Březnový program

V březnovém programu nás opět čeká spousta zajímavých aktivit.

Mezi nimi jedna speciální, naše vlajková loď – Pochod pro mozek!

Ale není to rozhodně vše. Čtěte dále.

 

Rychlý přesun na typ programu:

On-line program    Plavání    Programy na živo

 

Program

  • Středa 1.3. od 13.30 hod., Jarní restart v T-Mobile Magenta Experience Center

    • 13.30 hod. Výživou k podpoře imunity a celkového stavu našeho zdraví, MUDr. Petr Tláskal, CSc
    • 14.45 – 15.30 hod., Hravou formou posílíme mozek s Hankou Dvořákovou

Místo konání: T-Mobile Magenta Experience Center v přízemí OC Arkády Pankrác

MUDr. Petr Tláskal, CSc.  (od 13:30 hod.) je známý pediatr a přední odborník na výživu, vedoucí oddělení léčebné výživy Fakultní nemocnice v Motole a předseda odborné Společnosti pro výživu. Je autorem řady publikací, článků a přednášek, které se vztahují k problematice výživy.

Společnost pro výživu je odborným garantem výživových doporučení, která by měla příznivě ovlivňovat stav našeho zdraví. Výživa významně ovlivňuje zdravotní stav člověka, aktivuje metabolické procesy včetně těch, které posilují náš organismus k ochraně před infekcí.  Imunitní systém člověka je podmíněn geneticky, ale i kontaktem se zevním prostředím. Významnou úlohu v imunitě má náš trávicí trakt, který je osídlován mikroorganismy. Zdravá výživa musí zajistit především příjem těch mikrobů, které zdravotní stav pozitivně ovlivňují, působí na posílení lokální i celkové imunity. K ochraně naší imunity musí být naše výživa energeticky vyvážená, musí obsahovat dostatečný příjem bílkovin. Významný je účinek omega 3 mastných kyselin, které tlumí procesy zánětu. V dostatku je nutné přijímat vitaminy, některé stopové prvky, beta-glutany, ale i nukleotidy a polyfenoly. Vhodně kombinované a užívané imunonutriční složky výživy jsou přirozenou  složkou ochrany našeho zdraví v prevenci i léčbě infekcí.

Hanka Dvořáková (od 14.45 hod.) je Trenérkou paměti II. stupně, Cvičitelkou zdravotní tělesné výchovy s certifikátem z Palestry a Instruktorkou kondiční chůze se zaměřením především na Nordic Walking (nejspíš jí znáte právě z našich lekcí Nordic Walking). Spojením všech těchto aktivit vznikají cvičení, která hravou formou posilují tělo i mozek. Je možné je provozovat jak ve vnitřních prostorech, tak i venku v přírodě. Přijďte si  je s námi vyzkoušet do Magenty, určitě vás pobaví! 

 

  • Pátek 3.3. od 14 hod., Návštěva nového Retro Muzea v OD Kotva 

Sraz: OD Kotva, Náměstí Republiky 656/8, 110 00 Praha 1, OD Kotva – 4. patro, sraz u vchodu, 10 min., před začátkem.

Poslední patro Obchodního domu Kotva se vrátilo do éry 70. a 80. let v Československu. Expozice je rozdělena do 15 sekcí, kde se seznámíte s tím nejzajímavějším z této doby. Vytvořeny jsou reálné instalace panelákových bytů včetně vybavení s designovými předměty denní potřeby. Další části se zaměřují na módu, zájmy, životní styl dětí i dospělých. Připomeňte si, oblíbené produkty předních podniků jako byly Seva, Eta, JAWA nebo nábytkářských UP závodů. Nechybí ani originální kostýmy Heleny Vondráčkové či Hany Zagorové, nebo unikátní instalace prodejny ze seriálu Žena za pultem.

Více viz www.retromuzeumpraha.cz

Díky vstřícnosti muzea se nám podařilo zajistit snížené vstupně100 Kč/senior (standardní seniorské vstupné je 175 Kč). Vstupné 100 Kč se bude platit hotově na místě.

Pro účast na  prohlídce za zvýhodněnou cenu je nutná, z důvodu přesného počtu míst, REGISTRACE, kterou prosím učiňte do 26.2. 

Kontaktní osoba, Iveta Luxová, Tel.: 603 852 715

 

  • Pondělí 6.3., od 13 hod. Workshop: Možnost vyzkoušet si 3D tisk

Místo konání: T-Mobile Magenta Experience Center v přízemí OC Arkády Pankrác

Zajímá vás, jak tato technologie 3D tisku funguje? Přijďte si vyzkoušet práci na 3D tiskárnách!

Na začátku se dozvíte něco málo o historii 3D tisku. Většina času bude věnována samotné práci na tiskárně na které si i něco malého sami vyrobíte a odnesete domů. Programem vás provede zkušený lektor, díky kterému nemusíte mít obavy, že byste to nezvládli a to i v případě, že počítač není váš největší kamarád.

Akce je bezplatná, předpokládaná doba trvání 1,5 – 2 hod.

Workshop se uskuteční v rámci pravidelných aktivit „digitálního vzdělávání seniorů„, které probíhá jednou za 14 dnů v pondělí.

Na akci je třeba se REGISTROVAT. Omlouváme se, ale kapacita workshopu už je naplněna.

Kontaktní osoba pro tuto akci:  Hana Čepová, tel.: 603 852 740

 

  • Čtvrtek 9.3. od 10 hod., Prohlídka Plynárenského muzea

Sraz: Plynárenské muzeum, U Plynárny 500/44, 145 08 Praha 4 (areál Pražské plynárenské), sraz 10 min., před začátkem prohlídky. Spojení – zastávka Plynárna Michle: Bus: 150, 188; Tram: 11 a 14

Škrtneme zapalovačem a hořák plynového sporáku se rozsvítí modrým plamínkem. Otočíme vodovodním kohoutkem, v koupelně škytne „karma“ a během chvilky si myjeme ruce v teplé vodě. V zimě si chladíme promrzlé kosti u rozpálených „vafek“ nebo radiátoru. Je to pro vás samozřejmost? Omyl. Nebýt žlutě označených plynových trubek, sotva bychom měli teplé jídlo, nejspíš bychom chodili špinaví a v zimě trpěli chladem. Žluté trubky nám totiž do bytu přivádějí životodárnou látku – plyn. Napadlo vás někdy zamyslet se nad tím, odkud se tato látka vzala, jaká je její historie a co bychom bez ní dělali? Odpovědi na tyto otázky, ale i jiné zajímavosti najdete v Plynárenském muzeu. https://www.ppas.cz/o-nas/plynarenske-muzeum

Na akci je třeba se REGISTROVAT

Kontaktní osoba, Iveta Luxová, Tel.: 603 852 715

 

  • Pátek 10.3. od 10 hod. Návštěva potravinové banky v Letňanech

Sraz: v 9:25 hod. Vestibul metra Letňany. Na prohlídku vyrazíme pěšky (cca. 1,5 km) od metra Letňany v 9.30 hod

Potravinové banky získávají  na důležitosti. Hlavní cíle: bojovat proti plýtvání potravinami, dělit se o ně s těmi, kteří mají hlad, obnovovat solidaritu mezi lidmi. Jak ale fungují? To se dozvíme na návštěvě v jedné z nich.

Na prohlídku vyrazíme pěšky (cca. 1,5 km) od metra Letňany v 9.30 hod.  Poblíže místu, kde se banka nachází lze po předchozí domluvě  dojet individuelně autem, ale i autobusem, což v konečném důsledku trvá déle, než pěší chůze od metra.

Počet míst omezen, registrace nutná ZDE.

Kontaktní osoba Hana Čepová, tel. 603 852 740.

 

  • Pátek 17.3. od 14 hod.,  Pochod „Chodíme pro mozek“, Praha, Stromovka

Sraz: U budovy Planetária, Praha 7, Park Stromovka

Pochod pro mozek pořádáme tradičně na podporu Národního týdne trénování paměti. Pojďme si připomenout význam pohybu a speciálně chůze pro správné fungování mozku. Pojďme odstartovat letošní společné chození.

Ve Stromovce u budovy Planetária budou účastníkům k dispozici různé aktivity, např.:

  • Výuka správné techniky chůze a správné chůze s holemi Nordic Walking (na místě bude účastníkům k dispozici několik lektorů NW)
  • Samotný pochod – různé vzdálenosti pro různé cílové skupiny
  • Tanec
  • Akce bude zahájena a zakončena společným bubnováním

Na akci jsou vítáni všichni bez rozdílu věku a bez předchozí registrace.

 

  • Pondělí 20.3., od 13 hod. Workshop: Úpravy fotek a videí na zařízeních Android

Místo konání: T-Mobile Magenta Experience Center v přízemí OC Arkády Pankrác

Využíváte své telefony a tablety běžící na Andriodu k focení a nahrávání videí? Základními možnostmi a aplikacemi na zpracování vás provedou konzultanti z Magenty.

Akce je určena pouze uživatelům, kteří mají chytré telefony běžící na platformě Android (tedy vše kromě iPhone).

Akce je bezplatná, předpokládaná doba trvání 1,5 – 2 hod.

Aktivita byla podpořena z dotačního programu Magistrátu Hl. m Prahy.

 

Workshop se uskuteční v rámci pravidelných aktivit „digitálního vzdělávání seniorů„, které probíhá jednou za 14 dnů v pondělí.

Na akci je třeba se REGISTROVAT. 

Kontaktní osoba pro tuto akci:  Hana Čepová, tel.: 603 852 740

 

  • Úterý 21.3., od 14.30 hod., Vycházka Hůrka – Asuán – Nové Butovice, Karel Pinkas

Sraz: ve 14:30 hod. u východu ze stanice Hůrka na lince B pražského metra.

Na počátku vycházky sejdeme k rybníku Nepomuckého a zajímavému dětskému hřišti. Nad nimi se klene tubus metra. Při pochodu podél meandrů Prokopského potoka si všimneme pozůstatků prvohorní podmořské sopky.  Poté, co sejdeme k retenční nádrži Asuán a přejdeme její hráz, začneme stoupat k Novým Butovicím. Před cílem spatříme budovu robotické vinárny Cyberdog a dílo Davida Černého zvané Trifot.

Délka trasy do 4 km, před retenční nádrží může být blátivo. Turistická obuv a hůlky jsou doporučeny.

Kontaktní osoba: Hana Dvořáková, Tel.: 601 347 892

FOTOALBUM Z VYCHÁZKY

 

  • Pondělí 27.3. od 13 hod., Vycházka Východ Prahy, 2 různě náročné trasy, Arnošt Říha

Sraz: konečné autobusové zastávce Dolní Počernice. Přijíždí sem bus č. 109 od stanice metra B, Palmovka (přes zastávku Spojovací 9,10,19). Nebo bus č.163 od Depo Hostivař a sídliště Rohožník, bus 110 od Obchodní centrum Čakovice.

  • Kratší trasa 4-5 km, cestou uvidíme:

Dolní Počernice zámecký park, oranžerie, zámek, kostel, bývalý mlýn, hráz rybníka a největší pražský rybník. Geologickou zahradu, v geoparku jsou vystavené vzorky hornin, nacházející se na území hlavního města a jeho blízkého okolí. Nejmenší pražskou rozhlednu, kamenná vyhlídková plošina přístupná po sedmi schodech. Zatopenou pískovnu. Hostavice zámek a zvonička s hranolovitou šindelovou střechou.

Konec výletu na autobusové zastávce Lomnická. Bus 109, 110, 208, 224.

Kontaktní osoba: Iveta Luxová, tel.: 603 852 715

  • Delší trasa 10-11 km. Náročný terén – turistická obuv nutná, hůlky, pití a svačina doporučeny. Účast na vycházce zvažujte dle aktuálního počasí, vašeho zdravotního stavu a pohybových možností.

Částečně půjdeme v protisměru krvavé Bitvy u Štěrbohol 6. května 1757. mezi vojskem Marie Terezie a pruskou armádou, které velel král Friedrich II., česky Bedřich zvaný Veliký. Rakouská armáda zaujala obrannou pozici na linii začínající levým křídlem na úpatí strmého vrchu Žižkov a táhnoucí se šest kilometrů k východu přes úpatí kopce Tábor až k vesnicím Hloubětín a Kyje do oblasti malých rybníčků a mokřin v okolí říčky Rokytky.

Cestou uvidíme: Rozhlednu Doubravku, je z akátového dřeva, které dominují tři masivní nohy. Kyjský rybník, o rozloze 14,7 ha, nedaleko kostela sv. Bartoloměje. Rybník byl údajně založen již ve 14. století arcibiskupem Arnoštem z Pardubic. Hořejší rybník o rozloze 4,06 ha, hráz je zemní sypaná s výškou cca 4,5 m. Meandry Rokytky, Tato tekoucí říčka pozitivně ovlivňuje i růst zeleně v okolí a zmírňuje projevy extrémních teplot v letním období. Vyhlídkové místo na Třešňovce. Vrch Třešňovka (někdy nazývaný také Višňovka) V roce 2015 na něm byl obnoven veřejně přístupný sad, když byl už čtvrt století opuštěný starý třešňový sad prořezán, vyčištěn od mnoha tun komunálního odpadu a následně tu bylo vysazeno více než 400 nových ovocných stromů.

Hřeben kopce sloužil k obranným vojenským účelům (i začátkem 20. století tu bylo vojenské cvičiště a ještě před revitalizací tu byly zbytky lehkého bunkru). Sad patří velikostí mezi největší ovocné sady v Praze, roste tu více než 1500 stromů. byly vysázeny nové stromy, především starší odrůdy třešní vyšlechtěné už před 20. stoletím a pěstované za první republiky.

Výlet bude končit na zastávce Spojovací. Tramvaj 9 ,10, 19 a bus 109, 146, 177, 183, 195.

Kontaktní osoba: Hana Čepová, Tel.: 603 852 740

 

  • Čtvrtek 30. 3. od 14 hod., Mölkky na pétanque hřišti na Folimance

Sraz: Ve volnočasovém areálu pod Nuselským mostem, v parku Folimanka

Ani v jarním čase nezapomínáme na naší oblíbenou hru molkky. Těšíme se na ty, co už jí hrají i na ty, pro koho to bude premiéra. Co neumíme se vzájemně naučíme. Nechceme konkurovat tréninkům a závodům soutěžních týmů. Cílem je, abychom si to všichni užili (ať nám to jde, nebo ne).

Na místě si užijete přítomnost prima parťáků. S sebou doporučujeme vzít kromě dobré nálady i vhodné oblečení. Na místě je k dispozici stánek s občerstvením. Akce trvá cca 1,5- 2 hod. a není na ní nutná předchozí registrace.

Kontaktní osoba: Václav Michálek, tel.: 777 562 295

 

 

On-line programy

On-line programy probíhají na živo, na platformě Zoom. Pro lepší možnost sledování programů doporučujeme stáhnout si ze stránek Zoom program, tzv. „klienta“ do svého počítače (ZDE – Zoom Desktop Client). Pokud potřebujete pomoc s připojením či instalací, volejte Hanku Čepovou, tel.: 603 852 740.

Vybrané on-line programy jsou podpořeny z dotačního programu MPSV – Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností.

 

Pro všechny on-line bezplatné programy je nastavena jednotná možnost přihlášení:

Přímý link: ZDE (doporučujeme)
Nebo přihlášení pomocí: Meeting ID: 531 675 3853 a hesla: 111

 

  • Středa 1.3. POZOR OD 18 hod., Čárka ve větě jednoduché, lekce 1 – co čárkou oddělujeme, Eva Schneiderová

Možná patříte k těm, kteří si myslí, že psaní čárek ve větě je zcela zbytečné a při psaní používají základní pravidlo, že věta začíná velkým písmenem a končí tečkou (eventuálně otazníkem či vykřičníkem). Pokusíme se vás přesvědčit, že čárka ve větě je sice malá, ale důležitá.

Lektorka PaedDr. Eva Schneiderová o sobě říká, že je (převážně) pesimistka občas dobře naložená. Nedostatek talentu, např. hudebního sluchu nahrazuje nadšením, tj. zpívá sice falešně, zato nahlas. Má ráda češtinu a hry, je autorkou mnoha zábavných knih o češtině a též zkušenou porotkyní literárních soutěží. V příštím životě touží být kočka a spát 18 hodin denně. Eva Schneiderová pro nás realizovala populární češtinářskou osvěžovnu. Videa najdete ZDE (do vyhledávacího okna zadejte jméno, nebo téma).

 

  • Pátek 3. 3. 17 – 17.45 hod., Zdravotní cvičení a protažení před víkendem, s fyzioterapeutkou Ninou Petržalovou 

Zdravotní cvičení je zaměřené na rozpohybování celého těla. Spojuje prvky strečingu, jógy, posilovacích cvičení a principů fyzioterapie. Jde o kvalitu pohybu, ne jeho kvantitu. Popisujeme si základní cvičební polohy a při jejich osvojení přidáváme postupně míru intenzity. Cvičení probíhá v sedě na židličce, ve stoji a též v leže na cvičební podložce. Řídíme se heslem „Každý podle sebe, ale přesto společně“. Protože společně toho dokážeme vždy o kousek víc 🙂

Na lekce je důležité se pohodlně obléknout. Cvičíme na boso – obzvlášť při cvicích zaměřených na chodidla a rovnováhu je to důležité. Využijeme pevnou židli, kdy je podsedák ideálně bez polstrování, anebo pouze lehce. Dále pak karimatka a osuška na cvičení na zemi. Využíváme též overball (míček určen ke zdravotnímu cvičení, dá se i v průběhu cvičení přifukovat) a ručník, či dostatečně dlouhý pásek (může to být i pásek od županu, kalhot). V různých časových obdobích si cvičební pomůcky obměňujeme, aby nás cvičení stále bavilo 🙂 Rozhodně se nevyhýbáme dobré náladě. Pokud vám chybí, věřte že naše cvičení ji ve vás zažehne

 

  • Pondělí 6 3. od 17 hod.,  Zábavné trénování paměti, Milada Češková

1.lekce Pohoří ČR. Ukotvení v čase, rozcvička synonyma, cvičení k tématu. Akrostikum Pohoří a hory ČR. Recept na závěr

Milada Češková pracuje v Městské knihovně Hodonín 25 let a trenérkou paměti je 15 let. Pro Právě teď! trénuje poprvé, ale předchází jí skvělá pověst, takže se určitě máme na co těšit.

ZÁZNAM Z VYSÍLÁNÍ

 

  • Středa 8.3. od 17 – 18.30 hod., Přednáška Růžový palouček, Jakub Rychtar

Cyklus přednášek Místa paměti (Tam, kde se potkaly s historií – ať už v dobrém či zlém) oblíbeného knihovníka a historika Jakuba Rychtara

V cyklu historických přednášek se tentokrát vydáme nejen na pouť do historie, ale také českou krajinou. Do míst, jichž se dotkla historie, tam, kde při znalosti tehdejšího dění cítíme po těle lehké brnění, leckdy naběhne i husí kůže. Mnohá z míst jsou dnes změněna k nepoznání a my jen tušíme, co vše se zde mohlo dít. Mnohdy netušíme, že procházíme krajinou, jíž nezvratně poznamenala historie.

Přednáška probíhá ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze

ZÁZNAM Z VYSÍLÁNÍ

 

  • Pátek 10. 3., 17 – 17.45 hod., Zdravotní cvičení a protažení před víkendem, s fyzioterapeutkou Ninou Petržalovou

Zdravotní cvičení je zaměřené na rozpohybování celého těla. Spojuje prvky strečingu, jógy, posilovacích cvičení a principů fyzioterapie. Jde o kvalitu pohybu, ne jeho kvantitu. Popisujeme si základní cvičební polohy a při jejich osvojení přidáváme postupně míru intenzity. Cvičení probíhá v sedě na židličce, ve stoji a též v leže na cvičební podložce. Řídíme se heslem „Každý podle sebe, ale přesto společně“. Protože společně toho dokážeme vždy o kousek víc 🙂

Na lekce je důležité se pohodlně obléknout. Cvičíme na boso – obzvlášť při cvicích zaměřených na chodidla a rovnováhu je to důležité. Využijeme pevnou židli, kdy je podsedák ideálně bez polstrování, anebo pouze lehce. Dále pak karimatka a osuška na cvičení na zemi. Využíváme též overball (míček určen ke zdravotnímu cvičení, dá se i v průběhu cvičení přifukovat) a ručník, či dostatečně dlouhý pásek (může to být i pásek od županu, kalhot). V různých časových obdobích si cvičební pomůcky obměňujeme, aby nás cvičení stále bavilo 🙂 Rozhodně se nevyhýbáme dobré náladě. Pokud vám chybí, věřte že naše cvičení ji ve vás zažehne

 

  • Pondělí 13.3., od 17 hod.,  Zábavné trénování paměti, Milada Češková

2. lekce Rébusy. Ukotvení v čase, rozcvička asociace, cvičení, Jak řešit různé rébusy, Moudro na závěr.

Milada Češková pracuje v Městské knihovně Hodonín 25 let a trenérkou paměti je 15 let. Pro Právě teď! trénuje poprvé, ale předchází jí skvělá pověst, takže se určitě máme na co těšit.

ZÁZNAM Z VYSÍLÁNÍ

 

  • Středa 15.3. POZOR OD 18 hod., Čárka ve větě jednoduché, lekce 2 – co čárkou neoddělujeme, Eva Schneiderová

Pokud se vám do učení teď zrovna moc nechce, pamatujte, že když dáte člověku rybu, nakrmíte ho pro tento den, ale když ho naučíte ryby chytat, nasytíte ho na celý život. Čímž se vám snažíme říct, že pokud si s námi zopakujete něco z větné skladby, pak si při psaní čárek ve větě či souvětí poradíte mnohem lépe.

Lektorka PaedDr. Eva Schneiderová o sobě říká, že je (převážně) pesimistka občas dobře naložená. Nedostatek talentu, např. hudebního sluchu nahrazuje nadšením, tj. zpívá sice falešně, zato nahlas. Má ráda češtinu a hry, je autorkou mnoha zábavných knih o češtině a též zkušenou porotkyní literárních soutěží. V příštím životě touží být kočka a spát 18 hodin denně. Eva Schneiderová pro nás realizovala populární češtinářskou osvěžovnu. Videa najdete ZDE (do vyhledávacího okna zadejte jméno, nebo téma).

ZÁZNAM Z VYSÍLÁNÍ

 

  • Pátek 17. 3., 17 – 17.45 hod., Zdravotní cvičení a protažení před víkendem, s fyzioterapeutkou Ninou Petržalovou 

Zdravotní cvičení je zaměřené na rozpohybování celého těla. Spojuje prvky strečingu, jógy, posilovacích cvičení a principů fyzioterapie. Jde o kvalitu pohybu, ne jeho kvantitu. Popisujeme si základní cvičební polohy a při jejich osvojení přidáváme postupně míru intenzity. Cvičení probíhá v sedě na židličce, ve stoji a též v leže na cvičební podložce. Řídíme se heslem „Každý podle sebe, ale přesto společně“. Protože společně toho dokážeme vždy o kousek víc 🙂

Na lekce je důležité se pohodlně obléknout. Cvičíme na boso – obzvlášť při cvicích zaměřených na chodidla a rovnováhu je to důležité. Využijeme pevnou židli, kdy je podsedák ideálně bez polstrování, anebo pouze lehce. Dále pak karimatka a osuška na cvičení na zemi. Využíváme též overball (míček určen ke zdravotnímu cvičení, dá se i v průběhu cvičení přifukovat) a ručník, či dostatečně dlouhý pásek (může to být i pásek od županu, kalhot). V různých časových obdobích si cvičební pomůcky obměňujeme, aby nás cvičení stále bavilo 🙂 Rozhodně se nevyhýbáme dobré náladě. Pokud vám chybí, věřte že naše cvičení ji ve vás zažehne

 

  • Pondělí 20.3., od 17 hod., Zábavné trénování paměti, Milada Češková

3. lekce Moravské Slovácko. Ukotvení v čas, rozcvička hononyma, cvičení, Slovácký dialekt, kroje, Recept na závěr

Milada Češková pracuje v Městské knihovně Hodonín 25 let a trenérkou paměti je 15 let. Pro Právě teď! trénuje poprvé, ale předchází jí skvělá pověst, takže se určitě máme na co těšit.

ZÁZNAM Z VYSÍLÁNÍ

 

  • Středa 22.3., od 17 – 18.30 hod., Přednáška Vitoraz, Jakub Rychtar

Cyklus přednášek Místa paměti (Tam, kde se potkaly s historií – ať už v dobrém či zlém) oblíbeného knihovníka a historika Jakuba Rychtara

V cyklu historických přednášek se tentokrát vydáme nejen na pouť do historie, ale také českou krajinou. Do míst, jichž se dotkla historie, tam, kde při znalosti tehdejšího dění cítíme po těle lehké brnění, leckdy naběhne i husí kůže. Mnohá z míst jsou dnes změněna k nepoznání a my jen tušíme, co vše se zde mohlo dít. Mnohdy netušíme, že procházíme krajinou, jíž nezvratně poznamenala historie.

Přednáška probíhá ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze

ZÁZNAM Z VYSÍLÁNÍ

 

  • Pátek 24. 3. 17 – 17.45 hod., Zdravotní cvičení a protažení před víkendem, s fyzioterapeutkou Ninou Petržalovou 

Zdravotní cvičení je zaměřené na rozpohybování celého těla. Spojuje prvky strečingu, jógy, posilovacích cvičení a principů fyzioterapie. Jde o kvalitu pohybu, ne jeho kvantitu. Popisujeme si základní cvičební polohy a při jejich osvojení přidáváme postupně míru intenzity. Cvičení probíhá v sedě na židličce, ve stoji a též v leže na cvičební podložce. Řídíme se heslem „Každý podle sebe, ale přesto společně“. Protože společně toho dokážeme vždy o kousek víc 🙂

Na lekce je důležité se pohodlně obléknout. Cvičíme na boso – obzvlášť při cvicích zaměřených na chodidla a rovnováhu je to důležité. Využijeme pevnou židli, kdy je podsedák ideálně bez polstrování, anebo pouze lehce. Dále pak karimatka a osuška na cvičení na zemi. Využíváme též overball (míček určen ke zdravotnímu cvičení, dá se i v průběhu cvičení přifukovat) a ručník, či dostatečně dlouhý pásek (může to být i pásek od županu, kalhot). V různých časových obdobích si cvičební pomůcky obměňujeme, aby nás cvičení stále bavilo 🙂 Rozhodně se nevyhýbáme dobré náladě. Pokud vám chybí, věřte že naše cvičení ji ve vás zažehne

 

  • Pondělí 27.3., od 17 hod., Zábavné trénování paměti, Milada Češková

4. České filmy. Ukotvení v čase, rozcvička velikonoční kvíz, cvičení. Hlášky z filmů, kde se natáčelo, kdo hrál. Moudro na závěr

Milada  Češková pracuje v Městské knihovně Hodonín 25 let a trenérkou paměti je 15 let. Pro Právě teď! trénuje poprvé, ale předchází jí skvělá pověst, takže se určitě máme na co těšit.

ZÁZNAM Z VYSÍLÁNÍ

 

  •  29.3., od 17 hod., Bezpečně v (někdy) nebezpečném digitálním prostředí, Hana Čepová

Pojďme se podívat na aktuální typy podvodů, na které můžete na internetu narazit. Zároveň se pojdme podívat na to, co dělat proto, abychom se na internetu pohybovali pokud možno co nejbezpečněji. Dotazy a aktivní přístup budou vítány!

 

  • Pátek 31. 3., 17 – 17.45 hod., Zdravotní cvičení a protažení před víkendem, s fyzioterapeutkou Ninou Petržalovou

Zdravotní cvičení je zaměřené na rozpohybování celého těla. Spojuje prvky strečingu, jógy, posilovacích cvičení a principů fyzioterapie. Jde o kvalitu pohybu, ne jeho kvantitu. Popisujeme si základní cvičební polohy a při jejich osvojení přidáváme postupně míru intenzity. Cvičení probíhá v sedě na židličce, ve stoji a též v leže na cvičební podložce. Řídíme se heslem „Každý podle sebe, ale přesto společně“. Protože společně toho dokážeme vždy o kousek víc 🙂

Na lekce je důležité se pohodlně obléknout. Cvičíme na boso – obzvlášť při cvicích zaměřených na chodidla a rovnováhu je to důležité. Využijeme pevnou židli, kdy je podsedák ideálně bez polstrování, anebo pouze lehce. Dále pak karimatka a osuška na cvičení na zemi. Využíváme též overball (míček určen ke zdravotnímu cvičení, dá se i v průběhu cvičení přifukovat) a ručník, či dostatečně dlouhý pásek (může to být i pásek od županu, kalhot). V různých časových obdobích si cvičební pomůcky obměňujeme, aby nás cvičení stále bavilo 🙂 Rozhodně se nevyhýbáme dobré náladě. Pokud vám chybí, věřte že naše cvičení ji ve vás zažehne

 

Plavání

Na únor a březen jsme zajistili možnost bezplatného plavání 1 x týdně v Aquacentru Na Šutce. 2 plavecké dráhy vedle sebe, z nichž jedna je krajní (aby se nám dobře vcházelo a vycházelo z bazénu) máme rezervovány každé úterý od 13 do 14 hod., tedy: 7., 14., 21. a 28. února a 7., 14., 21. a 28. března.

Abyste mohli využít bezplatné nabídky plavání 60 min + volných 30 min určených k převlékání, musíte se stát členy plaveckého klubu SK Aktivní Senior, z.s. vyplnit jednoduchou přihlášku a zaplatit členský klubový poplatek ve výši 150 Kč*.

Pozn.: 1 x běžný vstup na 60+20 min stojí seniory 115 Kč, SK Aktivní Senior, z.s. Vám za 150 Kč garantuje min. 8 vstupů.

Přihlaste se: PŘIHLÁŠKA

Registrační/členský příspěvek uhraďte nejpozději do 3.2. 2023 na účet SK Aktivní Senior z.s. č. ú: 2001555453/2010. Do poznámky uveďte své příjmení a jako variabilní symbol rok narození. Po předchozí dohodě bude možné příspěvek uhradit i v hotovosti (před plaváním 7.2.), ale pro lepší přehled a transparentnost preferujeme úhradu na účet klubu.

Pokud se nechcete přihlásit ke členství ve sportovním klubu, můžete i tak dorazit na plavání a na místě uhradit zvýhodněnou částku 50 Kč v hotovosti/jednorázově vstup zástupci naší organizace.

V případě naplnění kapacity plaveckých drah budou mít pro vstup přednost registrovaní členové klubu.


1 komentář: „Březnový program

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..