Únorový program

Únorový program pro všechny aktivní seniory.

I v únoru nás čekají společná setkávání, budeme plavat, budeme se digitálně vzdělávat, chybět nebudou ani oblíbené on-line programy.

 

Rychlý přesun na typ programu: 

On-line program  Plavání  Programy na živo

 

Kolik účast na níže uvedených aktivitách stojí?

Většina akci je bezplatných a není-li uvedeno jinak, zúčastnit se jich může každý senior bez předchozí registrace. U výletů si každý hradí cestu, vstupné či občerstvení. 

Protože vše něco stojí a ne vše je hrazeno z grantů či dotací, uvítáme dobrovolné příspěvky např. přes darovací portál Darujme.cz, kde si můžete zvolit, co konkrétně byste rádi podpořili.

Naše aktivity můžete také podpořit či ocenit zasláním zvolené částky přímo na náš účet u ČSOB: 258492161/0300.

Děkujeme!

Zároveň moc děkujeme všem, kteří nám pomáhají s přípravou a realizací programů, přicházejí s originálními nápady a inspirací. Budeme rádi, pokud se v případě zájmu zapojí vícero z vás. Protože jaké si to společně uděláme, takové to budeme mít…

 

 

 

Společné aktivity (v Praze) na živo

Připravujeme pro vás společná setkání a aktivity, které mohou být průběžně doplňovány. Pro aktuální informace prosím sledujte náš web, tuto stránku, kalendář akcí či facebook.

Přestože v současnosti nejsou v platnosti žádná nařízení směrem k pandemii Covid-19  ani k dalším respiračním onemocněním, žádáme  vás o ohleduplnost. Zůstaňte prosím doma, pokud se jakkoliv necítíte dobře, jste nachlazení atd.

U venkovních aktivit probíhajících v zimním období, nelze předem odhadnout počasí, to zda bude kluzko atd. O své účasti prosíme rozhodujte dle aktuální situace a s přihlédnutím k vašemu zdravotnímu stavu a pohybovým možnostem tak, aby pro vás byla účast na aktivitě bezpečná.

 

Program

  • středa 1.2. od 13:30 hod., Zvládneme to jen všichni společně

Místo konání: T-Mobile Magenta Experience Center v přízemí OC Arkády Pankrác

Jak se do T-Mobile Magenta Experience Centra Center dostanete? „Magenta“ se nachází v přízemí OC Arkády Pankrác, vstup do OC je např. přímo ze stanice metra trasy „C“ Pankrác. Nejsnazší přístup do prodejny je u bočního vchodu od zastávky autobusu z ulice Hvězdova, poté hned vlevo po vstupu.

Setkání s pracovníky humanitárního střediska Diakonie ČCE a povídání o tom, jak funguje humanitární pomoc v ČR po přírodních katastrofách jako jsou tornádo a povodně.

Co se děje bezprostředně po katastrofě? Komu a jak pomáhají peníze ze sbírek? Jak se zapojují dobrovolníci? Skončila práce humanitárních organizací rok a půl po tornádu?

Součástí setkání bude i pozvání pro zájemce připojit se k práci Diakonie jako dobrovolník v zálozeoperátor pro telefonickou informační linku Diakonie.

Letáček ke stažení: ZDE

Kontaktní osoba: Iveta Luxová, tel.: 603 852 715

 

  • pondělí 6.2. od 13 hod., Jak na WhatsApp? 

Místo konání: T-Mobile Magenta Experience Center v přízemí OC Arkády Pankrác

Nevíte si rady s aplikací WhatsApp? Přijďte na jedinečný workshop, kde vás konzultanti Magenty provedou základními nastaveními a možnostmi této aplikace, jako je zasílání fotek, videií, polohy, uskutečnění video a audiohovoru.

Účast na workshopu z vás udělá plnohodnotné uživatele WhatsAppu. To není vše. Můžete se těšit i na menší soutěž a fajn zábavu v prostoru Magenta Experience Centra.

Akce je bezplatná, předpokládaná doba trvání 1,5 – 2 hod.

Aktivita byla podpořena z dotačního programu MPSV – Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností.

Workshop se uskuteční v rámci pravidelných aktivit „digitálního vzdělávání seniorů„, které probíhá jednou za 14 dnů v pondělí.

Kapacita workshopu byla naplněna a není možné se na něj dále registrovat.

Kontaktní osoba pro tuto akci:  Hana Čepová, tel.: 603 852 740 

 

  • čtvrtek 9.2. od 14 hod. POZOR !!! PRO NEMOC ZRUŠENO Komentovaná prohlídka Národní technické knihovny 

  • o náhradním termínu vás budeme informovat

Sraz: Národní technická knihovna, Technická 6, 160 80 Praha 6. Sejdeme se 10 min., před začátkem u turniketů (v parteru u vstupu do knihovny). Kabáty si odložte v šatně, kterou najdete vedle Galerie.

Během komentované prohlídky se dozvíte informace o historii knihovny, současných službách nebo se seznámíte s architekturou budovy, která získala řadu ocenění.

Kontaktní osoba: Iveta Luxová, tel.: 603 852 715.

 

  • čtvrtek 16.2. od 14 hod., Mölkky na pétanque hřišti na Folimance

Sraz: Ve volnočasovém areálu pod Nuselským mostem, v parku Folimanka.

Ani v zimě nezapomínáme na naší oblíbenou hrou molkky. Těšíme se na ty, co už jí hrají i na ty, pro koho to bude premiéra. Co neumíme se vzájemně naučíme. Nechceme konkurovat tréninkům a závodům soutěžních týmů. Cílem je, abychom si to všichni užili (ať nám to jde, nebo ne).

Na místě si užijete přítomnost prima parťáků. S sebou doporučujeme vzít kromě dobré nálady i teplé oblečení a pití (možno zakoupit i ve stánku u hřiště, ale co kdyby byl zavřený). Akce trvá cca 1,5- 2 hod. a není na ní nutná předchozí registrace.

Kontaktní osoba: Iveta Luxová, tel.: 603 852 715

 

  • pondělí 20.2. od 13 hod., Vyhledávání na internetu – tipy, triky

Místo konání: T-Mobile Magenta Experience Center v přízemí OC Arkády Pankrác

I když dnes skoro všichni pravidelně používáme internet, často se ho neumíme správně zeptat a neumíme své dotazy správně formulovat. Tipy a triky jak na to, ale také třeba i to, jak si ověřit relevanci nalezeného výsledku, jak vyhledávat podle obrázků a mnoho dalšího nám zprostředkuje lektorka Tereza Mulačová ze vzdělávací organizace Czechitas.

Prakticky zaměřený workshop. Akce je bezplatná, předpokládaná doba trvání 1,5 – 2 hod.

Aktivita byla podpořena z dotačního programu MPSV – Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností.

Workshop se uskuteční v rámci pravidelných aktivit „digitálního vzdělávání seniorů„, které probíhá jednou za 14 dnů

Kapacita workshopu byla naplněna a není možné se na něj dále registrovat.

Kontaktní osoba pro tuto akci:  Hana Čepová, tel.: 603 852 740 

 

  • úterý 21.2. od 13:30 hod., Keltská stezka na Šancích v zimě, Karel Pinkas

Sraz: ve 13.35 na autobusové zastávce TOČNÁ, kde bude vycházka začínat i končit. Sem přijíždí autobus 113 z Kačerova (stanice metra C, poslední vhodný bus odtud odjíždí ve 13:01), nebo autobus 341 z Modřan (Obchodní náměstí, poslední vhodný bus odtud odjíždí ve 13:09). Na vycházku vyrazíme ve 13:35 hod.

Po NS Keltská stezka dojdeme až na akropoli hradiště Šance, ze které překontrolujeme, kam až Keltové dohlédli ve směru pražské kotliny. Poté přejdeme na Vyhlídku, ze které je vidět Zbraslav i rozhledna na Závisti. Nakonec se po vrstevnicové stezce vrátíme do Točné. (Při horším počasí se vrátíme z Vyhlídky na naučnou stezku a po ní na autobusovou zastávku v Točné.)

Délka trasy 4 km. Náročný terén – turistická obuv nutná, hůlky (i pitivo) doporučeny. Účast na vycházce zvažujte dle aktuálního počasí, vašeho zdravotního stavu a pohybových možností.

Kontaktní osoba pro tuto vycházku: Martina Pokorná, tel.: 602 209 860

 

U venkovních aktivit probíhajících v zimním období, nelze předem odhadnout počasí, to zda bude kluzko atd. O své účasti prosíme rozhodujte dle aktuální situace a s přihlédnutím k vašemu zdravotnímu stavu a pohybovým možnostem tak, aby pro vás byla účast na aktivitě bezpečná.

 

 

Plavání

Na únor a březen jsme zajistili možnost bezplatného plavání 1 x týdně v Aquacentru Na Šutce. 2 plavecké dráhy vedle sebe, z nichž jedna je krajní (aby se nám dobře vcházelo a vycházelo z bazénu) máme rezervovány každé úterý od 13 do 14 hod., tedy: 7., 14., 21. a 28. února a 7., 14., 21. a 28. března.

Abyste mohli využít bezplatné nabídky plavání 60 min + volných 30 min určených k převlékání, musíte se stát členy plaveckého klubu SK Aktivní Senior, z.s. vyplnit jednoduchou přihlášku a zaplatit členský poplatek ve výši 150 Kč*.

Pozn.: 1 x běžný vstup na 60+20 min stojí seniory 115 Kč, SK Aktivní Senior, z.s. Vám za 150 Kč garantuje min. 8 vstupů.

    • Přihlaste se: PŘIHLÁŠKA
    • Registrační/členský příspěvek uhraďte nejpozději do 3.2. 2023 na účet SK Aktivní Senior z.s. č. ú: 2001555453/2010. Do poznámky uveďte své příjmení a jako variabilní symbol rok narození. Po předchozí dohodě bude možné příspěvek uhradit i v hotovosti (před plaváním 7.2.), ale pro lepší přehled a transparentnost preferujeme úhradu na účet klubu.
    • Pokud se nechcete přihlásit ke členství ve sportovním klubu, můžete i tak dorazit na plavání a na místě uhradit zvýhodněnou částku 50 Kč v hotovosti/jednorázově vstup zástupci naší organizace. V případě naplnění kapacity plaveckých drah budou mít pro vstup přednost registrovaní členové klubu.

* členský poplatek se nevztahuje na podporovatele naší organizace uvedené na webu ZDE (prosíme ale o vyplnění registračního formuláře ZDE)

Předpokládáme, že se všichni plavci zúčastní plavecké výzvy „přeplav svůj La Manche“ za tým Plavu Právě Teď!

Pozn. zřizovatelem sportovního klubu SK Aktivní senior z.s. je Právě teď! o.p.s.

 

 

On-line programy

V zimních měsících, kdy je méně venkovních aktivit, je brzo tma, hrozí uklouznutí atd., zajisté oceníte aktivity, které za vámi přichází až do vašich domovů.

Jsou to on-line programy, které probíhají na platformě Zoom. Pro lepší možnost sledování programů doporučujeme stáhnout si ze stránek Zoom program, tzv. „klienta“ do svého počítače (ZDE – Zoom Desktop Client).

Pokud potřebujete pomoc s připojením či instalací, volejte Hanku Čepovou, tel.: 603 852 740.

Vybrané on-line programy jsou podpořeny z dotačního programu MPSV – Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností.

 

Pro všechny on-line bezplatné programy je nastavena jednotná možnost přihlášení:

Přímý link: ZDE (doporučujeme)
Nebo přihlášení pomocí: Meeting ID: 531 675 3853 a hesla: 111

 

středa 1.2., od 17 hod., Malé opakování z českého jazyka, Eva Schneiderová 

Zopakujeme si, jak psát správně pomlčky – tři tečky … (závorky) a středník; dozvíte se pár pravidel k psaní zkratek atd. – aj. – apod. – atp. a něco málo o tom, jak se správně píše přímá řeč. A to rozhodně není všechno.

Lektorka PaedDr. Eva Schneiderová o sobě říká, že je (převážně) pesimistka občas dobře naložená. Nedostatek talentu, např. hudebního sluchu nahrazuje nadšením, tj. zpívá sice falešně, zato nahlas. Má ráda češtinu a hry, je autorkou mnoha zábavných knih o češtině a též zkušenou porotkyní literárních soutěží. V příštím životě touží být kočka a spát 18 hodin denně. Eva Schneiderová pro nás realizovala populární češtinářskou osvěžovnu. Videa najdete ZDE (do vyhledávacího okna zadejte jméno, nebo téma).

V březnu budeme pokračovat přednáškami na téma čárka ve větě

ZÁZNAM VYSÍLÁNÍ

 

pátek 3.2., 17 – 17.45 hod., Zdravotní cvičení a protažení před víkendem, s fyzioterapeutkou Ninou Petržalovou

Zdravotní cvičení je zaměřené na rozpohybování celého těla. Spojuje prvky strečingu, jógy, posilovacích cvičení a principů fyzioterapie. Jde o kvalitu pohybu, ne jeho kvantitu. Popisujeme si základní cvičební polohy a při jejich osvojení přidáváme postupně míru intenzity. Cvičení probíhá v sedě na židličce, ve stoji a též v leže na cvičební podložce. Řídíme se heslem „Každý podle sebe, ale přesto společně“. Protože společně toho dokážeme vždy o kousek víc 🙂

Na lekce je důležité se pohodlně obléknout. Cvičíme na boso – obzvlášť při cvicích zaměřených na chodidla a rovnováhu je to důležité. Využijeme pevnou židli, kdy je podsedák ideálně bez polstrování, anebo pouze lehce. Dále pak karimatka a osuška na cvičení na zemi. Využíváme též overball (míček určen ke zdravotnímu cvičení, dá se i v průběhu cvičení přifukovat) a ručník, či dostatečně dlouhý pásek (může to být i pásek od županu, kalhot). V různých časových obdobích si cvičební pomůcky obměňujeme, aby nás cvičení stále bavilo 🙂 Rozhodně se nevyhýbáme dobré náladě. Pokud vám chybí, věřte že naše cvičení ji ve vás zažehne.

Lekce 1 – Opakování je matka moudrosti. Kognitivní rozcvička: pozornost, pracovní a dlouhodobá paměť, kalendář 2023 zpaměti, porozumění, kreativita.

Zdeňka Adlerová je zkušenou trenérkou paměti a aktivní členkou České společnosti pro trénování paměti a mozkový jogging, kde se v roce 2009 stala Trenérem paměti III. nejvyššího stupně. Pracuje jako organizátorka aktivit a lektorka vzdělávání v knihovně Vyškov. Pořádá dlouhodobé kurzy paměti pro seniory, tréninky paměti pro seniory žijící v domovech a sociálních ústavech, semináře pro veřejnost. Provozuje populární stránky o trénování paměti www.treninkpameti.com

Pomůcky: papír, pero, tužka, pastelky, brýle, nůžky.

ZÁZNAM VYSÍLÁNÍ   Domácí úkol v aplikaci PADLET

středa 8.2., od 17 – 18.30 hod., Slezské Rudoltice, Jakub Rychtar

Cyklus přednášek Místa paměti (Tam, kde se potkaly s historií – ať už v dobrém či zlém) oblíbeného knihovníka a historika Jakuba Rychtara.

Projdeme se místy, kterých se dotkla historie. Ať už šlo o destinace známé či skoro zapomenuté. Budeme svědky tragických událostí i hrdinských činů, setkáme se se známými osobnostmi. Snad dáme i tip na výlet či procházku. Pojďte s námi po stopách historie!

Přednáška probíhá ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze.

ZÁZNAM VYSÍLÁNÍ

 

pátek 10.2., 17 – 17.45 hod., Zdravotní cvičení a protažení před víkendem, s fyzioterapeutkou Ninou Petržalovou

>

Zdravotní cvičení je zaměřené na rozpohybování celého těla. Spojuje prvky strečingu, jógy, posilovacích cvičení a principů fyzioterapie. Jde o kvalitu pohybu, ne jeho kvantitu. Popisujeme si základní cvičební polohy a při jejich osvojení přidáváme postupně míru intenzity. Cvičení probíhá v sedě na židličce, ve stoji a též v leže na cvičební podložce. Řídíme se heslem „Každý podle sebe, ale přesto společně“. Protože společně toho dokážeme vždy o kousek víc 🙂

Na lekce je důležité se pohodlně obléknout. Cvičíme na boso – obzvlášť při cvicích zaměřených na chodidla a rovnováhu je to důležité. Využijeme pevnou židli, kdy je podsedák ideálně bez polstrování, anebo pouze lehce. Dále pak karimatka a osuška na cvičení na zemi. Využíváme též overball (míček určen ke zdravotnímu cvičení, dá se i v průběhu cvičení přifukovat) a ručník, či dostatečně álouhý pásek (může to být i pásek od županu, kalhot). V různých časových obdobích si cvičební pomůcky obměňujeme, aby nás cvičení stále bavilo 🙂 Rozhodně se nevyhýbáme dobré náladě. Pokud vám chybí, věřte že naše cvičení ji ve vás zažehne

 

pondělí 13.2., od 17 hod., Hrátky s paměti, Zdeňka Adlerová

Lekce 2 – Mindfulness aneb Buďme tady a teď!, Kognitivní rozcvička; základní pojmy, co na to vědci, jak trénovat všímavost.

Zdeňka Adlerová je zkušenou trenérkou paměti a aktivní členkou České společnosti pro trénování paměti a mozkový jogging, kde se v roce 2009 stala Trenérem paměti III. nejvyššího stupně. Pracuje jako organizátorka aktivit a lektorka vzdělávání v knihovně Vyškov. Pořádá dlouhodobé kurzy paměti pro seniory, tréninky paměti pro seniory žijící v domovech a sociálních ústavech, semináře pro veřejnost. Provozuje populární stránky o trénování paměti www.treninkpameti.com

Pomůcky: papír, pero, tužka, pastelky, brýle, nůžky

 

středa 15.2., od 17 hod., Přednáška o krátké návštěvě Chodska na začátku října loňského roku, Karel Pinkas

Povíme si o Domažlicích a předních chodských obcích, o historických bitvách a osobnostech spojených s krajem, vystoupáme na Čerchov. 

Karlem Pinkasem pravidelně zažíváme skvělá živá i on-line putování. I tentokrát je na co se těšit.

pátek 17.2., 17 – 17.45 hod., Zdravotní cvičení a protažení před víkendem, s fyzioterapeutkou Ninou Petržalovou

Zdravotní cvičení je zaměřené na rozpohybování celého těla. Spojuje prvky strečingu, jógy, posilovacích cvičení a principů fyzioterapie. Jde o kvalitu pohybu, ne jeho kvantitu. Popisujeme si základní cvičební polohy a při jejich osvojení přidáváme postupně míru intenzity. Cvičení probíhá v sedě na židličce, ve stoji a též v leže na cvičební podložce. Řídíme se heslem „Každý podle sebe, ale přesto společně“. Protože společně toho dokážeme vždy o kousek víc 🙂

Na lekce je důležité se pohodlně obléknout. Cvičíme na boso – obzvlášť při cvicích zaměřených na chodidla a rovnováhu je to důležité. Využijeme pevnou židli, kdy je podsedák ideálně bez polstrování, anebo pouze lehce. Dále pak karimatka a osuška na cvičení na zemi. Využíváme též overball (míček určen ke zdravotnímu cvičení, dá se i v průběhu cvičení přifukovat) a ručník, či dostatečně dlouhý pásek (může to být i pásek od županu, kalhot). V různých časových obdobích si cvičební pomůcky obměňujeme, aby nás cvičení stále bavilo 🙂 Zároveň se nevyhýbáme dobré náladě. Pokud vám chybí, věřte že naše cvičení ji ve vás zažehne.

pondělí 20.2., od 17 hod., Hrátky s pamětí, Zdeňka Adlerová

Lekce 3 – Hádej, hádej, hadači. Kognitivní rozcvička; hádanky a logické úkoly.

Zdeňka Adlerová je zkušenou trenérkou paměti a aktivní členkou České společnosti pro trénování paměti a mozkový jogging, kde se v roce 2009 stala Trenérem paměti III. nejvyššího stupně. Pracuje jako organizátorka aktivit a lektorka vzdělávání v knihovně Vyškov. Pořádá dlouhodobé kurzy paměti pro seniory, tréninky paměti pro seniory žijící v domovech a sociálních ústavech, semináře pro veřejnost. Provozuje populární stránky o trénování paměti www.treninkpameti.com

Pomůcky: papír, pero, tužka, pastelky, brýle, nůžky

ZÁZNAM VYSÍLÁNÍ 
    •  Domácí úkol v aplikaci
PADLET
    • ,
    • digitální verze knihy Hry, hračky a hádanky pro útlou mládež, F. Těchonický, F. Šubrt, 1871 ZDE

středa 22.2., od 17 – 18.30 hod., Hora Blaník Jakub Rychtar

Cyklus přednášek Místa paměti (Tam, kde se potkaly s historií – ať už v dobrém či zlém) oblíbeného knihovníka a historika Jakuba Rychtara.

V cyklu historických přednášek se tentokrát vydáme nejen na pouť do historie, ale také českou krajinou. Do míst, jichž se dotkla historie, tam, kde při znalosti tehdejšího dění cítíme po těle lehké brnění, leckdy naběhne i husí kůže. Mnohá z míst jsou dnes změněna k nepoznání a my jen tušíme, co vše se zde mohlo dít. Mnohdy netušíme, že procházíme krajinou, jíž nezvratně poznamenala historie.

Přednáška probíhá ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze.

ZÁZNAM Z VYSÍLÁNÍ

 

pátek 24. 2., 17 – 17.45 hod., Zdravotní cvičení a protažení před víkendem, s fyzioterapeutkou Ninou Petržalovou

Zdravotní cvičení je zaměřené na rozpohybování celého těla. Spojuje prvky strečingu, jógy, posilovacích cvičení a principů fyzioterapie. Jde o kvalitu pohybu, ne jeho kvantitu. Popisujeme si základní cvičební polohy a při jejich osvojení přidáváme postupně míru intenzity. Cvičení probíhá v sedě na židličce, ve stoji a též v leže na cvičební podložce. Řídíme se heslem „Každý podle sebe, ale přesto společně“. Protože společně toho dokážeme vždy o kousek víc 🙂

Na lekce je důležité se pohodlně obléknout. Cvičíme na boso – obzvlášť při cvicích zaměřených na chodidla a rovnováhu je to důležité. Využijeme pevnou židli, kdy je podsedák ideálně bez polstrování, anebo pouze lehce. Dále pak karimatka a osuška na cvičení na zemi. Využíváme též overball (míček určen ke zdravotnímu cvičení, dá se i v průběhu cvičení přifukovat) a ručník, či dostatečně dlouhý pásek (může to být i pásek od županu, kalhot). V různých časových obdobích si cvičební pomůcky obměňujeme, aby nás cvičení stále bavilo 🙂 Rozhodně se nevyhýbáme dobré náladě. Pokud vám chybí, věřte že naše cvičení ji ve vás zažehne

ZÁZNAM Z VYSÍLÁNÍ

 

pondělí 27.2., od 17 hod., Hrátky s pamětí, Zdeňka Adlerová

Lekce 4 – Vizuální paměť aneb Veni, vidi, vici. Kognitivní rozcvička; základní pojmy, co na to vědci, jak trénovat vizuální paměť.

Zdeňka Adlerová je zkušenou trenérkou paměti a aktivní členkou České společnosti pro trénování paměti a mozkový jogging, kde se v roce 2009 stala Trenérem paměti III. nejvyššího stupně. Pracuje jako organizátorka aktivit a lektorka vzdělávání v knihovně Vyškov. Pořádá dlouhodobé kurzy paměti pro seniory, tréninky paměti pro seniory žijící v domovech a sociálních ústavech, semináře pro veřejnost. Provozuje populární stránky o trénování paměti www.treninkpameti.com

Pomůcky: papír, pero, tužka, pastelky, brýle, nůžky.

ZÁZNAM Z VYSÍLÁNÍ

 

 


 

 

 

Nejnovější články

 

2 komentáře: „Únorový program

Komentáře nejsou povoleny.