Jaký byl letošní Pochod pro mozek?

V minulém týdnu probíhal Národní týden trénování paměti, v rámci kterého na mnoha místech proběhl i námi iniciovaný Pochod pro mozek.

Pochod, procházka, výlet, tanec i plavání. To vše nám připomenulo, že pravidelný pohyb je pro správné fungování mozku nezbytný. Skvěle funguje v kombinaci s trénováním paměti a dobrou náladou

 

Níže uvedené texty jsou informacemi od pořadatelů jednotlivých akcí z jednotlivých míst konání. Úvodní text, který se týká hlavního – pražského pochodu nám poslala jedna z účastnic.

 

17.3. Pochod pro mozek, Praha Stromovka

Páteční odpoledne 17. března ve Stromovce patřilo hlavně nejstarší generaci, seniorům.  V rámci Národního týdne trénování paměti tam pořádala nezisková organizace Právě teď o.p.s. akci s názvem „Pochod pro mozek“. K Planetáriu, kde se akce konala, dorazilo více než 180 seniorů s hůlkami pro nordic walking nebo bez nich.  Kdo hůlky neměl a chtěl si chůzi s hůlkami vyzkoušet, byly mu proti podpisu zapůjčeny od organizátorů akce.  Chodecké trasy byly celkem tři, 1, 2 a 4 km. Každý si mohl vybrat dle svých schopností, možností a chuti k pohybu buď ve skupince nebo i samostatně, podle předem připavených plánků. Po absolvování procházky a zapsání se do evidence účastníků s počtem ujitých kilometrů obdrželi všichni, jako odměnu zdravý zakysaný nápoj Activia pro doplnění vydané energie. Určitě všem přišel vhod.

Součástí odpoledního programu a vlastně i jeho zahájením bylo bubnování na různé bubny a bubínky. Pod vedením šikovného bubeníka se Stromovka rozezněla africkými rytmy. Stejně tak bubnování odpolední program zakončilo, v tomto případě to bylo i s indiánskými pokřiky. Všechny to bavilo, stejně tak výuka salsy na prostranství před Planetáriem a cvičení jógy pro seniory. Všichni přítomní znovu předvedli, že dříve narozená generace má životní elán, umí si vytvořit pohodovu a veselou atmosféru a umí mezi sebou komunikovat s radostí a nepotřebují k tomu mobilní telefon. Ve Stromovce se to odpoledne potkávali účastníci různých aktivit, které pořádá organizace Právě teď!. Dohadovali se mezi s sebou, odkud se znají, kdy se viděli naposled a i když třeba uplynuly dva nebo tři roky, měli ze setkání radost. To byl další dobrý trénink pro mozek kromě tak důležitého pohybu.

Někde jsem četla, že pohybem se obnovují mozkové buňky i ve stáří, takže další dobrý důvod pro pohybové aktivity. Teď na jaře začnou zase pravidelné nordic walking lekce právě ve Stromovce, ale i v dalších částech Prahy, které pořádá organizace Právě teď!  Na jejich webu je program všech akcí, které připravují a realizují spolu s dobrovolníky dvě dámy, Iveta Luxová a Hana Čepová, jsou neskutečně pracovité a nezdolné a ještě ke všemu (nebo především?) je to baví. Škoda jen, že na rozdíl od velkých neziskovek nedostává organizace žádnou dotaci, i když dělá záslužnou práci pro ostatní a s minimálními náklady na provoz. Velké neziskovky mají velký aparát, většinou dobře placený. Právě teď o.p.s. tak shání sponzory a osvícené donátory, organizaci podporují i senioři, kteří se aktivit zúčastňují. Úsilí těch dvou dam, obohacuje život seniorů a mnohým usnadňuje i stárnutí. Jejich podpora a práce zaslouží obdiv a úctu, poděkování. Jakákoliv, byť malá částka zaslaná na jejich podporu se stonásobně vrátí. Tak ať to úžasné společenství i nadále vydrží, ať se i nadále mohou senioři potkávat nejen on-line, ale hlavně napřímo. To, si myslím, senioři potřebují nejvíc a určitě  to jejich velká část tak vnímá .

Táňa Dohnalová

Fotogalerie z akce ZDE, heslo: www.brozkova.cz, další krásné fotky od kamarádky autorky výše uvedených řádků, najdete ZDE

 

Doplnění od pořadatelů akce: Pochodu ve Stromovce se zúčastnilo téměř 200 osob, z toho 154 zapsalo svou ušlou trasu. Celkem tedy účastníci zapsali 504 ušlých km.

 

13.3. Terénní pečovatelská služba ARCHA, Borovany

Akce probíhala v Trhových Svinech, pondělí 13.3. od 9:00h, kdy účastní trénování paměti prošli trasu cca 6 km, zastávku měli přes před poutním kostelem Nejsvětější Trojce u Tr. Svin, kde byla i komentovaná prohlídka kostela, pak se cestou zastavili u Buškova Hamru, kde si i společně opekli první jarní špekáčky. Posilněni a odpočati se pak vraceli zpět ke svým domovům. Účastníků na pochodu bylo 15.

Bc. Tereza Umlaufová, Koordinátorka projektů

 

13. a 15.3. Taneční soubor Slunečnice, České Budějovice

Soubor Slunečnice natancoval při trénincích 13. a 15. 3. 2023 celkem 125 km, měřeno krokoměrem.

Články k tématu tancování jako nástroj pro lepší funkce mozku: 3 benefity tancování, Vliv tance na strukturu mozku

Marcela Hejtmanová, vedoucí souboru

 

13.3. – 16.3.  Klub seniorů Zábřeh

13.3. Dnešní první procházka v akci KRAJSKÉ RADY OLOMOUCE, pod názvem CHODÍME PRO ZDRAVÍ A PRO MOZEK. V počtu 18 osob vydali autobusem do Bludova, v dešti, ale neodradilo nás to, protože jsme mladí, krásní, úžasní.  Nádherná cukrárna v Bludově, potom vycházka do zámecké zahrady.

14.3. Senioři ze Zábřehu dnes meditovali. Vyšlápli si s karimatkama do tělocvičny odbourat pomocí jógy negativní myšlenky a posílit tak meditací duševní a fyzické zdraví. Namasté

15.3.  Výšlap ZÁBŘEH – LUPĚNÉ: U cyklostezky, která vede po trase bývalé železnice, najdete expozici železničního skanzenu. Prvním exponátem byla parní lokomotiva Škoda řady 317 z roku 1950, ke které postupně přibyl vodní jeřáb z nádraží v Ústí nad Orlicí a služební vagón. Ke skanzenu patří také původní železniční mosty, kamenné milníky i nádražní domky.

16.3. Skupina seniorů procházkou došla společně dopoledne do kina na film PŘÁNÍ K NAROZENINÁM. Po kině a lyžování jsme zašli na odpolední společné koupání v plaveckém bazénu v Zábřehu.

Zdena Marcinková, vedoucí klubu

 

13.3. a 16.3. Senioři ČR Humpolec  a Turisté Humpolec

Uspořádali jsme tři akce k akci Chodíme pro mozek a radost. Děkuji za všechny, rádi jsme se této akce zúčastnili a to v celkovém počtu rovných 100 osob, z toho 28 seniorek při cvičení, 47 seniorů při výletě na Moravu a 25 turistů, většinou seniorů.

13.3. Kondiční cvičení pro seniory, které se uskutečnilo dnes od 09,00 – 10,00 hodin v sokolovně TJ Jiskra Humpolec za účasti 28 seniorek z.s. Senioři ČR Humpolec. Akce se povedla, zapojily se i nové zájemkyně o cvičení, které vede paní Eva Eremková a pan Aleš Chytil. Ty, co byly dnes poprvé, přijdou příští týden zase, a o to tu šlo. Rozšířit zájem o pohyb.

Dne 16.3. 2023 v zasněženém mrazivém ránu se sešlo 25 seniorů z.s. Turisté Humpolec na zastávce autobusu Stromovka, aby se v rámci akce Chodíme pro mozek a radost vydali do Zruče nad Sázavou, poté do Chabeřic, kde se vydali na 8km pochod Chabeřickými skálami. Cesta v mrazivém, ale slunečném počasí ubíhala v dobré náladě. Mezi turisty pochodoval i malý sedmiletý Honzík. Pochod připravil a vedl pan Milan Šíma. Pochod se vydařil, 25 turistů ušlo celkem rovných 200km.

Dne 16.3. 2023 se humpolečtí senioři z.s. Senioři ČR sešli v mrazivém ránu u pošty v Humpolci, aby společně odjeli autobusem na jednodenní výlet do města Javíčka, kde navštívili jedinou továrnu na žiletky, pak odcestovali do Javoříčka, které bylo spojeno s 5km pochodem a prohlídkou zdejších krásných jeskyní. Poté se přesunuli do Křtin, kde navštívili kostel s komentovanou prohlídkou. Tento výlet byl spojen s akcí Chodíme pro mozek, kterého se zúčastnilo celkem 47 seniorů a ušli celkem 235km. Výlet se vydařil, bylo krásné slunečné počasí. Výlet připravil a vedl pan Ladislav Joukl, fotografie pořídil pan Jaroslav Moučka, oba jsou členové výboru z.s. Senioři ČR v Humpolci. Další fotografie i článek je ke shlédnutí na stránkách www.sdcrhumpolec.cz

Přeji vám všem samé pěkné slunečné dny prožité v pohodě a ve zdraví.

Jana Reichertová 

Zmínka o proběhlém pochodu v médiích

 

13.3. Senioři Trhové Sviny

Účastníci kurzu Trénování paměti a jejich známí se sešli v pondělí 13. března u centra komunitních aktivit. Jejich cesta pokračovala směrem k poutnímu kostelu Nejsvětější Trojice, kde měli komentovanou prohlídku. Hlavním mezníkem byla zastávka u Buškova hamru, kde si všichni u táboráku opekli první jarní špekáčky. Cesta k domovům tak mohla mít radostnější krok. Hlavní myšlenka byla ta, že pohyb zvyšuje mozkovou aktivitu a dobrou náladu. Děkujeme všem, kdo se účastnili.

Tereza Umlaufová

Zmínka o proběhlém pochodu v médiích

 

14. 3. Chomutovská knihovna, p. o., Chomutov

Celkem jsme ušli cca 9 km (15 účastnic). Děkujeme za inspiraci. S pozdravem

Mgr. Kamila Jonášová, zástupkyně ředitele

 

 

15.3. KČT Štětí, výlet do Prahy

Dnes absolvovali námi zadanou trasu v Praze, zúčastnilo se 21 osob.  Čekali jsme, že se připojí i někdo z Pražských klubů KČT, ale bohužel nikdo nepřišel ač bylo opravdu pěkné počasí.

Helena Krejčová, předseda KČT Štětí

 

 

15. 3. Klub českých turistů, odbor TJ Slovan Moravská Třebová

Naši kolegové a kolegyně z KČT TJ Slovan Moravská Třebová našlapali za pěkného počasí celkem 13 km, zastavili se mimo jiné u Památníku obětem fašismu v Dětřichově u Moravské Třebové. Pochodu se účastnilo 15 lidí.

Jan Filipi

 

15.3. Centrum Šalamounek, Chotěboř

Včerejšího  Pochodu pro mozek se pod vedením M.Peciny zúčastnilo 18 Chotěbořáků. Ze Ždírce nad D. přes Staré Ransko, Hlubokou (návštěva kravína soukromého zemědělce) do Krucemburku na oběd ušli asi 11 km. Cestou si vzájemně dávali hádanky. Celkem tedy nachodili 198 km.

Jitka Vrbová

 

15.3. Diaklub Kladno

Ani studené, přímo aprílové, odpolední počasí ve středu 15. března, neodradilo 29 členek a členů Diaklubu a LKŽ Kladno, aby se nevydali na plánovaný „Pochod pro mozek 2023“, na který se přihlásili na výzvu organizace Právě teď! o.p.s., v  týdnu akcí Pro mozek a zdraví. Zároveň to bude součástí akce „5 tisíc kroků pro zdraví“, organizovanou RS ČR.

Vyrazili od kladenského Sletíště na 7 kilometrový pochod  příměstskými lesy, sněhové přeháňky a vítr tlumil les. Tempo vyhovovalo všem a dobrá nálada  nikoho neopustila a již se všichni těšili na další pěší vycházky a výlety, které Diaklub pravidelně pořádá.

Eva Vlčková

 

15.3. FN Ostrava

Túrou pro lepší paměť, to je heslo akce Pochod pro mozek 2023, kterou uspořádalo Centrum pro kognitivní poruchy Neurologické kliniky. A tak dnes vyrazila skupina od Lékařské knihovny a ušla 2,5 kilometru do Porubského lesa. Celkový počet účastníků bylo 24, ve věkovém složení 34-84 let.

Petra Krulová

Zmínka o proběhlém pochodu v médiích

 

16.3. Praha Na Cibulce, Spolek Hájovna

Jaký byl pochod pro mozek na Cibulce? Vydařený 🙂 Prošli jsme se lesoparkem Cibulka a v Hájovně na nás čekal Lenčin vynikající švestko-makový koláč a oříšková bábovka ke kávě. Kromě svalů jsme procvičili i mozkové závity. V doplňovačce jsme zjistili, kam se poděla socha zmizelého zahradníka z cibuleckého statku a luštili přesmyčky, co všechno jsme cestou lesem viděli. Byla to pěkná akce, všichni byli nadšení a spokojení.

Eva Kubánková a Lenka Gemperlová ze Spolku Hájovna

 

16.3. Knihovna Třinec 

Počasí vyšlo krásně, šli jsme od knihovny do třineckého lesoparku, kde jsme strávili téměř hodinu a půl a na pěti zastaveních jsme se naučili 10 největších obcí bez statutu města, které leží v regionu Jablunkovsko a Stonávka (tj. region, který třinecká pověřená knihovna obsluhuje – do knihoven tohoto regionu rozvážíme výměnné soubory knih, na které máme dotaci z kraje).
Na každém z pěti zastavení jsme si řekli něco o fungování mozku, o druzích paměti, o trénování paměti atd. a udělali jsme si vždy nějaké zábavné cvičení. Na každém zastavení jsme se naučili dvě obce technikou loci, takže celkem 10 obcí od největší po nejmenší a jako paměťovou trasu jsme použili vlastní tělo.
Po té cca hodině a půl jsme se vrátili do knihovny, tam si účastníci dali kávu, čaj, vodu, perníčky a ještě jsme strávili společnou hodinu. Povídali jsme si o neuronech a synaptické síti a naučili jsme se paměťovou techniku Kalendář. Akce se trochu protáhla, končili jsme až v 18.00 a ohlasy byly velmi pozitivní.

Dagmar Maroszová, metodička knihovny

 

16.3.  Klub seniorů Leština

Klub seniorů z Leštiny vyšlápl na 5 km trasu k soutoku Moravy a Moravské Sázavy. Těmto seniorům humor a skvělá nálada nikdy nechybí. Nejstaršímu účastníkovi je rovných 85 let.

KRS Olomouckého kraje

 

16.3. Prachatičtí senioři 

Prachatičtí senioři se zapojili do akce organizace Právě teď a společně vyrazili na „delší“ procházku – POCHOD PRO MOZEK. Organizaci zajistil projekt Cvičení šité na míru a SeniorPoint Prachatice, které přinášejí obyvatelům domova nové nápady, inspiruje se ostatními. Tentokrát se vydařilo.

Jak uvedla společnost ve svém propagačním materiálu: „Cílem tohoto pochodu je připomenout široké veřejnosti to, na co často zapomínáme, že jak funguje náš mozek, výrazně souvisí s naší fyzickou a mentální kondicí a zdravotním stavem.

Je úžasné, co se podařilo díky dobrovolníkům nejen z Městského úřadu Prachatice, ale i z řad dalších dobrovolníků z města. V pátek odpoledne dobrovolně přišli a pomohli s doprovody. Přes 35 seniorů s omezeným pohybem z Domova seniorů Mistra Křišťana v Prachaticích mohlo tak vyrazit z areálu na procházku v doprovodu „svých osobních strážců“.  A kudy a kam vedla trasa? Každý se chtěl podívat jinam. Někdo na Skalku do DPS za kamarádkou, někdo směrem Svatopeterskou cestou, jiný kolem sídliště náměstí Přátelství, jiný do města a někdo (dle svých sil Šnečí, ke Coopu a zpět. Průvodci nejenže dostali „školení, jak zacházet s vozíky chodítky a jak pomoci, ale a to již každý zvlášť, intuitivně si povídali se „svými“ svěřenci – o květinách, rozkvetlých stromech, zajímavých oblacích, autech, kde v jakém domě kdo bydlí, jak se jmenuje pes, kterého právě potkali a jak se jmenoval ten nich doma … a o to právě šlo.

Darovat čas a chvilku pocitu sounáležitosti, to je jedna možnost dobrovolnictví.

Každá dvojice, trojice dostala balónek na cestu, aby byla rozpoznatelná. Balónek posloužil také při závěrečném cvičení v jídelně, kde byl cíl našeho společného úsilí a hodnocení. Za krásného počasí, jsme snad krásné odpoledne nabídli 35 seniorům a seniorkám, a to nás může těšit, nejeden víkend.

Ještě jednou děkujeme všem dobrovolníkům, takové množství jsme skutečně nečekali. Hodně nám to při organizaci pomohlo.

Hana Rabenhauptová, za organizátory

Zmínka o proběhlém pochodu v médiích

 

17.3. SOUŽITÍ 2005, o.p.s., Mikulovice

Páteční Pochod pro mozek se nám v Mikulovicích  opět naprosto skvěle vydařil. Počasí bylo krásné, a tak byli všichni senioři plní elánu. Stejně jako v loňském roce jsme se sešli z různých stran v Hradci – Nové Vsi v počtu 22 účastníků, odkud jsme se po malém občerstvení rozešli po své trase domů. Nejstarší účastník měl 90 let. Společně jsme ušli pěkných 186 kilometrů. Protáhli jsme se na cvičících strojích, pozorovali jsme probouzející se přírodu a v příjemné atmosféře probíhaly i neutuchající rozhovory mezi účastníky.

Moc děkujeme, že jsme se mohli k této skvělé akci připojit. Už se těšíme na další ročník!

Mgr. Štěpánka Beníčková, ředitelka SOUŽITÍ 2005, o.p.s.

 

17.3. Domov pro seniory na Ohradě Vsetín

Pochodovalo nás 8 a učili jsme se dvojitou metodou Loci s dětmi z klubu při křesťanské církvi verše nadepsané Boží zbroj. Procházeli jsme roklí, a pak vilovou čtvrtí – zastavení na zajímavých místech na cestě byla jedna metoda Loci a jednotlivé části zbroje jsme si „nasazovali“ metodou Loci přímo na své tělo. Pasování na rytíře s opakováním a předáním meče bude v pátek tento týden.

Miluše Makyčová

 

17.3. Šmidingerova knihovna Strakonice

Využili jsme toho, že naše knihovna sídlí v areálu Strakonického hradu na břehu řeky Otavy, takže za krásného jarního počasí jsme vyrazili po pravém břehu, kde jsme si pomocí mnemotechniky Loci snažili zapamatovat kytičky a zvířata, které cestou potkáme (celkem 16). Prohlídli jsme si židovský hřbitov a po levém břehu Otavy se vraceli zpátky. Zde jsme zapojili kreativitu a fantazii a z přírodních materiálů stavěli domečky a se zavřenýma očima jsme stimulovali sluch posloucháním zvuků přírody.  Nakonec jsme na pár otázkách vyzkoušeli, jak jsme byli cestou vnímaví a všímaví k různým zajímavostem. Šlo nás celkem 9, ušli jsme dohromady 45 km.

Doufám, že se nám podařilo založit krásnou tradici.

Jitka Kotálová

 

17.3. Knihovna Eduarda Petišky, Brandýs nad Labem

Letos jsme se poprvé připojili k Pochodu pro Mozek. Vyráželi jsme v pátek 17. března 2023 ve 13.00 z náměstí v Brandýse nad Labem a podél Labe (cca 4,5km) šli do Lázní Toušeň, kde nás čekala komentovaná prohlídka Skleněné vily a malé občerstvení. Z náměstí nás vyrazilo 22 a 1 pes, cestou se pochodující přidávali a nakonec nás v Lázních Toušeň bylo 36. Cestou jsme měli 4 „trénovací paměťové“ zastávky. Počasí super !! Video z procházky ZDE.

Michaela Baštecká

 

17.3. Senioři z Bruntálu

V pátek 17. 3. 2023 se sešlo 18 seniorů a vydali se na procházku do okolí Bruntálu na Vodárenský vrch. Počasí jim vyšlo skvěle, v pozadí na fotografiích lze vidět zasněžený Praděd. Senioři ušli 6 km a měli dobrý pocit, že udělali něco pro svůj mozek.

Zmínka o proběhlém pochodu v médiích

 

18.3. Kulturní zařízení Ostrava-Jih, Dámský klub AK, Ostrava

Sešlo se nás 19 účastníků a pes. Bylo to mezigenerační setkání, nejmladší účastnice má 6 let a nejstarší 76 let.

Během pochodu jsme si udělali testy paměti a i jeden test na jemnou motoriku. Byla jsem překvapená, jak se všichni nadšeně zúčastnili. Po skončení všichni obdrželi účastnické listy.

Ušli jsme cca 9 km, šli jsme trasu od Městského úřadu Ostrava-Jih přes Bělský les k Lurdské kapličce a pak pokračovali Křížovou cestou zpět.

Moc děkuji za příležitost uspořádat tento Pochod pro mozek 2023.

Anna Kührová

 

18.3. Senior Point a Spolek Parkinson Zlínsko

Akce byla moc fajn – lidi, trasa, počasí. 🙂 Společná organizace Senior Point Zlín, Spolek Parkinson Zlínsko a RCSPV Zlín funguje na jedničku. Lidé se potkávají po moc letech –  třeba se spolužačkou ze ZDŠ, je to milé, příjemné. Nakoukli jsme  do zázemí Chrámu narození Panny Marie, někteří se byli podívat také do Štípské poutní kaple, která je nedaleko. Bylo více možností kudy a jak se vydat. Většina putovala delší trasou krásnou bučinou po červené a pak po modré značce. Zbývající zvládli kratší cestu po cyklostezce. Také možnost posezení v lázních nevolili všichni, zpět se dalo jet trolejbusem nebo pěšky. Každý podle svého gusta. Byl to moc pěkný den. 🙂
Počet účastníků: 54, Počet ušlých kilometrů: 262,5 km

Ivana Mutová za Senior Point a Zdenka Kymlová za Spolek Parkinson Zlínsko

 

19. 3. Paměťář, Ratíškovice

V neděli 19. března jsme vyrazili v 9:00 od hlavní zastávky v Ratíškovicích na Pochod pro mozek, pořádaný v rámci Národního týdne trénování paměti a Týdne mozku organizací Právě teď! o.p.s. Celkem nás bylo 17 a naším cílem byl vrch Náklo, kde jsme stimulovali naši dlouhodobou paměť vzpomínáním na názvy filmů, knih a přísloví. Díky všem výpravám z Ratíškovic, Hodonína, Hrušek, Rohatce a Vracova!

Paměťář – Zdeněk Gloz

 

Senior klub Pomoc bližnímu

Pochod pro mozek je super věc. Naši senioři, kteří pravidelně hodí na vycházky se tento týden zaměřili na organizovanou celorepublikovou akci a završili ji společným pochodem po našem městě se vzpomínkami. Pochodu se účastnilo 28 seniorů a celkem ušli 727 km. V první desítce se umístily převážně seniorky – nejlepší Jitka Červenáková s 60km, Lenka Staňková 52 km a pak naše dobrá duše klubu Leo Dušek 50 km. Ostatní od 43 do 30 km. Sláva jim a poděkování, všichni dostali malé ocenění. Tyto hromadné akce jsou motivující a hlavně přátelství udržující. Pohyb je život, život je pohyb, proto neseďte doma!

Vilma Svobodová, Pomoc bližnímu,z.s. senior klub

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..