Nenechte svůj mozek zahálet, ani v čase pandemie

Proč trénovat mozek zejména v čase pandemie?

Na to proč trénovat mozek nám odpoví Mgr. Petra  Hirtlová, PhD., rodačka z Ilavy, univerzitní profesorka a trenérka paměti 3. stupně, která si pro nás připravila na duben ucelený kurz trénování paměti.

 

Mozek, paměť a jejich trénink

Stává se to i Vám? Jdete po ulici, blížíte se k někomu, jeho tvář poznáváte, ale na jeho jméno si nedokážete vzpomenout? Nebo stojíte před otevřenou chladničkou a marně si lámete hlavu otázkou, co dobrého jste si to z ní chtěli vzít? A co brýle, nebo klíče, taky je pořád hledáte a pak nacházíte na těch nejpodivnějších místech? Nebo cestou z domu náhle znervózníte a začnete přemýšlet, jestli jste opravdu zamkli vchodové dveře svého domu, či bytu?

V takových chvílích většina z nás začne spílat nad tím, že naše paměť už není, co bývala, že nám „měkne mozek“, a že se už nic nového neumíme naučit, ani si nic nového nedokážeme zapamatovat, a že to už vzhledem na přibývající léta už nikdy lepší nebude.

Náš mozek a naše paměť na tom ale většinou nejsou tak zle, jak si možná myslíme. Mozek je ten nejdokonalejší počítač na světě, jen se nám někdy může zdát, že nám k němu nikdo nepřibalil návod na použití. Mozek i paměť jsou velmi tvárné a pracovat na tom, aby byli v kondici v každém věku, je možné. Dá se říct, že náš mozek pracuje jako sval. Ten, kdo si chce vylepšit svoji fyzickou kondici, posilnit muskulaturu, začne s tělesnými cvičeními, ten kdo chce zlepšit výkon své paměti, zrychlit a zpřesnit svoje myšlení, vytříbit pozornost a koncentraci, ten si speciálními technikami tzv. kognitivního tréninku dokáže zlepšit svoji duševní kondici a zlepšit mentální výkon.

Každý, kdo nechce nechat svůj mozek zahálet a udělat něco pro sebe, tak může udělat právě teď. Právě teď“ nabízí pro všechny zájemce o trénování paměti a mozkový jogging kurz, který zaručeně promaže všechny mozkové závity. Přidejte se k nám! Stačí mít chuť a začít můžete i Vy. Kurz je otevřen pro všechny, kdo nechtějí nechat svoje mozkové závity zrezivět.

Neustále svůj mozek stimulovat, cvičit ho, trénovat, zajímat se o něco nové, to jsou cesty, které pomohou ochránit naše mentální schopnosti před patologickým úpadkem v podobě Alzheimerovy demence. Kognitivní trénink, tedy trénink všech poznávacích procesů našeho mozku, se podle vědeckých zkoumání ukazuje jako jedna z nejefektivnějších nefarmakologických strategií v prevencí před onemocněním demencí.

 

Jak na to?

Jestli i Vy máte pocit, že Vám to v poslední době „nemyslí“ tak jako dříve, nebo že čím déle jste izolovaní od normálního života kvůli protipandemickým opatřením, tím pomaleji uvažujete, či se Vám zdá, že Vaše slovní zásoba chátrá, reakce se zpomalují, smysly slábnou, jste nesoustředění, nepozorní, často reagujete na podněty neadekvátně, se strachem, obavou či nervozitou, je načase svůj mozek pořádně restartovat.

Pokud se nechcete těmto stavům poddat, nechcete dopustit, aby Váš kognitivní výkon v této nelehké době upadal, jste u nás na správném místě.

Naše lekce Vám ukážou, jak na to. V našem kurzu si vyzkoušíte aktivity, které Váš mozek zaručeně rozpohybují, nabudí široké spektrum poznávacích procesů a ukážou Vám, jak i v pandemické době nenechat svůj mozek zahálet, ale zábavně a hravě ho rozpohybovat.

 

Proč mozek trénovat v čase pandemie?

Naše mysl je zvlášť v době pandemických opatření, která omezují normální běžný život, velmi křehká. Pandemická situace klade zvýšené nároky na kognitivní schopnosti a duševní zdraví. Správně vedený kognitivní trénink v době pandemie má za cíl působit jako preventivní nefarmakologická stimulace kognitivního zdraví.

 

Co bude náplní jednotlivých lekcí a jaká témata nás čekají?

Každá lekce bude věnována jednomu nosnému tématu a v rámci tématu budou na konkrétních cvičeních aktivizovány smysly, všechny kognitivní procesy (paměť, pozornost, koncentrace, jazyk, řeč, rychlost myšlení, správnost myšlení, vyšší exekutivní funkce mozku…), budeme informace do paměti ukládat i z ní vyvolávat. Témata budou pestrá, reflektovat budou běžný život, zajímavá výročí i nejnovější výzkumy z oblasti neurověd.

 

Jakou formou a jak často bude kognitivní trénink probíhat?

Každý týden v dubnu se setkáme ve středu v 17.00 hod., na platformě ZOOM a plných šedesát minut budeme trénovat náš mozek. Každá lekce bude samostatná, ten kdo by se nemohl zúčastnit celého cyklu, může se účastnit podle svých možností každé lekce zvlášť.

 

Co mi trénink paměti a mozkový jogging přinese?

Všichni, kteří nechtějí nechat svůj mozek a paměť zahálet si tak účastí v kurzu „Nenechte svůj mozek zahálet“, své mozky zaručeně nastartují, pořádně rozpohybují, dozvědí se mnoho nového, i se pobaví. Výsledkem kognitivního tréninku je aktivizace a stimulace celého spektra kognitivních funkcí jako je například smyslové vnímání, paměť, pozornost, koncentrace, tvořivost, rychlost, a pružnost myšlení, jazyk i řeč – její správnost, plynulost, pestrost, porozumění, rovněž i prostorové vnímání a orientace, komplexní myšlenkové procesy a různé exekutivní funkce. Pestrý balíček cvičení – fyzických i mentálních – stimuluje a rozvíjí širší spektrum mentálních funkcí a schopností, dokáže naše myšlení nejenom zrychlit, ale i zpřesnit, zvýšit náš paměťový výkon a vybuduje nám i funkční kognitivní rezervu.

V kurzu se dozvíte se, jak Vaši paměť neustále rozvíjet a trénovat. Ukážeme Vám, jak pracovat s mnemotechnikami, jak si zapamatovat jména, tváře, seznamy, čísla, jak si pamatovat schůzky i bez diáře, jak se rychle a snadno učit novým věcem.

Nenechte svůj mozek zahálet, nedejte šanci demenci a přijďte si spolu s námi „zatrénovat“!

 

Lektorka kurzu

Mgr. Petra  H i r t l o v á, PhD., rodačka z Ilavy, absolvovala politologii, historii a pedagogiku na Univerzitě Konstantina Filozofa v Nitře, postgraduální doktorské studium dokončila na Univerzitě Pavla Jozefa Šafárika v Košicích, obor teorie politiky.

Od roku 2004 působí na Vysoké škole politických a společenských věd v Kutné Hoře, kde vedle výuky odborných předmětů, cizích jazyků a vědecké činnosti řídí Centrum celoživotního vzdělávání.

Od roku 2008 je členkou České společnosti pro trénování paměti a mozkový jogging a i členkou jejího lektorského týmu. Vede kognitivní tréninky, kurzy kreativního myšlení, efektivního učení, kurzy cizích jazyků i odborných předmětů pro různé cílové skupiny. V oblasti kognitivního tréninku pravidelně přednáší také odborné veřejnosti, účastní se domácích  i mezinárodních vědeckých konferencích.

Je autorkou či spoluautorkou mnoha odborných publikací z oblasti, politologie, pedagogiky či kognitivního tréninku, které vycházejí v ČR, SR, Polsku, Maďarsku či Rusku. Publikovala monografie Tělocvična pro mozek, Telocvičňa pre mozog, Kreativní mysl, Aktívne starnutie v spektre perspektívy.

Ve svých přednáškách a seminářích neustále uplatňuje nové, inovativní a kreativní techniky, vedoucí k efektivnímu využívaní skrytého potenciálu lidské mysli. Tyto strategie využívá i k rozvoji své vlastní osobnosti.

 

Autorka textu: Petra Hirtlová

 

 

Ilustrační obrázek k článku PIXABAY

Proč trénovat mozek?


2 komentáře: „Nenechte svůj mozek zahálet, ani v čase pandemie

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..