Prosincový program

Adventní – prosincový program pro seniory.

Čekají nás společná předvánoční setkávání, výlety a vycházky, pohyb i oblíbené on-line programy.

Rychlý přesun na typ programu: 

On-line program   Ostatní program

 

Kolik účast na níže uvedených aktivitách stojí?

Většina akci je bezplatných a není-li uvedeno jinak, zúčastnit se jich může každý senior bez předchozí registrace. U výletů si každý hradí cestu, vstupné či občerstvení. 

Protože vše něco stojí a ne vše je hrazeno z grantů či dotací, uvítáme dobrovolné příspěvky např. přes darovací portál Darujme.cz, kde si můžete zvolit, co konkrétně byste rádi podpořili.

Naše aktivity můžete také podpořit či ocenit zasláním zvolené částky přímo na náš účet u ČSOB: 258492161/0300.

Děkujeme!

Zároveň moc děkujeme všem, kteří nám pomáhají s přípravou a realizací programů, přicházejí s originálními nápady a inspirací. Budeme rádi, pokud se v případě zájmu zapojí vícero z vás. Protože jaké si to společně uděláme, takové to budeme mít…

 

Společné aktivity (v Praze) na živo

Připravujeme pro vás společná setkání a aktivity, které mohou být průběžně doplňovány. Pro aktuální informace prosím sledujte náš web, tuto stránku, kalendář akcí či facebook.

Přestože v současnosti nejsou v platnosti žádná nařízení směrem k pandemii Covid-19 vás žádáme o ohleduplnost. Zůstaňte prosím doma, pokud se jakkoliv necítíte dobře, jste nachlazení atd.

U venkovních aktivit probíhajících v zimním období, nelze předem odhadnout počasí, to zda bude kluzko atd. O své účasti prosíme rozhodujte dle aktuální situace a s přihlédnutím k vašemu zdravotnímu stavu a pohybovým možnostem tak, aby pro vás byla účast na aktivitě bezpečná.

 

Ostatní program

  • čtvrtek 1.12. od 14 hod., Adventní mölkky na pétanque hřišti na Folimance

Sraz: Ve volnočasovém areálu pod Nuselským mostem, v parku Folimanka.
Přijďte si (bez ohledu na počasí, které je v tomto ročním období nevyzpytatelné a neovlivníme ho) zahrát svojí oblíbenou hru mölkky a vy, kdo ji neznáte, prosinec je poslední příležitostí naučit se ještě ve starém roce něčemu novému. Nechceme konkurovat tréninkům a závodům soutěžních týmů. Cílem je, abychom si to všichni užili (ať nám to jde, nebo ne).

Akce trvá cca 1,5- 2 hod. a není na ní nutná předchozí registrace. Pokud nám bude chladno, v místním stánku doufejme nebudou v nabídce chybět horké nápoje vč. svařáku.

Kontaktní osoba pro tuto aktivitu: Iveta Luxová, tel. 603 852 715

 

  • čtvrtek 8.12. od 9 hod., Předvánoční setkání Právě teď! pro zlepšení nálady a životní pohody v Magenta Experience Center

Místo konání: T-Mobile Magenta Experience Center v přízemí OC Arkády Pankrác

Zváni jsou stávající parťáci, ale i ti, kdo o nás třeba slyšeli, chodí jim náš mailing, ale zatím s námi nic nezažili. Přijďte zjistit, co jsme zač. Na akci není nutná předchozí registrace. Chybět nebude vánoční cukroví a vánoční sklenička. Co nás v průběhu svátečního dopoledne čeká?

  • 9.00 – 9.30 hod. Zdravá snídaně/svačina od společnosti Danone
  • 9.30 – 10.30 hod. Životní pohoda aneb jak se dnes říká wellbeing, v podání skvělé PhDr. Marie Vlčkové, psycholožky se kterou jsme absolvovali krásné setkání na on-line a další bude následovat viz on-line program
  • 10.45 – 11.30 hod., Proč se hýbat permanentně? Kateřina Macháčová
    Seznámení s novým cvičením, které si na místě i vyzkoušíme. Pohyb neovlivňuje jen tělo, ale doslova každou buňku našeho organismu. Krásně to vystihují slova J. A. Komenského, který před čtyřmi sty lety řekl: „Bez vzduchu oheň jen slabě plápolá a nehoří, bez pohybu člověk nežije, ale živoří.”
    Přijďte si poslechnout více o pohybu v širších souvislostech a z perspektivy moderní společnosti a společně si zacvičit! Čeká vás spoustu zajímavých informací a na vlastní tělo si vyzkoušíte, jak málo může stačit k tomu, abyste se cítili lépe.
    Nebudete potřebovat žádné speciální pomůcky, ani oblečení (takže bez problému skloubíte společenskou i sportovní část dopoledne). Velmi efektivně si totiž můžete zacvičit i na židli nebo ve stoje!
    Těšit se na Vás bude Mgr. Kateřina Macháčová, Ph.D., která se pohybem zabývá více jak 20 let. Aktuálně vede výzkumný projekt PERMANENTO, jehož cílem je ověřit účinnost cvičení, které si během přednášky vyzkoušíte. Zájemci se budou moci aktivně do výzkumu zapojit a pomoci tak vytvořit funkční pohybově-vzdělávací program cvičení na doma.

Během celého dopoledne budeme péct a ochutnávat cukroví, chybět nebude ani s Vánocemi spjatý nápoj. Kdo bude mít chuť, vyrobí si jednoduchého, ale efektního anděla. Těšíme se i na ty, kteří nepřijdou na program, ale jenom pobýt, setkat se a popovídat s ostatními.

NA AKCI NENÍ POTŘEBA SE REGISTROVAT. 

Pokud s námi sbíráte roličky od toaletního papíru, přineste je na tuto akci. Z Botanické zahrady Praha si je rovnou odvezou.

Kontaktní osoby pro tuto akci: Iveta Luxová tel: 603 852 715 a Hana Čepová, tel.: 603 852 740 

 

  • pátek 9.12. Návštěva zpravodajství TV Nova na kterou nás pozval náš patron Rey Koranteng

Tato mimořádná akce je poděkováním těm z vás, díky jejichž pravidelné  (finanční, morální aj.) podpoře, vč. přípravy a organizace aktivit pro ostatní, je Právě teď! o.p.s. takovou organizací, jakou je.

Na tuto akci není možné se přihlásit

Kontaktní osoba: Iveta Luxová, tel.: 603 852 715.

 

  • úterý 13. 12. od 13:30 hod. Adventní vycházka s Karlem Pinkasem z Čakovic do Letňan

Sraz: u konečně stanice metra C v Letňanech. Ve 13:20 na stanici autobusu č. 140 – směr Čakovice (Miškovice). Bus odjíždí ve 13:33, vystoupíme na stanici Oderská.
Na počátku půjdeme po cyklostezkách, poté projdeme lesopark Havraňák a Letňanský lesopark. Uvidíme různé atrakce na hřištích pro děti i dospělé. A také německý bunkr ze druhé světové války. Vyzkoušíme si chůzi po dětské trailové trati.

Trasa je dlouhá 3,5 km. Doporučujeme sportovní či turistickou obuv a případně i hůlky.

 

  • čtvrtek 15.12. od 13.30 hod. Návštěva Malého máslovického muzea másla, kde uvidíme i vyhlášený Betlém z másla

Sraz: Stanoviště autobusu 374 u Metra Kobylisy v 13.15 hod., Odjezd: 13.25. (na místo dorazíme ve 14.01)

Malé máslovické muzeum másla je jediné svého druhu ve střední Evropě. Interaktivní expozice nabízí různé druhy máselnic, odstředivek, formiček na máslo, máslenek na servírování másla a další předměty, související s domácí výrobou másla. Vystavena je zde také ojedinělá kolekce obalů na máslo. Většinu exponátů lze prakticky zkoušet.

Součástí expozice je Betlém, který je každoročně vytvořen z více než 20 kg másla.

Vstupné do muzea je pro seniory 30 Kč (každý si hradí na místě sám). Autobusy zpět jezdí ve frekvenci cca 30 min.

Kontaktní osoba pro tuto aktivitu: Iveta Luxová, tel. 603 852 715

 

  • čtvrtek 22.12. od 14 hod., Poslední letošní mölkky na pétanque hřišti na Folimance – utečte na chvíli předvánočnímu šílenství

Sraz: Ve volnočasovém areálu pod Nuselským mostem, v parku Folimanka.

Přijďte si (bez ohledu na počasí, které je v tomto ročním období nevyzpytatelné a neovlivníme ho) zahrát svojí oblíbenou hru mölkky a vy, kdo jí neznáte, toto je poslední příležitost naučit se ještě ve starém roce něčemu novému. Nechceme konkurovat tréninkům a závodům soutěžních týmů. Cílem je, abychom si to všichni užili (ať nám to jde, nebo ne).

Akce trvá cca 1,5- 2 hod. a není na ní nutná předchozí registrace. Pokud nám bude chladno, v místním stánku doufejme nebudou v nabídce chybět horké nápoje vč. svařáku. 

Kontaktní osoba pro tuto aktivitu: Iveta Luxová, tel. 603 852 715

 

U venkovních aktivit probíhajících v zimním období, nelze předem odhadnout počasí, to zda bude kluzko atd. O své účasti prosíme rozhodujte dle aktuální situace a s přihlédnutím k vašemu zdravotnímu stavu a pohybovým možnostem tak, aby pro vás byla účast na aktivitě bezpečná.

 

On-line programy

V zimních měsících, kdy je méně venkovních aktivit, je brzo tma, hrozí kluzko atd., zajisté oceníte aktivity, které za vámi přichází až do vašich domovů.

Jsou to on-line programy, které probíhají na platformě Zoom. Pro lepší možnost sledování programů doporučujeme stáhnout si ze stránek Zoom program, tzv. „klienta“ do svého počítače (ZDE – Zoom Desktop Client).

Pokud potřebujete pomoc s připojením či instalací, volejte Hanku Čepovou, tel.: 603 852 740.

 

Pro všechny on-line bezplatné programy je nastavena jednotná možnost přihlášení:

Přímý link: ZDE (doporučujeme)
Nebo přihlášení pomocí: Meeting ID: 531 675 3853 a hesla: 111

 

 

  • pátek 2. 12., 17 – 17.45 hod., Zdravotní cvičení a protažení před víkendem, s fyzioterapeutkou Ninou Petržalovou

Zdravotní cvičení je zaměřené na rozpohybování celého těla. Spojuje prvky strečingu, jógy, posilovacích cvičení a principů fyzioterapie. Jde o kvalitu pohybu, ne jeho kvantitu. Popisujeme si základní cvičební polohy a při jejich osvojení přidáváme postupně míru intenzity. Cvičení probíhá v sedě na židličce, ve stoji a též v leže na cvičební podložce. Řídíme se heslem „Každý podle sebe, ale přesto společně“. Protože společně toho dokážeme vždy o kousek víc 🙂

Na lekce je důležité se pohodlně obléknout. Cvičíme na boso – obzvlášť při cvicích zaměřených na chodidla a rovnováhu je to důležité. Využijeme pevnou židli, kdy je podsedák ideálně bez polstrování, anebo pouze lehce. Dále pak karimatka a osuška na cvičení na zemi. Využíváme též overball (míček určen ke zdravotnímu cvičení, dá se i v průběhu cvičení přifukovat) a ručník, či dostatečně dlouhý pásek (může to být i pásek od županu, kalhot). V různých časových obdobích si cvičební pomůcky obměňujeme, aby nás cvičení stále bavilo 🙂 Rozhodně se nevyhýbáme dobré náladě. Pokud vám chybí, věřte že naše cvičení ji ve vás zažehne.

Aktivity projektu jsou podpořeny z dotačního programu MPSV – Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností.

 

 

  • pondělí 5.12., 18 – 19 hod., Cvičení paměti a dalších rozumových schopností, Zdeněk Gloz

Během našich setkání si budeme procvičovat naše rozumové schopnosti, kromě paměti to bude také pozornost, slovní zásoba, tvořivost a další. To vše hravou formou, nikdo nemusí mít obavu, že by to bylo jako ve škole – bez zkoušení, bez vyvolávání a bez hodnocení…

Po celou dobu nás budou doprovázet znaky (erby) bývalých okresních měst, které se budeme učit a rozeznávat. I když okresy jako takové přestaly existovat 31.12. 2002, tak stále jejich cedule můžeme u sinic vidět. Celkem nás bude čekat 77 znaků okresních měst, které si doufejme, že zábavnou formou, uložíme do naší paměti.

Aktivity projektu jsou podpořeny z dotačního programu MPSV – Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností.

 

ZÁZNAM Z VYSÍLÁNÍ

 

  • středa 7.12., 17 – 18.30 hod., Gloriet u Koutu na Šumavě (Odhozený kardinálův klobouk), Jakub Rychtar

Cyklus přednášek Místa paměti (Tam, kde se potkaly s historií – ať už v dobrém či zlém) oblíbeného knihovníka a historika Jakuba Rychtara.

V cyklu historických přednášek se tentokrát vydáme nejen na pouť do historie, ale také českou krajinou. Do míst, jichž se dotkla historie, tam, kde při znalosti tehdejšího dění cítíme po těle lehké brnění, leckdy naběhne i husí kůže. Mnohá z míst jsou dnes změněna k nepoznání a my jen tušíme, co vše se zde mohlo dít. Mnohdy netušíme, že procházíme krajinou, jíž nezvratně poznamenala historie.

Přednáška probíhá ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze.

ZÁZNAM Z VYSÍLÁNÍ

 

  • pátek 9. 12., 17 – 17.45 hod., Zdravotní cvičení a protažení před víkendem, s fyzioterapeutkou Ninou Petržalovou

Zdravotní cvičení je zaměřené na rozpohybování celého těla. Spojuje prvky strečingu, jógy, posilovacích cvičení a principů fyzioterapie. Jde o kvalitu pohybu, ne jeho kvantitu. Popisujeme si základní cvičební polohy a při jejich osvojení přidáváme postupně míru intenzity. Cvičení probíhá v sedě na židličce, ve stoji a též v leže na cvičební podložce. Řídíme se heslem „Každý podle sebe, ale přesto společně“. Protože společně toho dokážeme vždy o kousek víc 🙂

Na lekce je důležité se pohodlně obléknout. Cvičíme na boso – obzvlášť při cvicích zaměřených na chodidla a rovnováhu je to důležité. Využijeme pevnou židli, kdy je podsedák ideálně bez polstrování, anebo pouze lehce. Dále pak karimatka a osuška na cvičení na zemi. Využíváme též overball (míček určen ke zdravotnímu cvičení, dá se i v průběhu cvičení přifukovat) a ručník, či dostatečně dlouhý pásek (může to být i pásek od županu, kalhot). V různých časových obdobích si cvičební pomůcky obměňujeme, aby nás cvičení stále bavilo 🙂 Rozhodně se nevyhýbáme dobré náladě. Pokud vám chybí, věřte že naše cvičení ji ve vás zažehne.

Aktivity projektu jsou podpořeny z dotačního programu MPSV – Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností.

 

 

  • pondělí 12.12., 18 – 19 hod., Cvičení paměti a dalších rozumových schopností, Zdeněk Gloz

Během našich setkání si budeme procvičovat naše rozumové schopnosti, kromě paměti to bude také pozornost, slovní zásoba, tvořivost a další. To vše hravou formou, nikdo nemusí mít obavu, že by to bylo jako ve škole – bez zkoušení, bez vyvolávání a bez hodnocení…

Po celou dobu nás budou doprovázet znaky (erby) bývalých okresních měst, které se budeme učit a rozeznávat. I když okresy jako takové přestaly existovat 31.12. 2002, tak stále jejich cedule můžeme u sinic vidět. Celkem nás bude čekat 77 znaků okresních měst, které si doufejme, že zábavnou formou, uložíme do naší paměti

 

Aktivity projektu jsou podpořeny z dotačního programu MPSV – Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností.

 

ZÁZNAM Z VYSÍLÁNÍ

 

  • středa 14.12. od 17 hod. Nalaďme se na svátky

Povídání na téma Životní pohoda aneb jak se dnes říká wellbeing, v podání skvělé PhDr. Marie Vlčkové, psycholožky se kterou jsme absolvovali již několik společných setkání, jak on-line, tak naživo.
Životní pouť každého z nás je zcela originální, každý z nás vytváří nezaměnitelnou stopu, každý člověk naplňuje svou konkrétní roli a osud. A přece, při vší rozdílnosti, nás spojuje představa dobře prožitého života, k němuž neodmyslitelně patří životní pohoda.
Nacházíme ji, když jsme v celkové rovnováze. Zdá se to jednoduché, ale je tomu tak?

Aktivity projektu jsou podpořeny z dotačního programu MPSV – Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností.

 

  • pátek 16. 12., 17 – 17.45 hod., Zdravotní cvičení a protažení před víkendem, s fyzioterapeutkou Ninou Petržalovou

Zdravotní cvičení je zaměřené na rozpohybování celého těla. Spojuje prvky strečingu, jógy, posilovacích cvičení a principů fyzioterapie. Jde o kvalitu pohybu, ne jeho kvantitu. Popisujeme si základní cvičební polohy a při jejich osvojení přidáváme postupně míru intenzity. Cvičení probíhá v sedě na židličce, ve stoji a též v leže na cvičební podložce. Řídíme se heslem „Každý podle sebe, ale přesto společně“. Protože společně toho dokážeme vždy o kousek víc 🙂

Na lekce je důležité se pohodlně obléknout. Cvičíme na boso – obzvlášť při cvicích zaměřených na chodidla a rovnováhu je to důležité. Využijeme pevnou židli, kdy je podsedák ideálně bez polstrování, anebo pouze lehce. Dále pak karimatka a osuška na cvičení na zemi. Využíváme též overball (míček určen ke zdravotnímu cvičení, dá se i v průběhu cvičení přifukovat) a ručník, či dostatečně dlouhý pásek (může to být i pásek od županu, kalhot). V různých časových obdobích si cvičební pomůcky obměňujeme, aby nás cvičení stále bavilo 🙂 Zároveň se nevyhýbáme dobré náladě. Pokud vám chybí, věřte že naše cvičení ji ve vás zažehne.

Aktivity projektu jsou podpořeny z dotačního programu MPSV – Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností.

 

 

 


Nejnovější články: