Listopadový program

Opět aktivitami naplněný – listopadový program pro seniory.

Společná setkávání, vzdělávání, výlety a vycházky, pohyb a pravidelné on-line programy.

Rychlý přesun na typ programu: 

Nordic Walking   On-line program   Ostatní program

 

Kolik účast na níže uvedených aktivitách stojí?

Většina akci je bezplatných a není-li uvedeno jinak, zúčastnit se jich může každý senior bez předchozí registrace. U výletů si každý hradí cestu, vstupné či občerstvení. 

Protože vše něco stojí a ne vše je hrazeno z grantů či dotací, uvítáme dobrovolné příspěvky např. přes darovací portál Darujme.cz, kde si můžete zvolit, co konkrétně byste rádi podpořili.

Naše aktivity můžete také podpořit či ocenit zasláním zvolené částky přímo na náš účet u ČSOB: 258492161/0300.

Děkujeme!

Zároveň moc děkujeme všem, kteří nám pomáhají s přípravou a realizací programů, přicházejí s originálními nápady a inspirací. Budeme rádi, pokud se v případě zájmu zapojí vícero z vás. Protože jaké si to společně uděláme, takové to budeme mít…

 

Nordic Walkingové lekce

Chůze je jedna z nejzdravějších forem pohybu a provozovat jí může téměř každý. Při Nordic Walkingové chůzi lze využít holí k větší stabilitě chůze. Zároveň se při chůzi s NW holemi zapojuje až 90% svalů celého těla.

Správně prováděná NW chůze má velké množství pozitivních zdravotních efektů vice viz ZDE

Lekcí se může účastnit každý bez ohledu na předchozí zkušenost a fyzickou kondici.

Přehled pravidelných lekcí:

  • ÚTERÝ: Praha 7 – Stromovka, začátek v 10 hod., sraz před budovou Planetária cca. 10 min před začátkem lekce (lekce probíhají od dubna a budou probíhat až do 29.11. 2022). 
  • STŘEDA: Praha 10  Malešický park, začátek v 9:30 hod., sraz na rohu ulic Káranská a Cerhenická „u koulí“ v dolní části parku cca. 10 min před začátkem lekce. Nedaleko je zastávka autobusů č. 133, 188, 199 „Plaňanská“ (lekce budou probíhat od 7. 9.– 30.11. 2022). 
  • STŘEDA: Praha 3 – Vrch Vítkov, začátek ve 14 hod., sraz na rohu ulic Kališnická a Pražačka u vstupu do parku. Nedaleko je zastávka autobusů č. 133 a 207  „Ohrada“ (lekce budou probíhat od 7.9 – 16.11. 2022).

Na lekce NENÍ třeba se předem registrovat. Lekce se nekonají v den, na který připadá státní svátek.

#ZdravéStárnutí

Na lekci doporučujeme pohodlné sportovní oblečení a obutí. Zároveň doporučujeme nosit si s sebou v batůžku pití. Hole na lekci vám rádi na místě zapůjčíme, příp. pokud máte vlastní – pomůžeme vám s jejich nastavením.

V případě dotazů k lekcím volejte Hanu Čepovou: 603 852 740.

 

Společné aktivity (v Praze) na živo

Připravujeme pro vás společná setkání a aktivity, které mohou být průběžně doplňovány. Pro aktuální informace prosím sledujte náš web, tuto stránku, kalendář akcí či facebook.

Přestože v současnosti nejsou v platnosti žádná nařízení směrem k pandemii Covid-19 vás žádáme o ohleduplnost. Zůstaňte prosím doma, pokud se jakkoliv necítíte dobře, jste nachlazení atd.

Ostatní program

  • úterý 1.11. od 13 hod., Jak na chytrý telefon?, konzultanti Magenta Experience Center

Místo konání workshopu: T-Mobile Magenta Experience Center v přízemí OC Arkády Pankrác

Chcete se s vaším chytrým telefonem více skamarádit? V menší skupině bude více prostoru pro to zjistit, že aplikace není sprosté slovo a že vám můžou ledacos usnadnit. 

Workshop je určen pro všechny, kteří ho nestihli v létě.

První hodinu vás konzultanti provedou základními informacemi a nastaveními, další hodina bude věnována individuálnímu poradenství. Provázet Vás budou konzultanti Magenta Experience Center. Akce je primárně určena uživatelům chytrých telefonů a tabletů fungujících na platformě Android (téměř všechny typy telefonů s výjimkou tel. iPhone). Maximální počet účastníků workshopu 20 os.

Akce je bezplatná, je nutné se registrovat. REGISTRACE

Kontaktní osoba pro tuto akci: Hana Čepová, tel: 603 852 740.

  • středa 2.11. od 13 hod., Grafikem snadno a lehce s intuitivním programem Canva, Hana Čepová

Místo konání workshopu: T-Mobile Magenta Experience Center v přízemí OC Arkády Pankrác

Canva je v současnosti nejužívanější a nejdostupnější grafický on-line program pro přípravu např. letáků, pozvánek, plakátů, ale třeba i grafik na facebook či jiné sociální sítě. Je v češtině, je jednoduchý a i v bezplatné verzi obsahuje spoustu přednastavených šablon určených ke snadnému a rychlému použití.

Na prakticky zaměřeném workshopu se seznámíme s tím,  jak si v programu vytvořit účet, jak s programem pracovat, povíme si, jak je to např. s autorským právem u obrázků stažených z internetu, jak exportovat své výtvory a k čemu se hodí jednotlivé typy souborů. Předpokládaná doba trvání workshopu 1,5 hod.

Lektorka: Hana Čepová je odbornicí na vzdělávání dospělých v oblasti digitální a kybernetické bezpečnosti. S programem Canva pracuje téměř každý den a velmi si ho pro svou jednoduchost a dostupnost oblíbila a ráda se s vámi podělí o své zkušenosti a poznatky.

Pro účast na workshopu nejsou třeba žádné předchozí znalosti pro práci s grafickými programy (např. Corel, Photoshop), pouze slušná schopnost pracovat na PC. Program lze jednoduše používat po stažení aplikace i v telefonu/tabletu.

Maximální počet účastníků workshopu 15 os.

Akce je bezplatná, je nutné se registrovat. Registrace ukončena, kapacita workshopu naplněna.

Kontaktní osoba pro tuto akci: Hana Čepová, tel: 603 852 740.

 

  • čtvrtek 3.11. od 14 hod., Podzimní cesta Lesní mysli, Barbora Hernychová

Místo konání: Hostivařský lesopark, konkrétní místo setkání z kterého vyrazíme na místo konání a čas setkání budou registrovaným zaslány s potvrzením registrace.

Lesní mysl je finský koncept aktivní relaxace, psychohygieny a péče o duševní zdraví v přírodě. Spojuje v sobě prvky pozitivní psychologie, koučinku a mindfulness, je prevencí psychických onemocnění a pomáhá s osobním rozvojem.  Víc informací o metodě a instruktorce na www.lesnimysl.cz

Co vás během workshopu Lesní mysli čeká? Čeká vás dvouhodinová jemná vycházka, při níž pomocí prvků Lesní mysli načerpáme novou energii, odpočineme si a dostaneme se blíže sami k sobě, prožijeme naplno podzimní barvy, pestrost, vůně i zvuky, které nás přivedou k přirozenému zpomalení, vnitřnímu zastavení a vnímání všemi smysly. Vědomý pobyt v přírodě je terapeutický a uzdravující. To, co intuitivně všichni víme, nyní už potvrdili i vědci.

Co Vám setkání přinese a co čekat po něm? Kromě příjemné procházky v nádherném prostoru pražské botanické zahrady, obnovených sil a pročištěné mysli si domů do zásoby odnesete: nadhled,  schopnost vidět v životě krásu a „to dobré“,  ukotvení v přítomnosti, schopnost klást si otázky a nalézat odpovědi, dovednosti k udržení životní rovnováhy, odbourání stresu, posílení sebehodnoty, posílení odolnosti a imunity.

Co s sebou? vhodné oblečení dle aktuálního počasí, pohodlné pevné boty na chůzi, případně lahev či termosku s pitím

O metodě Lesní mysl: Metoda Lesní mysi je cestou, jak se uvolnit, vnímat více své tělo, pracovat s emocemi, hodnotami, vlastním potenciálem a schopnostmi, o kterých často ani nevíme, že uvnitř nás dřímou.

Lesní mysl je vhodná pro každého, kdo je rád v lese, přírodě. Ve Finsku se stala součástí při práci se studenty i učiteli, ve firmách pro zaměstnance i podnikatele, v různých pečovatelských oborech, ale i pro přepracované manažery, unavené rodiče či sportovce, pro seniory i celé rodiny.

Počet míst je omezen. Registrace na akci ukončena, kapacita je naplněna.

Kontaktní osoba: Iveta Luxová, tel.: 603 852 715

 

  • pátek 4.11. od 13-15 hod., Proč je dobré, když dáváte věcem novou podobu aneb udržitelnost, téma, které není seniorům rozhodně cizí

Místo konání workshopu: T-Mobile Magenta Experience Center v přízemí OC Arkády Pankrác

Program bude složený z cca. hodinové přednášky a diskuse, které pro nás na toto téma připravila a lektorsky zajistila společnost Danone.

Přednáška od 13 hod: Proč je dobré, když dáváte věcem novou podobu, Ivan Holub

Ze všech stran slyšíme, že svět, který jsme si vytvořili a uzpůsobili podle sebe, není takto dlouhodobě udržitelný. Moře a oceány zaplavují odpadky z celého světa. Plasty, množství vyhozeného jídla, hromady oblečení v obchodech to jsou všechno témata, které dnes rezonují nejen v médiích.

Co můžeme udělat proto, abychom přispěli ke zlepšení situace? Jak můžeme my samotní pozitivně ovlivnit prostředí, ve kterém žijeme? Proč a jak můžeme pomoc přírodě tím, že budeme věcem dávat novou podobu a další využití?

O lektorovi: Ivan Holub je odborníkem v oblasti udržitelnosti, ochrany životního prostředí. Má zkušenosti jak z neziskového sektoru, tak z oblasti velkých korporátních firem, proto i jeho pohled na tato témata je ucelený. Týdeníkem EURO byl zařazen mezi 60 nejvýznamnějších expertů v oblasti udržitelnosti v ČR.

V druhé části programu se budeme společně věnovat tvoření. Z lahviček od Actimelů (které dostaneme a nejdříve zkonzumujeme) budeme v rámci recyklace a pro zábavu vytvářet něco nového.

  • čtvrtek 10.11. od 13 hod., Strašák jménem DATOVÁ SCHRÁNKA

Místo konání workshopu: T-Mobile Magenta Experience Center v přízemí OC Arkády Pankrác.

Od ledna 2023 měla být podnikatelům, ale i občanům povinně zřízena datová schránka pro komunikaci se státní správou. Stát nestíhá na tuto povinnost občany připravit a přiměřeně je informovat a tak kolem datových schránek vzniká mnoho dohadů a obav. Je ale třeba se používání datových schránek opravdu obávat? 

Pojdte si o datových schránkách a tématech s nimi spojených popovídat. V rámci cca. hodinového setkání proběhne i živá ukázka práce s datovou schránkou. 

Prezentace HČ Strasak datovka    DS info zpracované od BankID     Video o BankID

 

  • čtvrtek 10.11. od 14 hod., Oblíbené mölkky na nově otevřeném hřišti pro pétanque na Folimance

Sraz: Ve volnočasovém areálu pod Nuselským mostem, v parku Folimanka viz ZDE.

Přijďte si zahrát svojí oblíbenou hru molkky a vy, kdo jí neznáte, přijďte vyzkoušet něco nového. Co neumíme se vzájemně naučíme. Nechceme konkurovat tréninkům a závodům soutěžních týmů. Cílem je, abychom si to všichni užili (ať nám to jde, nebo ne).

Na místě se lze posadit, popovídat, odpočinout, užívat (věříme, že) sluníčka a přítomnosti prima parťáků…  Zvána jsou i vaše vnoučata. Věříme, že se s námi nudit nebudou.

S sebou doporučujeme vzít kromě dobré nálady i pití (možno zakoupit i ve stánku u hřiště). Akce trvá cca 1,5- 2 hod. a není na ní nutná předchozí registrace.

 

  • pátek 11. 11. od 14:30 hod., Návštěva ČNB – Komentovaná prohlídka expozice „Za měnou“ !!POZOR ZRUŠENO!!

Pojďte se dozvědět, co vše Česká národní banka dělá, aby v naší zemi dosáhla cenové a finanční stability a zajistila plynulost peněžního oběhu. Poznáte, kdo, proč a jak rozhoduje o nastavení a nástrojích měnové politiky, finanční stability nebo dohledu nad finančním trhem. Uvidíte ale také, že naše centrální banka působí nejen doma, ale je aktivní také ve světě. Všechny její činnosti se vám srozumitelně a interaktivně představí v jednotlivých tematických celcích. Hlavně ale zjistíte, že za Českou národní bankou a naší měnou se, aniž bychom to vnímali, skrývá život každého z nás.

Omlouváme se, ale tato aktivita – návštěva ČNB je zrušena, proběhne v náhradním termínu na počátku roku 2023.

 

  • pondělí 14.11. od 10 hod., Exkurze do ČTK

Sraz: sejdeme se ve 10:00 hod. v recepci budovy ČTK v Opletalově ulici 5, Praha 1

Zajímá vás, jak naše nejstarší tisková agentura funguje, jak a kde pracují její reportéři, fotografové, editoři a další pracovníci, bez kterých by se chod této soukromé instituce neobešel? Právě pro vás jsme ve spolupráci s ČTK připravili prohlídku s výkladem, kterou nás provede Martina Vašíčková, ředitelka Mediální akademie ČTK a její tisková mluvčí.

Počet míst na akci je omezen. Registrace na exkurzi je ukončena, kapacita je naplněna.

Pokud bude zájem převyšovat kapacitní možnosti, domluvíme v blízké budoucnosti další termíny.

Kontaktní osoba pro tuto akci: Hana Čepová, tel: 603 852 740.

 

  • pondělí 14.11. od 13 hod., Úpravy fotek a videí na zařízeních Android, konzultanti Magenta Experience Center

Místo konání workshopu: T-Mobile Magenta Experience Center v přízemí OC Arkády Pankrác

Využíváte své telefony a tablety běžící na Andriodu k focení a nahrávání videí? Chcete se naučit fotky upravovat a případně upravovat i natočená videa? Základními možnostmi a aplikacemi na zpracování vás provedou konzultanti z Magenty.

Akce je určena pouze uživatelům, kteří mají chytré telefony běžící na platformě Android (tedy vše kromě iPhone).

Počet míst je omezen. Na akci je nutná REGISTRACE.

 

  • úterý 15.11. od 13 hod., Pochod přes NPR Voděradské bučiny s Karlem Pinkasem

Sraz: sejdeme se ve 13:00 hod. na stanici autobusu 382 u stanice metra C Háje (zadní výstup). Ve 13:15 odjedeme tímto autobusem do stanice Jevany. Zde začne náš pochod. Nejprve budeme sledovat modrou turistickou značku a poté přejdeme na naučnou stezku. V závěru mineme Vyžlovský rybník. Pochod ukončíme u restaurace Praha na dolním konci Vyžlovky, kde si můžeme dát kafíčko. U restaurace je také zastávka busu 382, který nás dopraví zpět do Prahy (Háje).

Délka trasy: 7 km, procházka potrvá max. 3 hodiny. Turistická obuv vhodná, hůlky a pití doporučeny.  

Kontaktní osoba: Eva Kubánková: 606 747 382

 

  • pondělí 21.11. 2022 od 10 hod., Vycházka k rozhledně Doubravka a jejím okolím – vycházka s Martinou Pokornou

Sraz: vycházka bude začínat i končit na autobusové zastávce Kyje, kam se každý dopraví po vlastní ose. Sem přijíždí bus 181 z Rajské zahrady (stanice metra B). Na vycházku vyrazíme ze zastávky v 10. hod.

Na počátku pochodu mírně vystoupáme k rozhledně Doubravce, dominantě Prahy 14. Rozhledna vznikla v roce 2018 dle návrhu architekta Martina Rajniše. Jedná se o unikátní vzdušnou konstrukci z akátového dřeva. Vystoupáme po 98 schodech a pokud nám bude přát počasí naskytnou se nám neopakovatelné pohledy do okolí. Dále budeme pokračovat ke kaskádě dolních rybníčků směrem k Hostavicím, jejichž historii připomíná zvonička nedaleko vchodu do zámeckého parku a vysoký špýchar naproti ní a vila známá jako zámek Hostavice. Náš okruh bude končit na stejném místě kde začínáme. 

Pro zdatné je možnost vycházku prodloužit okruhem kolem Kyjského rybníku.

Budeme se pohybovat po městských a lesních zpevněných cestách, většinou po rovině, mírně převýšení do 50 m. Délka vycházky cca 5 km, časová náročnost asi 3 hodiny.

Turistická obuv nutná, hůlky, svačina a pití doporučeny (kolem Kyjského rybníka je možnost občerstvení, ale vzhledem k datu konání akce předpokládáme, že bude vše zavřeno).

Kontaktní osoba: Iveta Luxová, tel.: 603 852 715

 

  • úterý 22.11. 2022, od 16 do 19 hod., Vaření pro seniory – aneb Co si uvaříte, to si i sníte 

Místo konání: Vorwerk, Pod Pekařkou 1/107, 147 00 Praha 4. 

Bezplatná vzdělávací akce na které se nejen seznámíte s novými technologiemi v oblasti vaření, ale vše si vyzkoušíte v praxi. Budeme vařit zdravě, rychle, bezpečně, chutně a bez námahy. Čas vaření cca. 3 hod.

Na akci je nutná REGISTRACE.

Kontaktní osoba: Iveta Luxová, tel.: 603 852 715

 

  • čtvrtek 24.11. od 14 hod., Pétanque na Folimance

Sraz: Ve volnočasovém areálu pod Nuselským mostem, v parku Folimanka viz ZDE.

V poslední době nás natolik nadchly molkky, že jsme zapomněli na pétanque. Proto přijďte vyzkoušet, zda jste tuto hru nezapomněli a vy, kdo s ní nemáte žádnou zkušenost, přijďte se jí naučit. Na místě budou zkušení hráči, kteří vám vysvětlí pravidla a hru naučí. Nejde o výsledky. Vítáni jsou všichni, kdo si chtějí zahrát a pobavit se.

Na místě se lze posadit, popovídat si užívat a přítomnosti prima parťáků… 

S sebou doporučujeme vzít kromě dobré nálady i pití (možno zakoupit i ve stánku u hřiště). Akce trvá cca 1,5- 2 hod., dle počasí a není na ní nutná předchozí registrace.

Kontaktní osoba: Iveta Luxová, tel.: 603 852 715.

On-line programy

Programy probíhají na platformě Zoom. Pro lepší možnost sledování programů doporučujeme stáhnout si program, tzv. „klienta“ do svého počítače (ZDE – Zoom Desktop Client).

Pokud potřebujete pomoc s připojením či instalací, volejte Hanku Čepovou, tel.: 603 852 740.

 

Pro všechny online bezplatné programy je nastavena jednotná možnost přihlášení:

Přímý link: ZDE (doporučujeme)
Nebo přihlášení pomocí: Meeting ID: 531 675 3853 a hesla: 111

 

 

  • středa 2.11., 17 – 18 hod., Aktivity v přírodě jako podpora životní pohody, Alžběta Bártová

Osamělost prostupuje celou společností a není dostatečně řešena přetíženými systémy zdravotní péče. Pocit osamělosti však může ohrozit fyzické a psychické zdraví. Přístup k přírodě a zapojení se do společenských aktivit v přírodě může být vhodným řešením zmírňování osamělosti. Aktivity venku a v přírodě jsou také důležité v předcházení chronických chorob a pro celkovou podporu zdraví a životní pohody. Jaké mají senioři příležitosti k vhodným venkovním aktivitám v Praze? Co pro sebe můžeme udělat a jaké jsou v současné době moznosti, přijďte zjistit s Mgr. Alžbětou Bártovou Ph.D. z Centra pro studium dlouhověkosti a dlouhodobé péče při FHS UK.

O lektorce:  Mgr. Alžběta Bártová, PhD. absolvovala Husitskou teologickou fakultu Univerzity Karlovy obor Husitská teologie – Psychosociální vědy. Tématem její disertační práce v rámci studijního programu Studia dlouhověkosti na Fakultě humanitních studií UK bylo zkoumání možností podpory nezávislého života lidí s demencí. V současném době se podílí na mezinárodním projektu Recetas, který má za cíl analyzovat, pochopit a vyhodnotit, jak může příroda ve městě podporovat sociální interakci, pomáhat v boji proti osamělosti a zlepšovat zdraví a duševní pohodu obyvatel měst.

 

  • pátek 4. 11., 17 – 17.45 hod., Zdravotní cvičení a protažení před víkendem, s fyzioterapeutkou Ninou Petržalovou

Zdravotní cvičení je zaměřené na rozpohybování celého těla. Spojuje prvky strečingu, jógy, posilovacích cvičení a principů fyzioterapie. Jde o kvalitu pohybu, ne jeho kvantitu. Popisujeme si základní cvičební polohy a při jejich osvojení přidáváme postupně míru intenzity. Cvičení probíhá v sedě na židličce, ve stoji a též v leže na cvičební podložce. Řídíme se heslem „Každý podle sebe, ale přesto společně“. Protože společně toho dokážeme vždy o kousek víc 🙂

Na lekce je důležité se pohodlně obléknout. Cvičíme na boso – obzvlášť při cvicích zaměřených na chodidla a rovnováhu je to důležité. Využijeme pevnou židli, kdy je podsedák ideálně bez polstrování, anebo pouze lehce. Dále pak karimatka a osuška na cvičení na zemi. Využíváme též overball (míček určen ke zdravotnímu cvičení, dá se i v průběhu cvičení přifukovat) a ručník, či dostatečně dlouhý pásek (může to být i pásek od županu, kalhot). V různých časových obdobích si cvičební pomůcky obměňujeme, aby nás cvičení stále bavilo 🙂 Zároveň se nevyhýbáme dobré náladě. Pokud vám chybí, věřte že naše cvičení ji ve vás zažehne.

Aktivity projektu jsou podpořeny z dotačního programu MPSV – Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností.

 

 

  • pondělí 7. 11., 17 – 18:30 hod., Hrátky s pamětí, Zdeňka Adlerová

Téma lekce: Kognitivní rozcvička; kdo je to mentalista, předpoklady dobré paměti, kalendář na rok 2023 zpaměti.

Kurz je uzpůsoben tak, že bude atraktivní jak pro ty, kteří již se Zdeňkou Adlerovou pracovali, tak pro nováčky. Pomůcky: papír, pero, tužka, pastelky, brýle, nůžky.

Aktivity projektu jsou podpořeny z dotačního programu MPSV – Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností.

 

ZÁZNAM VYSÍLÁNÍ, PREZENTACE

 

  • středa 9.11., 17 – 18.30 hod., Bílá hora (Nejdůležitější kopec českých dějin?), Jakub Rychtar

Cyklus přednášek Místa paměti (Tam, kde se potkaly s historií – ať už v dobrém či zlém) oblíbeného knihovníka a historika Jakuba Rychtara.

V cyklu historických přednášek se tentokrát vydáme nejen na pouť do historie, ale také českou krajinou. Do míst, jichž se dotkla historie, tam, kde při znalosti tehdejšího dění cítíme po těle lehké brnění, leckdy naběhne i husí kůže. Mnohá z míst jsou dnes změněna k nepoznání a my jen tušíme, co vše se zde mohlo dít. Mnohdy netušíme, že procházíme krajinou, jíž nezvratně poznamenala historie. 

Přednáška probíhá ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze.

ZÁZNAM VYSÍLÁNÍ

 

  • pátek 11. 11., 17 – 17.45 hod., Zdravotní cvičení a protažení před víkendem, s fyzioterapeutkou Ninou Petržalovou

Zdravotní cvičení je zaměřené na rozpohybování celého těla. Spojuje prvky strečingu, jógy, posilovacích cvičení a principů fyzioterapie. Jde o kvalitu pohybu, ne jeho kvantitu. Popisujeme si základní cvičební polohy a při jejich osvojení přidáváme postupně míru intenzity. Cvičení probíhá v sedě na židličce, ve stoji a též v leže na cvičební podložce. Řídíme se heslem „Každý podle sebe, ale přesto společně“. Protože společně toho dokážeme vždy o kousek víc 🙂

Na lekce je důležité se pohodlně obléknout. Cvičíme na boso – obzvlášť při cvicích zaměřených na chodidla a rovnováhu je to důležité. Využijeme pevnou židli, kdy je podsedák ideálně bez polstrování, anebo pouze lehce. Dále pak karimatka a osuška na cvičení na zemi. Využíváme též overball (míček určen ke zdravotnímu cvičení, dá se i v průběhu cvičení přifukovat) a ručník, či dostatečně dlouhý pásek (může to být i pásek od županu, kalhot). V různých časových obdobích si cvičební pomůcky obměňujeme, aby nás cvičení stále bavilo 🙂 Zároveň se nevyhýbáme dobré náladě. Pokud vám chybí, věřte že naše cvičení ji ve vás zažehne.

Aktivity projektu jsou podpořeny z dotačního programu MPSV – Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností.

 

ZÁZNAM VYSÍLÁNÍ

 

  • pondělí 14.11., 18 – 19 hod., Cvičení  paměti a dalších rozumových schopností, Zdeněk Gloz 

Během našich setkání si budeme procvičovat naše rozumové schopnosti, kromě paměti to bude také pozornost, slovní zásoba, tvořivost a další. To vše hravou formou, nikdo nemusí mít obavu, že by to bylo jako ve škole – bez zkoušení, bez vyvolávání a bez hodnocení… Po celou dobu nás budou doprovázet znaky (erby) bývalých okresních měst, které se budeme učit a rozeznávat. I když okresy jako takové přestaly existovat 31.12. 2002, tak stále jejich cedule můžeme u sinic vidět. Celkem nás bude čekat 77 znaků okresních měst, které si doufejme, že zábavnou formou, uložíme do naší paměti.

Aktivity projektu jsou podpořeny z dotačního programu MPSV – Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností.

 

ZÁZNAM VYSÍLÁNÍ

 

  • středa 16.11., 17 – 18 hod., Očkování proti COVID-19 a tablety pro ty, kteří se očkovat nemohou,  PharmDr. Josef Suchopár

COVID-19 patrně neslábne a není pravděpodobné, že by se chystal nás opustit. Každý by proto měl vědět jak se proti infekci COVID-19 bránit, nejlépe očkováním a v případě, že očkování selže nebo jej není možné provést jak toto onemocnění léčit v podmínkách domácí péče.

Dostupných je několik typů vakcín, za 2 roky od vzniku pandemie jsou již známy výsledky opravdu neskutečného nasazení očkování jak z hlediska účinnosti jednotlivých vakcín, tak zejména z hlediska jejich bezpečnosti. Očkování bylo od počátku poznamenáno řadou vyjádření mnoha expertů i tzv. expertů, silně bylo slyšet hlasy odpůrců očkování. Rozumný přístup s využitím vědeckých dat a čas dal za pravdu zastáncům očkování a v mezidobí si odpůrci očkování našli jiné téma. V nedávné době byly do klinické praxe zavedeny tabletové formy léků, které mají silný účinek proti viru COVID-19. Tyto léky snižují závažnost onemocnění, snižují riziko hospitalizací i úmrtnost. Navíc se podávají pouze 5 dnů. Některé z nich ale mohou interagovat s jinými léky, ale i potravinami nebo potravinovými doplňky.

Josef Suchopár vystudoval  Farmaceutickou fakultu University Karlovy v Hradci Králové. Od poloviny 80. let minulého století se věnuje problematice bezpečnosti léčiv a jejich lékovým interakcím. Má štěstí, že tento koníček je i jeho prací. V poslední době se zajímá především o problematiku vlivu potravy a jejích složek na osud léků v organismus, na vliv nápojů, koření a rostlin na účinnost léčiv a jejich bezpečnost.

ZÁZNAM VYSÍLÁNÍ

 

  • pátek 18. 11., 17 – 17.45 hod., Zdravotní cvičení a protažení před víkendem, s fyzioterapeutkou Ninou Petržalovou

Zdravotní cvičení je zaměřené na rozpohybování celého těla. Spojuje prvky strečingu, jógy, posilovacích cvičení a principů fyzioterapie. Jde o kvalitu pohybu, ne jeho kvantitu. Popisujeme si základní cvičební polohy a při jejich osvojení přidáváme postupně míru intenzity. Cvičení probíhá v sedě na židličce, ve stoji a též v leže na cvičební podložce. Řídíme se heslem „Každý podle sebe, ale přesto společně“. Protože společně toho dokážeme vždy o kousek víc 🙂

Aktivity projektu jsou podpořeny z dotačního programu MPSV – Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností.

 

 

  • pondělí 21.11., 18 – 19 hod., Cvičení  paměti a dalších rozumových schopností, Zdeněk Gloz

Během našich setkání si budeme procvičovat naše rozumové schopnosti, kromě paměti to bude také pozornost, slovní zásoba, tvořivost a další. To vše hravou formou, nikdo nemusí mít obavu, že by to bylo jako ve škole – bez zkoušení, bez vyvolávání a bez hodnocení… Po celou dobu nás budou doprovázet znaky (erby) bývalých okresních měst, které se budeme učit a rozeznávat. I když okresy jako takové přestaly existovat 31.12. 2002, tak stále jejich cedule můžeme u sinic vidět. Celkem nás bude čekat 77 znaků okresních měst, které si doufejme, že zábavnou formou, uložíme do naší paměti.

Aktivity projektu jsou podpořeny z dotačního programu MPSV – Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností.

 

Pozn.: Tento kurz pokračuje až 5.12. (28.11.  kurz není) 

ZÁZNAM VYSÍLÁNÍ

 

  • středa 23.11., 17 – 18.30 hod., Jinonický akcíz (Zpráva o hrdinech minulosti a našem přístupu k ní), Jakub Rychtar

Cyklus přednášek Místa paměti (Tam, kde se potkaly s historií – ať už v dobrém či zlém) oblíbeného knihovníka a historika Jakuba Rychtara.

Na lekce je důležité se pohodlně obléknout. Cvičíme na boso – obzvlášť při cvicích zaměřených na chodidla a rovnováhu je to důležité. Využijeme pevnou židli, kdy je podsedák ideálně bez polstrování, anebo pouze lehce. Dále pak karimatka a osuška na cvičení na zemi. Využíváme též overball (míček určen ke zdravotnímu cvičení, dá se i v průběhu cvičení přifukovat) a ručník, či dostatečně dlouhý pásek (může to být i pásek od županu, kalhot). V různých časových obdobích si cvičební pomůcky obměňujeme, aby nás cvičení stále bavilo 🙂 Zároveň se nevyhýbáme dobré náladě. Pokud vám chybí, věřte že naše cvičení ji ve vás zažehne.

ZÁZNAM VYSÍLÁNÍ

 

    • pátek 25. 11., 17 – 17.45 hod., Zdravotní cvičení a protažení před víkendem, s fyzioterapeutkou Ninou Petržalovou

    Zdravotní cvičení je zaměřené na rozpohybování celého těla. Spojuje prvky strečingu, jógy, posilovacích cvičení a principů fyzioterapie. Jde o kvalitu pohybu, ne jeho kvantitu. Popisujeme si základní cvičební polohy a při jejich osvojení přidáváme postupně míru intenzity. Cvičení probíhá v sedě na židličce, ve stoji a též v leže na cvičební podložce. Řídíme se heslem „Každý podle sebe, ale přesto společně“. Protože společně toho dokážeme vždy o kousek víc 🙂

    Na lekce je důležité se pohodlně obléknout. Cvičíme na boso – obzvlášť při cvicích zaměřených na chodidla a rovnováhu je to důležité. Využijeme pevnou židli, kdy je podsedák ideálně bez polstrování, anebo pouze lehce. Dále pak karimatka a osuška na cvičení na zemi. Využíváme též overball (míček určen ke zdravotnímu cvičení, dá se i v průběhu cvičení přifukovat) a ručník, či dostatečně dlouhý pásek (může to být i pásek od županu, kalhot). V různých časových obdobích si cvičební pomůcky obměňujeme, aby nás cvičení stále bavilo 🙂 Zároveň se nevyhýbáme dobré náladě. Pokud vám chybí, věřte že naše cvičení ji ve vás zažehne.

    Aktivity projektu jsou podpořeny z dotačního programu MPSV – Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností.

     

     

    • pondělí 28.11. od 17 hod. Společně proti dezinformacím, Viktor Janouch

    Dezinformace se stávají největším problémem současné doby z hlediska bezpečnosti států, sociální soudržnosti, ekonomiky i běžného života občanů. Jak dezinformace rozpoznávat nám prozradí odborník působící v oblasti on-line médií a autor knihy Internetový marketing, Ing. Viktor Janouch, Ph.D.

    ZÁZNAM VYSÍLÁNÍ

     

    • úterý 29.11. 18.30 – 19:30 hod. Co posiluje psychickou odolnost? Denisa Zábranská

    Někdy v životě nastávají situace, kdy si člověk přeje být psychicky odolný, vyvstává však otázka zda a jak lze tuto odolnost budovat pro případ potřeby? V této přednášce bude představen nejen současný pohled psychologie na psychickou odolnost, ale i výsledky zkoumání několika českých seniorů. Můžete se těšit na teoretické prozkoumání tohoto fenoménu, tak i na tipy do života.

    Přednášející Mgr. Denisa Zábranská vystudovala psychologii na Karlově univerzitě, přičemž ve škole se zaměřila na témata co je důležité ke spokojenému životu a co přináší zdraví. Zároveň se věnuje kritickému myšlení a hledá odpověď na otázku, jak správně si utvářet úsudky. Baví ji práce s daty a tak se v současnosti ve své profesi věnuje právě jim.

     

     

    • středa 30.11. 17 – 18 hod., O pohybu a v pohybu jinak, Kateřina Macháčová

    Všichni dobře víme, že je třeba se pravidelně hýbat bez ohledu na věk. Pohyb neovlivňuje jen tělo, ale i duši a dává nám sílu a chuť žít naplno. Když se cítíme dobře fyzicky, máme i lepší náladu a chuť být aktivní. Přijďte si poslechnout, jak z pohodlí doma snadno pečovat o tělo, aby bylo spokojené, a vy jste mohli užívat života s radostí. Budete překvapení, jak málo může stačit k velkým změnám. Na přednášce „O pohybu a v pohybu jinak“ se dozvíte nejen proč je tak důležité se hýbat, ale i co všechno v našem těle pohyb ovlivňuje. Představím vám nový koncept cvičení PERMANENTO a vysvětlím, v čem je toto cvičení jiné a jak ho nejlépe využít pro své vlastní potřeby. Dále se dozvíte o nedávno zahájeném výzkumu, jehož cílem je ověření účinnosti tohoto cvičení, a jak se případně aktivně zapojit. A aby nezůstalo jen u povídání, tak si na závěr společně zacvičíme, abyste vše zažili i na vlastní tělo!
    O lektorce: Mgr. Kateřina Macháčová, PhD., zakladatelka iniciativy Pohyb pro život a autorka konceptu cvičení PERMANENTO. Pohybem se profesionálně zabývá od roku 1999. Několik let působila na univerzitě v USA. Kromě cvičení přednáší, píše odborné texty a věnuje se výzkumu v rámci Centra pro studium dlouhověkosti a dlouhodobé péče při FHS UK. Je editorkou a autorkou odborné monografie o stárnutí a v současné době vede výzkumný projekt financovaný Ministerstvem zdravotnictví ČR.

    ZÁZNAM VYSÍLÁNÍ

     

     

     

     

     

     

     


    1 komentář: „Listopadový program

    Komentáře nejsou povoleny.