program červen

Program na červen

Díky postupnému rozvolňování bude náš program na červen probíhat jak on-line, tak již „na živo“!

Těšit se můžete na první lekce Nordic Walkingu, vycházky a společná setkání, ale i přednášky či oblíbené trénování paměti v on-line prostředí.

 

On-line aktivity, rychlý přesun na program v týdnu:

týden 1.-4.6.2021    týden 7.-11.6.2021    týden 14-18.6.2021   týden 21.-25.6.2021    28.-30.6.2021

 

Společné aktivity (v Praze) na živo

Připravujeme pro vás společná setkání, pikniky, výlety a Nordic walkingové lekce. Sledujte proto náš web, tuto stránku, kalendář akcí a facebook pro aktuální informace.

Prosíme o dodržování vládou nařízených hygienických opatření. Buďte ohleduplní, zůstaňte prosíme doma, pokud se jakkoliv necítíte dobře, jste nachlazení atd. 

 

  • Čtvrtek 3.6. od 14 hod. společná vycházka Stromovkou s dendrologem Karlem Pinkasem. 

Sraz u tramvajové smyčky na kraji parku (vchod směrem k Planetáriu).

Předpokládaná trasa cca. 2,5 km, délka procházky – počítejte cca. 2 hod. Oblečení přizpůsobte aktuální předpovědi. Více informací o procházce ZDE.

Stromovka_itinerář_na_3_6_2021 

Stromovka-historie

Procházka je zdarma, ale uvítáme dobrovolné příspěvky, které nám pomohou s realizací dalších akcí. 

 

  • Pondělí 7.6., 13 – 16 hod., Radostné hravé sportovní odpoledne s Vladimírem Papouškem, Centrální park ve Stodůlkách

Program: Stolní tenis (pokud máte, vezměte si vlastní pálku), Pétanque, Mölkky.

Zlatý hřeb programu: přijďte zjistit, zda se dá stolní tenis hrát s prkénkem na maso. Vladimír Papoušek je připraven proti vám s tímto netradičním sportovním náčiním nastoupit. Podle počtu zúčastněných se budou všechny hry hrát současně. Dle zájmu se vystřídáme. V případě potřeby volejte na můj tel.: 603 852 715, budu panu Vladimírovi asistovat.

Najdeme se : u stolního tenisu, outdoorové posilovny a velké dětské prolejzačky v podobě Sovy.

Na místo se dostanete: Od  stanice metra Lužiny směrem do parku stále rovně cca 200 m.

 

  • Středa 9.6. od 13 – 16 hod. Piknik & Klobouková Party na Střeleckém ostrově.

V zimě, kdy bylo nejhůř, jsme si slibovali, že až to půjde, uděláme piknik. A ta chvíle tu konečně je. Můžeme noblesně i sportovně (ideálně kombinovaně) oslavit, že už se zase můžeme potkávat a něco společně dělat.

Těšit se můžete na klobouky, nějaké máme k dispozici, vítány jsou i vlastní (ale nejsou podmínkou). Budeme hrát pétanque a mölkky, vytvářet nádherné pískové mandaly, konzumovat, korzovat, pozorovat řeku a město a hlavně si povídat a vymýšlet, co dalšího společně spácháme.  Na místě bude k dispozici posezení, toalety, výtah. Těšíme se, že se setkáme se známými tvářemi, ale třeba i s těmi, koho zatím znám pouze z obrazovky Zoomu. Nováčci do naší party zváni a vítáni.

Drobné občerstvení bude zajištěno díky našim sponzorům a Staré gardě kuchařů Asociace Kuchařů a Cukrářů ČR v čele s Jiřím Eichnerem. S sebou si vezměte dobrou náladu.

Sdílejte prosím  tuto informaci se všemi dobrými přáteli, klidně vezměte někoho s sebou. Moc se na vás těšíme!!!

Akce probíhá ve spolupráci s projektem 2generace.

 

  • Pátek 18.6. od 10 hod. Evička Kozderková nás zve do Šárky

Plníme četná přání vyrazit společně do Šárky, kam nás povede znalkyně této lokality Evička Kozderková.

Sraz: před 10.00 h na zastávce autobusů Bořislavka (prosíme, abyste byli na místě včas, autobus odjíždí v 10.05 hod.) Zastávka je umístěna v ulici Horoměřická (kolmá na Evropskou, kousek od východu z metra A).

Vystoupíme na první zastávce Jenerálka a pak už nás bude čekat příjemná cesta podél malebného Šáreckého potoka se zastavením u zámečku Jenerálka, se zmínkou o nedaleké štole a třeba procházka po 200 m dlouhém povalovém chodníčku, vedoucím mokřinami, jež jsou místem jarního „randění“ žabiček. Dále budeme míjet koupaliště v Tiché Šárce a koupaliště Džbán. Zmínka bude i o místech výskytu medvědího česneku.

Vycházka bude trvat cca 1, 5 – 2 hod hod., délka kolem 5 km.

Při nepřízni počasí bude vycházka zrušena a vypsán nový termín (po trase není příliš možností schovat se).

 

  • Čtvrtek 24.6. od 14 – cca. 16 hod., Radostné, hravé a pohodové odpoledne v Centrálním parku ve Stodůlkách 13. 

Sraz nedaleko budovy Kuželkárna uprostřed parku, u stolního tenisu (poblíž prolézačky ve tvaru sovy a občerstvení). Místo je v odchozí vzdálenosti od metra Lužiny.  . 

Budeme zpívat, budeme sportovat, můžeme v případě zájmu i piknikovat.
 
Těšit se můžete na oblíbené sportovní aktivity:
– Stolní tenis s ozvěnou (pokud máte, vezměte si vlastní pálky nebo aspoň pokličku od babičky i s babičkou)
– Petanque tam i zpět v údolí – velmi oblíbená hra se zemskou přitažlivostí
– Mölkky – exotická hra severských národů, která se hraje pouze vpřed.
 
Trochu si i zavýtvarničíme:
– Kolektivní ocenění váhy daného okamžiku při společném výtvarném sebevyjádření – standarta PRÁVĚ TEĎ.
 
Piknikové posezení:
– vedle sportovišť se nachází pikniková loučka, kde můžeme po sportovních aktivitách posedět či něco malého zkonzumovat.
 

Zlatý hřeb programu: Účastníci – šerpové vynesou standartu na vrcholek Makču Pikči, plus každý jednu petanquovou kouli a zde se mimo jiné odehraje Vrcholový turnaj všech

 

Nordic Walkingové lekce

Aktuálně potvrzeno:

  • Praha 7 – Stromovka, každé úterý od 1.6. do 30.10. s výjimkou svátků. Začátek v 10 hod., sraz před budou Planetária cca. 10 min před začátkem lekce.

  • Praha 4 – Krčský les – každé úterý od 1.6. do 30.10. s výjimkou svátků. Začátek v 14 hod., sraz na parkovišti u Restaurace U Labutě pod Thomayerovou nemocnicí cca. 10 min před začátkem lekce.
  • Praha 10 – Malešický park – v červnu proběhnou pouze 2 lekce 16. a 23.6.  Začátek v 9:30 hod., sraz. v dolní části parku „u koulí“ na rohu ulic Cerhenická, Káranská cca. 10 min před začátkem lekce. Lekce budou pokračovat v září a říjnu.

 

 

On-line aktivity

Rychlý přesun na program v týdnu:

  týden 1.-4.6.2021    týden 7.-11.6.2021    týden 14-18.6.2021   týden 21.-25.6.2021    28.-30.6.2021

 

Jak bude program probíhat?

Program bude probíhat, na platformě Zoom (detaily programu najdete níže). Pro všechny aktivity je nastaven jednotný systém přihlášení:

  • přímý link: KLIKNĚTE ZDE
  • nebo přihlášení pomocí č. schůzky a hesla: Meeting ID/číslo schůzky: 531 675 3853 Passcode/heslo: 111

Pro první přístup do aplikace Zoom je potřeba udělat pár jednoduchých kroků viz níže (na konci textu) a ideálně si i stáhnutou aplikaci. Pokud máte s připojením problém, zkuste požádat někoho v rodině, příp. zkuste zavolat Hanku Čepovou, tel.: 603 852 740.

Informace o tom, jak se k programu připojit najdete také níže. I když to vypadá na první pohled složitě, věřte, že složité se to může jevit pouze napoprvé 🙂.

 

Týden 1.-4.6.2021

Klikněte na banner a dozvíte se víc

ÚTERÝ, 1.6.

10 – 10:45 hod., Anglická konverzace pro mírně pokročilé s Vladimírem Papouškem

Konverzace je vhodná pro mírně pokročilé a pro všechny, kteří se rádi baví (tedy nejen povídají, ale rádi se i něčemu zasmějí).

17 – 18 hod., Staročeská kuchyně vč. receptů, Jiří Eichner

Náš oblíbený kuchař Jiří Eichner ze Staré gardy Asociace Kuchařů a Cukrářů ČR nás seznámí s velkým množstvím zajímavých receptů staročeské kuchyně a možná zbyde čas i na jeho velkou sbírku kuchařských knih, z nichž nejstarší vznikla v roce 1809. Dozvíme se jak se vařilo, z čeho se vařilo i nějaké zajímavosti. Třeba jak se připravovali skřivánci a jak vypadaly různé hostiny.

Ke stažení: Staročeská_kuchyně Jídla_z_konce_18stol

18– 19 hod., „O vyměněném synovi“, nprap. Lucie Galiová, PhDr. Lucie Paprsteinová

Poslední přednáška Policie ČR se týká problému, jak rozpoznat domácí násilí páchané za dveřmi domovů seniorů, ale hlavně jak je řešit, eventuálně jak pomoci při řešení tohoto protiprávního jednání. Problematiku nám přiblíží preventistka moravskoslezské policie nprap. Lucie Galiová a vedoucí Intervenčního centra Ostrava PhDr. Lucie Paprsteinová.

Akce probíhá ve spolupráci s Policií ČR

 

STŘEDA, 2.6.

17 – 18 hod., Mary Dobřenská, Jakub Rychtar

Zajímavých, emancipovaných a vzdělaných šlechtičen najdeme v českých dějinách více. Mary Dobřenská představuje však ženu nebývalého rozhledu, k němuž jí pomohly četné cesty po Evropě i poučená četba. Aby ne, knihy jí doporučovaly takové persony kulturního života, jakými byli Rainer Maria Rilke či Karl Kraus, které hraběnka též finančně podporovala.

Mary – původním jménem Marie Charlota Klára von Wenckheim – se narodila v Meranu jako potomek uherského šlechtického rodu. V roce 1913 se provdala za Jindřicha ml. Dobřenského z Dobřenic a až do roku 1945 sídlila na východočeském zámku Potštejn. Zveme k přednášce o zajímavé ženě žijící v neméně zajímavých časech.

Přednáška probíhá ve spolupráci s Městskou knihovnou Praha

 

PÁTEK, 4.6.

17– 17.45 hod., Domácí cvičení pro dobrou náladu a pružné tělo, Nina Petržalová (Čechová)

Rehabilitačně kondiční cvičení, abychom úplně nezatuhli na těle i na duchu. Cvičení vede skvělá fyzioterapeutka Nina Petržalová. Na lekce si připravte pohodlné oblečení, podložku na ležení – např. karimatka nebo ručník (ne postel). Kdo má, využije overball (lze nahradit malým polštářkem).

Zároveň můžete očekávat zábavné domácí úkoly od Niny, které vás přinutí cvičit v průběhu celého týdne.

 

Týden 7-11.6.2021

Klikněte na banner a dozvíte se víc

PONDĚLÍ, 7.6.

17 – 18 hod., Kurz trénování paměti – Mozek v posilovně, Jana Vejsadová

Téma 1. lekce : Trénink paměti není jen pro seniory. Nenechme mozek v karanténě; cílové skupiny – pro koho a s kým, přínos a efektivita; ověřte si, že paměť nejsou žádné čáry.

Jana Vejsadová je certifikovaná trenérka paměti a kreativity. Díky osobní zkušeností s Alzheimerovou demencí v rodině se před 20ti lety začala věnovat a dále vzdělávat v problematice paměti. Zaměřuje se na trénink i nápravu kognitivních funkcí pro různé cílové skupiny. Zároveň se podílí na odborné přípravě trenérů paměti a aktivizačních pracovníků pro sociální oblast u nás i na Slovensku. Je autorkou několika knih, řady časopiseckých článků a spoluautorkou dalších publikací.

Kurz je koncipován tak, aby bylo možné navštěvovat jednotlivé lekce i samostatně.

 

ÚTERÝ, 8.6.

10 – 10:45 hod., Anglická konverzace pro mírně pokročilé s Vladimírem Papouškem

Konverzace je vhodná pro mírně pokročilé a pro všechny, kteří se rádi baví (tedy nejen povídají, ale rádi se i něčemu zasmějí).

 

STŘEDA, 9.6.

17 – 18 hod., Porodní příběhy napříč generacemi, Kateřina Trávníčková, Zdenka Tačovská

Další mezigenerační setkání, tentokrát s intimním tématem: popovídáme si o prožívání porodů v dobách minulých a v současnosti. Na chování svého novorozeného miminka vzpomínají dnešní babičky stejně jako čerstvé maminky – jako na chvíle největšího štěstí. Neopakovatelný zážitek z prvního křiku našeho děťátka zůstává stejný napříč generacemi. Přesto byly dříve některé věci vnímány jinak, než jak jsou vnímány dnes, a zároveň každý porodní příběh je jedinečný.

Přidejte se k nám a zapojte se do otevřené diskuze. Sdílení porodních příběhů v ženském, i když virtuálním, kruhu, může být posilující zkušeností. Z důvodu zachování intimity nebude toto setkání nahráváno.

Akce probíhá ve spolupráci s 2generace.cz

 

PÁTEK, 11.6.

17– 17.45 hod., Domácí cvičení pro dobrou náladu a pružné tělo, Nina Petržalová (Čechová)

Rehabilitačně kondiční cvičení, abychom úplně nezatuhli na těle i na duchu. Vede skvělá fyzioterapeutka Nina Petržalová. Na lekce si připravte pohodlné oblečení, podložku na ležení – např. karimatka nebo ručník (ne postel). Kdo má, využije overball (lze nahradit malým polštářkem).

Zároveň můžete očekávat zábavné domácí úkoly od Niny, které vás přinutí cvičit v průběhu celého týdne.

 

Týden 14-18.6.2021

 

PONDĚLÍ, 14.6.

17 – 18 hod.,  Kurz trénování paměti – Mozek v posilovně, Jana Vejsadová

Téma 2. lekce: Tváře a jména – každodenní problém s pamětí. Příčiny, proč zapomínáme jména; promyšlené zapamatování – zvolte kroky, které vám pomohou; ověřte si techniky zapamatování i vybavování.

Jana Vejsadová je certifikovaná trenérka paměti a kreativity. Díky osobní zkušeností s Alzheimerovou demencí v rodině se před 20ti lety začala věnovat a dále vzdělávat v problematice paměti. Zaměřuje se na trénink i nápravu kognitivních funkcí pro různé cílové skupiny. Zároveň se podílí na odborné přípravě trenérů paměti a aktivizačních pracovníků pro sociální oblast u nás i na Slovensku. Je autorkou několika knih, řady časopiseckých článků a spoluautorkou dalších publikací.

Kurz je koncipován tak, aby bylo možné navštěvovat jednotlivé lekce i samostatně.

 

ÚTERÝ, 15.6.

10 – 10:45 hod., Anglická konverzace pro mírně pokročilé s Vladimírem Papouškem

Konverzace je vhodná pro mírně pokročilé a pro všechny, kteří se rádi baví (tedy nejen povídají, ale rádi se i něčemu zasmějí).

 

STŘEDA, 16.6.

17 – 18 hod., Františka Plamínková, Jakub Rychtar

Františka Plamínková představovala jednu z prvních českých žen – aktivistek. Celý svůj dospělý život se zasazovala za práva žen. Ať už jako pedagožka, novinářka, politička či organizátorka československého a mezinárodního ženského hnutí. Imponovala svým temperamentem, jakož i hlubokými znalostmi či silným charakterem, který nejvíce osvědčila za nacistické okupace českých zemí. Trvání na pravdě a právu Františku Plamínkovou stálo život. Byla jednou z největších českých žen, nejen ve 20. století.

Přednáška probíhá ve spolupráci s Městskou knihovnou Praha

 

PÁTEK, 18.6.

17– 17.45 hod., Domácí cvičení pro dobrou náladu a pružné tělo, Nina Petržalová (Čechová)

Rehabilitačně kondiční cvičení, abychom úplně nezatuhli na těle i na duchu. Vede skvělá fyzioterapeutka Nina Petržalová. Na lekce si připravte pohodlné oblečení, podložku na ležení – např. karimatka nebo ručník (ne postel). Kdo má, využije overball (lze nahradit malým polštářkem).

Zároveň můžete očekávat zábavné domácí úkoly od Niny, které vás přinutí cvičit v průběhu celého týdne.

 

Týden 21.-25.6.2021

 

PONDĚLÍ 21.6.

17 – 18 hod., Kurz trénování paměti – Mozek v posilovně, Jana Vejsadová

Téma 3. lekce: Slov jsou tisíce, číslic jenom deset. Zásady pro zapamatování čísel; techniky a strategie; čísla v běžném životě; staňte se mistry.

Jana Vejsadová je certifikovaná trenérka paměti a kreativity. Díky osobní zkušeností s AD v rodině se před 20ti lety začala věnovat a dále vzdělávat v problematice paměti. Zaměřuje se na trénink i nápravu kognitivních funkcí pro různé cílové skupiny. Zároveň se podílí na odborné přípravě trenérů paměti a aktivizačních pracovníků pro sociální oblast u nás i na Slovensku. Je autorkou několika knih, řady časopiseckých článků a spoluautorkou dalších publikací.

Kurz je koncipován tak, aby bylo možné navštěvovat jednotlivé lekce samostatně.

 

ÚTERÝ, 22.6.

10:00 – 10:45 hod., Anglická konverzace pro mírně pokročilé s Vladimírem Papouškem

Konverzace je vhodná pro mírně pokročilé a pro všechny, kteří se rádi baví (tedy nejen povídají, ale rádi se i něčemu zasmějí).

 

STŘEDA, 23.6.

17 – 19 hod.,  První pomoc (nejen) dětem – dvouhodinový kurz první pomoci, Pavlína Milotová

Program:
– vybavení domácí lékárničky, aneb co by nemělo v lékárničce chybět
– integrovaný záchranný systém (IZS), komunikace s IZS
– základy resuscitace, dušení cizím tělesem, bezvědomí, srdeční masáž, správné provádění kardiopulmonální resuscitace
– správné ošetření nejčastějších úrazů (krvácející rány na hlavě, v obličejové části hlavy, odřeniny, masivní krvácení, zlomeniny horních i dolních končetin)
– první pomoc při úrazech hlavy (otevřená a zavřená poranění hlavy)
– první pomoc u náhlých stavů – píchnutí hmyzem (vosou, včelou), anafylaktický šok, astma bronchiale, epilepsie, hypoglykémie, hyperglykémie, hysterie
Přijďte se naučit nebo zopakovat základní postupy v první pomoci a zkontrolovat si, jak máte vybavenou svojí domácí lékárničku!

Akce probíhá ve spolupráci s 2generace.cz

 

PÁTEK, 25.6.

17– 17.45 hod., Domácí cvičení pro dobrou náladu a pružné tělo, Nina Petržalová (Čechová)

Rehabilitačně kondiční cvičení, abychom úplně nezatuhli na těle i na duchu. Vede skvělá fyzioterapeutka Nina Petržalová. Na lekce si připravte pohodlné oblečení, podložku na ležení – např. karimatka nebo ručník (ne postel). Kdo má, využije overball (lze nahradit malým polštářkem).

Zároveň můžete očekávat zábavné domácí úkoly od Niny, které vás přinutí cvičit v průběhu celého týdne.

 

Týden 28.-30.6.2021

Klikněte na banner a dozvíte se víc

 

PONDĚLÍ, 28.6.

17– 18 hod., Kurz trénování paměti – Mozek v posilovně, Jana Vejsadová

Téma 4. lekce: Fitness pro mozek. Využití textu v tréninku paměti; procvičte si paměť, pozornost, představivost, asociace, verbální logiku, flexibilitu a verbální inteligenci.

Jana Vejsadová je certifikovaná trenérka paměti a kreativity. Díky osobní zkušeností s AD v rodině se před 20ti lety začala věnovat a dále vzdělávat v problematice paměti. Zaměřuje se na trénink i nápravu kognitivních funkcí pro různé cílové skupiny. Zároveň se podílí na odborné přípravě trenérů paměti a aktivizačních pracovníků pro sociální oblast u nás i na Slovensku. Je autorkou několika knih, řady časopiseckých článků a spoluautorkou dalších publikací.

Kurz je koncipován tak, že je možné navštěvovat i samostatné lekce.

 

ÚTERÝ, 29.6.

10:00 – 10:45 hod., Anglická konverzace pro mírně pokročilé s Vladimírem Papouškem

Konverzace je vhodná pro mírně pokročilé a pro všechny, kteří se rádi baví (tedy nejen povídají, ale rádi se i něčemu zasmějí).

 

STŘEDA, 30.6.

17– 18 hod., Ruská kuchyně vč. receptů, Jiří Eichner

Ruská kuchyně je pestrá a dá se říci i zdravá. Používá se hodně zeleniny jako je mrkev, celer, pastinák, hlávkové zelí, zelí kysané, kvašené okurky, červená řepa a další. Z obilovin je to pohanka, jáhly, trhané krupky, ságo, ovesné vločky, rýže. Velmi častá je příprava špízů na rožni. Oblíbené jsou pokrmy z mletých mas – golubzy. Upravuje se zvěřina. Velmi oblíbené jsou rybí pokrmy na všechny způsoby. Známá polévka je Ucha. Připravují se s oblibou zeleninové, masové i sýrové saláty. Známé jsou briošky, plněné i samotné. Skoro v každé rodině znají pirohy plněné mletým mase, zeleninou, ale i na sladko. Oblíbené jsou blíny – podobné jako naše lívance. Známé jsou s kaviárem.

Ruská kuchyně

 

 

Co musíte udělat, abyste se mohli připojit na platformu Zoom?

Videonávod „Jak na připojení do Zoomu“

Způsob přihlašování do ZOOMu. Nejprve si stáhněte tzv. klienta (aplikaci) a nainstalujte si jej do počítače. Zoom lze spustit i přímo z prohlížeče, ale lépe funguje z aplikace.

Poté, pokud máte link pro přihlášení do schůzky (viz výše), stačí na něj po nainstalování kliknout, budete přesměrování na stránky ZOOMu (otvírá se v novém okně, musíte s tím souhlasit). Tam je potřeba (pouze při prvním přihlášení) přijmout (I Agree) podmínky (privacy policy) a poté zadat své jméno, které chcete aby se v ZOOMu zobrazovalo (name). Povolte, pokud máte kameru, spuštění videa (join video).  Když vstoupíte do virtuální místnosti, musíte povolit přístup k mikrofonu a zvuku (join audio).

Aplikaci sice není nutné stahovat, ale je to doporučeno. Pokud si chcete stáhnout aplikaci na tablet či a telefon, záleží na tom, na jakém systému běží. Z „Obchod Play“ si aplikaci stáhněte na zařízení běžícím na Androidu, z „AppStore“ na zařízení Apple.

 

 


1 komentář: „Program na červen

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..