Co jsou a jak fungují „re use“ centra

Tento týden jsme navštívili  žižkovské re use centrum.

Abyste se v problematice léte zorientovali, připravili jsme pro vás krátké shrnutí.

 

Jak to funguje v Art re use centru na Žižkově

Tento unikátní prostor vznikl díky podpoře  MČ Praha 3, která ho pronajímá provozující organizaci za 1 Kč měsíčně. Centrum reaguje letitý problém, kdy po výtvarných výstavách, veletrzích i firemních akcích zůstane spousta různých, pro majitele již nepotřebných věcí a na druhé straně jsou zde studenti výtvarných škol, umělci, neziskové organizace, které tyto věci s nadšením využijí, Toto centrum nepřijímá věci od soukromých osob, kterým je ani neposkytuje, pro ně jsou k dispozici centra jiná. Veškeré věci jsou přijímány i vydávány bez úplaty, důraz je kladen na to, aby nebyly využívány ke komerčním účelům.

V rámci návštěvy jsme získali informace, kam s různými věcmi, které už nepotřebujeme, aby ještě někomu co nejlépe posloužily (zveřejňuji níže). Dozvěděli jsme se, jak daleko jsou s udržitelností v tomto směru např. ve Vídni. Dlouhodobých přáním je, aby v Praze vzniknul internetový rozcestník se všemi potřebnými informacemi a to i z důvodu, že docházející suroviny nás přinutí v blízké době zacházet s již vyrobeným a odpadem jinak, než dnes (to, jak dnes třídíme odpad, stačit nebude).

art re use centrum

 

Kam můžete směřovat různé věci vy?

  • Nábytková banka přijímá nábytek kromě čalouněného, tedy matrace, gauče a čalouněné postele nepřijímají. Je možné nábytek buď dovézt přímo k nim do Libuše (což preferují) nebo stačí vyplnit dárcovský formulář a oni si pro věci přijedou. Neodpovídají úplně nejrychleji, tak to může trvat i více než měsíc od nahlášení a odvozem. Nábytek je pak darován nízkopříjmovým rodinám.
  • Z pokoje do pokoje  – ti přijímají jen dřevěný nábytek spíš menších rozměrů – židle, stoly, noční stolky, menší komody. Nábytek opravují a prodávají dál.
  • Obývací stěny a gauče, kterých je nadbytek, doporučuji inzerovat buď na Facebooku v Marketplace (je třeba mít na facebooku účet), na webu Nevyhazujto nebo Daruji za odvoz. Výhoda FB Marketplace je tak, že se věc objeví lidem, kteří bydlí v sousedství.
  • Látky, vlny, jehly, šicí stroje a cokoli na šití je možné dovézt do re use na Palmovku. V ateliéru udržitelné módy jsou věci zpracovány na nové módní kousky. Vlny předávají zčásti Elpidě na projekt Ponožky pro babičky, zčásti projektu Pleteme město.
  • Potřeby do kuchyně, povlečení, ručníky je možné donést do Šatníku Praha do Holešovické tržnice. Stejně tak sezónní oblečení a obuv. Mají omezený prostor, takže věci tam donesené se rozeberou prakticky ten samý den. Nyní v zimě tedy nepřijímají letní oblečení, protože by ho neměli kam dát. Věci rozdávají matkám samoživitelkám a poslední půlrok i Ukrajinkám.
  • Formální oblečení jako saka, kostýmy atd je lepší nosit do charitních obchodů např. Sue Ryder, Hvězdný bazar.
  • Pokojové rostliny je dobré nabídnout na FB – existuje řada skupin. Velký zájem je o Monsteru.

Rádi v budoucnu zveřejníme, co jste k této problematice zjistili vy.

 

Slovníček k tématu

Udržitelnost

neboli trvalá udržitelnost, ekologická udržitelnost, velmi dlouhodobá udržitelnost – je schopnost udržovat způsob života do nekonečna (tedy v daných mezích možností života).

Cirkulární ekonomika

nebo také oběhové hospodářství si klade za cíl udržet hodnotu výrobků, materiálů a zdrojů tak dlouho v ekonomickém cyklu, jak je to jen možné, a vrátit je do výrobního cyklu na konci jejich životnosti, přičemž se minimalizuje tvorba odpadu.

Re-use centrum

místo, kam mohou lidé odnášet nepotřebné věci, které může ještě někdo další využít.

 

Autor textu: I. Luxová, úvodní foto web art re use centrum


Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..