Piknik, sportovní soutěže, Klobouková party, …očima Hanny Žákové

Ve středu 9.6. proběhlo na Střeleckém ostrově v Praze naše velké společné „pocovidové“ setkání.

Chcete vědět, jak ho viděla Hanna Žáková a co zajímavého pro nás k jednotlivým aktivitám zjistila??

 

PRÁVĚ TEĎ!

…na Střeleckém ostrově v Praze došlo k téměř zázraku! Po měsících on-line vysílání, kdy jsme se my všichni, co spolu kamarádíme, scházeli se  pouze u obrazovek počítačů a tabletů a u nich velebili šikovnost a nápaditost Ivety a Hany, které pro nás (jako první v zemi vůbec!) on-line vysílání spustily, jsme se sešli na ostrově uprostřed Vltavy i na živo!

 

A nejen to!

Sešli jsme se s dobrou náladou a uchovaným zdravým rozumem, neboť díky on-line vysílaným přednáškám, besedám, trénování paměti a mozku, výuce angličtiny, cvičení, … jsme jednak vnímali tolik potřebnou lidskou pospolitost, ale navíc poznali i spoustu nových, velmi zajímavých lidí a činností. Namátkou třeba cestovatele, znalkyni češtiny a české i světové literatury Evu Schneiderovou, dendrologa Karla Pinkase, knihovníka Jakuba Rychtara, mladé a velmi nadějné herečky, stejně jako ikonu herectví Ivu Janžurovou, držitelku praporu feminismu Lenku Šťastnou a jiné. Navštívili jsme České muzeum hudby, Muzeum České policie, seznámili jsme se s pro nás novými činnostmi, např. tím, jak hledat kešky, jak sestavit rodokmen, pod odborným vedením zkusili nahrát rozhlasovou hru, kuchař Jiří Eichner ze Staré gardy nám předal mnoho nevšedních receptů i znalostí, Alenka Borhyová a její hosté nám v Dámském klubu dávali rady, jak o sebe pečovat, jak se líčit …

 

Byly to báječné časy!

Ale to, že jsme se mohli sejít živě – bylo ještě lepší! Někteří jsme se „po letech“ navzájem pozdravili, s novými členy, kteří přibyli díky dennímu (!) on line vysílání, se seznámili!

To vše v okouzlujícím, malebném prostředí Střeleckého ostrova – a na pikniku!

 

VÍTE ŽE, piknik je specifický druh stolování, při kterém se ono stravování pořádá venku, v ideálním případě pod širým nebem někde na louce, v parku, … za přítomnosti zvuků okolní přírody?

Musím přiznat, že zvuky okolní přírody přehlušovalo hlasité pochvalování si dobrot, které pro nás připravil Jiří Eichner, kuchař ze Staré gardy kuchařů z Asociace kuchařů a cukrářů! Pohoštění bylo skutečně velkorysé v podobě pohankového tataráku, ledové kávy, jahodového koktejlu (pro pamětníky nezaměnitelně svůdné atmosféry bufetu Koruna k nerozeznání od tehdejší kvality), nechyběly ani jogurty, mandlové mléko, hruškové přesnídávky, … dar to firmy Danone, nebo třeba vynikající sušené moruše a křížaly na stolech od spol. OilSeed jen tak k zobání mezi řečí :-).

 

Mezi řečí? Hrál se pétanque, anebo mölkky!

 

VÍTE ŽE, … pétanque neboli koulovaná je považována za francouzskou hru (ve Francii se koná ročně až 10 000 soutěží ročně). Dvě jedno až tříčlenná družstva se během nich snaží umístit koule co nejblíže k cíli, kterým je dřevěná kulička (košonek), tzv. prasátko. Hra vypadá jednoduše, ale dokonalé zvládnutí techniky a taktiky (!) vyžaduje pravidelný trénink,
Hra získala svoji podobu už ve starověkém Římě, ale první oficiální pravidla byla vydána až roku 1907!

A VÍTE ŽE, … mölkky je hra, která dobývá celý svět? Mölkky neboli kuželky je vikingská kolíková hra, vhodná stejně jako pétanque pro všechny, tedy staré, mladé, zdravé, i různě tělesně postižené, … Ti všichni házejí podle vtipných pravidel házecím kolíkem na ostatní očíslované kolíky a sbírají tak body, které se zapisují a sčítají.
Mölkky se šíří z Finska, připomíná ruské gorodki, ale nevyžaduje (tak jako gorodki)) žádnou fyzickou sílu.
Od roku 2004 se ve finské, Lahti konají turnaje mistrovství světa v mölkky.

 

Nejen jídlem, pitím, klábosením a sportem živ je člověk.

Mnozí proto projevili svůj tvůrčí potenciál při výrobě mandaly. Stánek byl neustále obklopen houfem soustředěných zájemců a zájemkyň o vlastnoručně vyrobený obrázek!

 

VÍTE ŽE, mandala představuje vobrazení Vesmíru? Její obrazce se používají během meditace a náboženských rituálů, moderní psychologie je uplatňuje jako nástroj artterapie, výroba mandaly je i relaxací, činností, která uklidňuje, a také povzbuzuje.

 

Nudit se tedy na Střeláku nemohl nikdo!

A Klobouková party? Ta se stala korunou, vyvrcholením programu!

VÍTE ŽE, … klobouk je doložen již na vyobrazení ze starověké Mezopotámie a Řecka? Hromadně se ale začal v Evropě užívat od 15. století. Klobouk se stal odznakem důstojenství (panovníků, kterým někdy nahrazoval i korunu, a církevních představitelů), znakem úřadu nebo povolání, byl a dodnes je také součástí některých uniforem a livrejů. Klobouk byl vždy odznakem svobodného (!) člověka, atributem společenského postavení nositele či nositelky a nebylo myslitelné vyjít na ulici prostovlasý nebo prostovlasá.

Všechny – a nejen dámy, jak vidno z fotografií (viz níže), víc než potěšila, přímo rozjařila, Milena Veselá, jíž vděčíme nejen za nápad, ale i realizaci výše zmíněné Kloboukové párty! Nádherné, velmi nápadité, originálně zpracované klobouky se na závěr pikniku představily na přehlídce, kterou by mohl závidět i nejeden z významných módních návrhářů. Mám pocit, že i v Ascotu by se i členky královské rodiny, sledující dostihy porvaly.

 

Poděkování na závěr

Závěrečný potlesk tak patřil nejen nositelkám vítězných pokrývek hlavy, mezi nimiž se svým hereckým a komediálním talentem vynikla oblíbená Eva Kozderková, patřil i Babičce (roku 2019) roku, která mezi nás zavítala, kuchařům, a dalším sponzorům, paní Mileně, ale hlavně našim andělům strážným, Ivetě Luxové a Haně Čepové! Měly jste slyšet, vy, naše mladé, záviděníhodně činorodé a neúnavné
„velitelky“ Iveto a Hano to nadšení, s jakým se o vás a on-line vysílání s vděčností a láskou „v kuloárech“ hovořilo! Atmosféra radosti houstla nelíčeným štěstím členů Právě teď! ops ze setkání i kultivované zábavy. Děkujeme! Nezapomenutelné, překrásné chvíle to byly!
Těšíme se na všechny další!

 

 

P. S. Já tedy osobně nemohla radostným vzrušením ani usnout! Tolik příjemného halasení, pohody, bezstarostnosti! Tolik ‚nevázaného veselí‘! Ještě několik dní jsem měla plné oči zážitků ze Střeleckého ostrova s lidmi z Právě teď! ops! Jen tak dál!

 

Autorka článku: Hanna Žáková

Předchozí příspěvky: Blog Hanny Žákové

 

Fotogalerie: různí autoři

 


Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..