13.50 hod., zastávka autobusu U Včely č. 129, 241, 318 (jezdí ze Smíchovského nádraží).

Dozvíte se, proč a kde je na Zbraslavi socha Michaela Jacksona, zastavíme se u hrobu Jaromíra Vejvody, ukážeme si nejstarší a nejmladší kostel, skleněný oltář v bývalé kostnici a některé vily známých osobností.

Kontaktní osoba, která bude upřesněná později, na místě vybere 50 Kč.

Omezený počet míst. K účasti je nutná předchozí registrace. Registrace bude otevřená později. 

 

  • Čtvrtek 31.10. od 14 hod. Mölkky ve volnočasovém areálu na Folimance

Sraz: potkáme se ve volnočasovém areálu pod Nuselským mostem, v parku Folimanka.

Pojďte si zahrát oblíbenou hru mölkky. Těšíme se na ty, co už jí hrají i na ty, pro koho to bude premiéra. Co neumíme, se vzájemně naučíme. Nechceme konkurovat tréninkům a závodům soutěžních týmů. Cílem je, abychom si to všichni užili (ať nám to jde, nebo ne).

S sebou doporučujeme vzít kromě dobré nálady i vhodné, počasí přizpůsobené oblečení. Na místě je k dispozici stánek s občerstvením. Akce trvá cca 1,5 – 2 hod (záleží na počasí).

Kontaktní osoba: Iveta Luxová, Tel.: 603 852 715

 Na akci není nutná předchozí registrace.  

 

 

Nordic Walking

Chůze je jedna z nejzdravějších forem pohybu a provozovat jí může téměř každý. Při Nordic Walkingové chůzi lze využít holí k větší stabilitě chůze. Zároveň se při chůzi s NW holemi zapojuje až 90% svalů celého těla.

Správně prováděná NW chůze má velké množství pozitivních zdravotních efektů vice viz ZDE

Lekcí se může účastnit každý bez ohledu na předchozí zkušenost a fyzickou kondici. Své ušlé km si pak můžete zaznamenávat v naší celoroční Chodecké výzvě.

 

Přehled pravidelných lekcí  (sraz cca. 10 min. před začátkem lekce):

  • Praha 7: úterky  10 – 11 hod., Stromovka, sraz před budovou Planetária (lekce budou probíhat do 26.11.);

  • Praha 3: středy 14 – 15 hod. Vrch Vítkov, sraz u zastávky autobusu č. 133, 207  Ohrada směr do centra (lekce budou probíhat do 20.11.);

 

Na lekce NENÍ třeba se předem registrovat. Lekce se nekonají v den, na který připadá státní svátek.

#NordicWalking #ZdravéStárnutí #ZdravějšíRok 

Na lekci doporučujeme pohodlné sportovní oblečení a obutí. Zároveň doporučujeme nosit si s sebou v batůžku pití. Hole na lekci vám rádi na místě zapůjčíme, příp. pokud máte vlastní – pomůžeme vám s jejich nastavením.

V případě dotazů k lekcím volejte Hanu Čepovou: 603 852 740.

 

*Registrace

Proč jsou nutné registrace a rezervace vybraných aktivit?

Někteří z vás přichází s dotazy, zda jsou registrace na akce nutné a proč dříve nebyly.
Odpověď je jednoduchá – přibývá nás a naše komunita se rozrůstá, což je skvělé, ale musíme se tomu přizpůsobit. Jistě s námi budete souhlasit, že nejsou např. možné vycházky, kdy nás půjde po Praze 60  (nikdo by nic neslyšel, nikdo by si to neužil a také by to bylo nebezpečné). Stejně tak je nutné respektovat stanovené počty účastníků od pořadatelů vycházek, exkurzí a dalších akcí.

Rozhodně se vám nesnažíme situaci komplikovat. Tam, kde je to bez registrace možné, je neděláme. Na váš zvyšující se počet a z toho plynoucí vyšší zájem, reagujeme (tam kde to jde) opakováním žádaných akcí.

Z registračního formuláře vám poté pomocí automatizované odpovědi chodí i potvrzovací emaily. Někdy chodí ihned, někdy se zpožděním, má to své důvody. Primárně systém nastavujeme podle termínu konání – obvykle dva týdny před akcí. Registrace spouštíme v den, kdy odchází náš víkendový e-mailový zpravodaj.

Pokud chcete provést registraci více lidí naráz, nepište nám to do poznámky – tu automat nepřečte. Zaregistrujte druhou osobu samostatně (klidně na stejný email). Děkujeme za pochopení.