Chodecká výzva pro rok 2023

Na každém kroku záleží – Chodecká výzva 2023

I v roce 2023 běží celoroční motivační výzva k pravidelnému pohybu dle možností a aktuální kondice každého jednoho z nás.

 

K čemu chodecká výzva slouží?

Měla by být motivací k pravidelnému pohybu, který lze provozovat kdykoli a kdekoli a nejsou pro něj potřeba žádné investice do vybavení, tedy kromě pohodlných bot.

Co vše lze do výzvy započítávat? V podstatě cokoli, co vás napadne – vycházky, výlety, lekce Nordic Walkingu, procházky v parku, venčení psa, chůze po městě, šplhání po horách, cesta na nákup i cesta z nákupu. Všude tam totiž (obvykle) jdeme/chodíme. Pokud máte chytrý telefon, nebo hodinky, ušlé km vám tato zařízení sledují za vás. Pokud tato zařízení nemáte, nevadí. Stačí prostý odhad ušlých km. Nesoutěžíme mezi sebou, ale sami se sebou a často se svou pohodlností a leností.

 

Formulář pro evidenci ušlých km za jednotlivé měsíce roku 2023 najdete zde:

Kdy a jak se můžete do chodecké výzvy Právě teď! o.p.s. zapojit?

Zapojit se může během roku kdokoli a kdykoliv (to, že nechodíte již od ledna není důvodem to předem vzdát). Stáčí, když si evidujete ušlé km za konkrétní měsíc a pak nám je nahlásíte. Nejjednodušší způsob je, když se na našich stránkách www.prave-ted-ops.cz zaregistrujete k odběru novinek. Průběžně vám budou chodit informace o všech aktivitách, které Právě teď! pořádá a na které jste zváni. Po skončení měsíce v tomto mailu naleznete odkaz na formulář ušlých km, které vyplníte.

Další možností je zaslat ušlé km na email Ivetě Luxové a ona je do tabulky dopíše za vás.

 

Jak to celé vzniklo?

Na začátku roku 2021 vzniklo z nouze něco, co postupně přerostlo v celoroční chodeckou výzvu Právě teď! o.p.s.

Všichni si vzpomínáme, že v té době, díky covidu, nebylo možné se setkávat, nebylo možné vyrážet na společné lekce Nordic Walkingu čivycházky. Značné množství těch, kteří s námi běžně chodí si stěžovalo, že samotné je to nebaví. Proto jsme v lednu vytvořili měsíční výzvu s imaginárním cílem, kam všichni společně, ale každý sám jdeme. Přestože leden není na chození nejlepším měsícem, zaznamenala tato výzva velký ohlas a díky tomu pokračovala dál i v dalších měsících. Jak společně nachozených kilometrů přibývalo, řekli jsme si, že bychom mohli zkusit společně obejít rovník (40.075 km). To se nám podařilo již na podzim a nakonec jsme k cíli pár tisíc kilometrů přidali (46.485km).

Ve výzvě jsme pak pokračovali i v roce 2022, kdy se ušlo 70.069 km!!! a za celý rok se do výzvy zapojilo 96 chodců. Nejstarší účastnici bylo v roce 2022 86 let a zapsala za sebe celkem 521 km a nejvíc km, celkem 2.370 ušlých km/rok 2022, zapsala a ušla dáma, které bylo v roce 2022 69 let.

 

Tipy na chození

Pokud s chůzí (pohybovou aktivitou začínáte), není cílem přepálit start, vyčerpat se a k pohybu se na základě nepříjemných pocitů ji nevrátit. Začínejte pomalu, cílem je vydržet a pohyb zařadit jako běžnou součást každého dne. Ze začátku volte nenáročný terén a postupně si přidávejte. V případě vážnějších zdravotních a pohybových problémů konzultujte vhodnost a intenzitu pohybu se svým lékařem.

Pro chůzi doporučujeme:

  • Vhodnou obuv (zde není dobré na sobě šetřit) s výběrem se poraďte v obchodě
  • Batůžek (vhodná není kabelka ani jiné zavazadlo přes rameno)
  • Vrstvené oblečení, které můžete v případě potřeby odkládat
  • Lahev s pitím (opravdu ji s sebou noste a průběžně pijte)
  • Na delší trasy svačinku (diabetici pro případ potřeby i něco sladkého do zálohy)
  • Léky na alergii příp. další, které byste měli mít pro případ potřeby vždy u sebe

Na Nordic Walking chůzi navíc doporučujeme:

  • Hůlky na Nordic Walking (s jejich výběrem a správným nastavením vám poradí v obchodě nebo na lekcích Nordic Walking
  • Sportovní obuv na Nordic Walking (neměla být kotníčková a už vůbec by neměla být na „kramflíčku“)
  • Abyste maximálně využili všech benefitů, které vám Nordic Walking chůze nabízí a nepoužívali jste hůlky pouze jako oporu, doporučujeme vám, abyste se naučili správné technice chůze s hůlkami.

Pravidelné a bezplatné lekce Nordic Walking vedené našimi zkušenými lektorkami budou probíhat od dubna na různých místech v Praze. Jste na ně srdečně zváni. Budeme rádi, když s námi budete chodit pravidelně. V partě jde vše líp. Pohyb se stává společenskou záležitostí a zábavou.

 

Ilustrační foto k článku: PIXABAY.COM