Dubnový program

Jaký bude letos dubnový program? Jarní a venkovní.

Těšit se můžete na oblíbené lekce Nordic Walkingu, herní odpoledne, nebo si vyzkoušet tisk na 3D tiskárnách.

 

Rychlý přesun na typ programu:  Nordic Walking    Ostatní program   

 

 

Společné aktivity (v Praze) na živo

Připravujeme pro vás společná setkání a aktivity a průběžně je budeme doplňovat. Sledujte proto náš web, tuto stránku, kalendář akcí a facebook pro aktuální informace.

Přes rozvolnění opatření vás žádáme o ohleduplnost. Zůstaňte prosím doma, pokud se jakkoliv necítíte dobře, jste nachlazení atd. 

 

Kolik to stojí?

Naše akce jsou bezplatné a zúčastnit se jich může každý senior. U výletů si každý hradí cestu, vstupné či občerstvení. 

Protože vše něco stojí a ne vše je hrazeno z grantů či dotací, uvítáme dobrovolné příspěvky např. přes darovací portál Darujme.cz, kde si můžete zvolit, co byste rádi podpořili.

Naše aktivity můžete také podpořit či ocenit činnost naší organizace zasláním jakékoli částky přímo na náš účet u ČSOB: 258492161/0300.

Děkujeme!

Zároveň děkujeme všem, kteří nám pomáhají s přípravou a realizací programů, přicházejí s originálními nápady a inspirací. Budeme rádi, pokud se v případě zájmu zapojí vícero z vás. Protože jaké si to společně uděláme, takové to budeme mít…

 

Klikněte na banner a dozvíte se víc

Nordic Walkingové lekce

Chůze je jedna z nejzdravějších forem pohybu a provozovat jí může téměř každý. Při Nordic Walkingové chůzi lze využít holí k větší stabilitě chůze. Zároveň se při chůzi s NW holemi zapojuje až 90% svalů celého těla.

Správně prováděná NW chůze má velké množství pozitivních zdravotních efektů vice viz ZDE

Lekcí se může účastnit každý bez ohledu na předchozí zkušenost a fyzickou kondici.

 

Přehled potvrzených pravidelných lekcí:

  • ÚTERÝ: Praha 7 – Stromovka, začátek v 10 hod., sraz před budovou Planetária cca. 10 min před začátkem lekce (lekce budou probíhat od 5.4. – 29.11.). 
  • ÚTERÝ: Praha 2 – Park Folimanka, začátek v 10 hod., sraz u Altánu u  dětského hřiště v parku Folimanka (lekce budou probíhat od 5.4. – 7.6.). 
  • STŘEDA: Praha 10 – Malešický park, začátek v 9:30 hod., sraz na rohu ulic Káranská a Cerhenická „u koulí“ v dolní části parku cca. 10 min před začátkem lekce, nedaleko od zast. autobusu č. 133, 188, 199 Plaňanská (lekce budou probíhat od 6.4. – 29.6.). 
  • STŘEDA: Praha 3 – Vrch Vítkov,  začátek ve 14 hod., sraz na rohu ulic Kališnická a Pražačka u vstupu do parku, kousek od zast. autobusu č. 133, 207  Ohrada (lekce budou probíhat od 27.4. – 29.6.).

Zahájení lekcí na Praze 4, příp. Praze 5 či jiných místech není v tuto chvíli známo. Čekáme na vyjádření jednotlivých MČ. Pokud budou lekce potvrzeny, tak je sem obratem doplníme.

 

Na lekci doporučujeme pohodlné sportovní oblečení a obutí. Zároveň doporučujeme nosit si s sebou v batůžku pití. Hole na lekci vám rádi na místě zapůjčíme, příp. pokud máte vlastní – pomůžeme Vám s jejich nastavením.

V případě dotazů k lekcím volejte Hanu Čepovou: 603 852 740.

 

 

Ostatní program

 

  • 1.duben, 14 – 16.30 hod. Zúčtování se zimou a vítání jara v Karlínských kasárnách (to není Apríl)

Společně s Moranou, kterou si vyrobíme, odevzdáme ohni vše, co nás pálí či trápí (promyslete si čeho se chcete ve svém životě zbavit a napište si to na papírek). Výrobou a ozdobením lítečka = májíčka (malá májka), přivítáme jaro. Materiál na Moranu a májku pro nás zajistila Miluška Veselá za což jí moc děkujeme!!! 

Letos poprvé si zahrajeme mölkky, budeme malovat kamínky (přineste si s sebou vlastní, ideálně oblázek), radovat se ze setkání a kout další společné plány. Pokud máte nápad na další jarní tvoření, které by se na toto setkání hodilo, iniciativě se meze nekladou… 

V Karlínských kasárnách si budeme moci opéci buřtíky na ohni, ale pozor do prostoru není možné nosit vlastní občerstvení, buřtíky si můžete rezervovat ZDE za 35 Kč vč. chleba a hořčice.

Jak se do Karlínských kasáren dostanete? Prvního pluku 20/2, 186 00 Karlín, cca. 10 min od metra Florenc (směr Hudební divadlo Karlín) vchod je poblíž zrekonstruovaného viaduktu naproti výjezdu autobusů z aut. nádraží Florenc.

 Kontaktní osoba: Iveta Luxová, tel.: 603 852 715

 

  • 3.duben, od 11 hod. Komentovaná prohlídka Národního divadla

Bližší informace zašleme přihlášeným účastníkům do e-mailu několik dnů před konáním akce. Pouze pro přihlášené, kapacita volných míst naplněna.

 

  • 8.duben, od 15 hod. Vycházka napříč Petřínem s Karlem Pinkasem

Sejdeme se v pátek 8. dubna v 15:00 hod. na horním konci malostranského Úvozu. 

Trasa dubnové vycházky povede většinou po asfaltové cestě a po vrstevnici. Začneme pod strahovským klášterem, podejdeme lanovku u Nebozízku, projdeme Hladovou zdí a  v Kinského zahradě sejdeme k Národopisnému muzeu.

Cestou budeme míjet kvetoucí sady, památné stromy, různé vodní objekty a zajímavé sochy. Několikrát se zastavíme, abychom se pokochali známými i méně známými výhledy na Prahu.

Itinerář: Napříč_Petřínem

Kontaktní osoba: Iveta Luxová, tel.: 603 852 715  

 

  • 11.duben,  Moderní technologie v akci (tvoříme na 3D tiskárnách). Cestovatelská přednáška o Číně a Koreji v podání Petra Chrdleho

S jarem se vracíme do krásného prostředí T-Mobile Magenta Experience Center, kde jsme se potkali u příležitosti Mezinárodního dne seniorů a poprvé jsme tvořili na 3D tiskárnách. Ty budou opět, pod vedením lektora, k dispozici těm, kteří na nich již pracovali, ale i těm pro které to bude premiéra. Opět si na tiskárnách i něco malého vyrobíte… 

  • Práce na 3D tiskárnách bude probíhat v čase 12 – 13.45 hod. Pokud máte zájem si 3D tisk vyzkoušet, zaregistrujte se zde: REGISTRACE. Prosíme, abyste se dostavili včas a v případě, že se zaregistrujete a nebudete moci dorazit, nás o tom informovali, abychom mohli oslovit dalšího zájemce.
  • Cestopisná přednáška Japonsko a Korea v podání Petra Chrdleho bude probíhat v čase 14 – 15 hod.

Na přednášku není nutná předchozí registrace. Účastnit se mohou ti, kteří absolvovali práci na 3D tiskárnách, dorazit můžete pouze na přednášku.

O autorovi: Nakladatel, cestovatel a esperantista Petr Chrdle je původem letecký technický inženýr. Po revoluci  založil Kongresovou a vzdělávací agenturu KAVA-PECH (a stejnojmenné nakladatelství. V rámci této agentury pořádal světové esperantské kongresy v řadě zemí. Své další koníčky – cestování obecně, ale zejména ekoturistiku, zejména pěší, a cykloturistiku a fotografování – spojil v řadě případů rovněž s esperantem, které umožňuje pro běžného turistu těžko dosažitelné přímé osobní kontakty v zahraničí. Značným dílem i pomocí esperanta procestoval dost zemí od Brazílie přes většinu evropských zemí až po Austrálii. Více o autorovi ZDE.

Knihy které napsal: česky Čína, Korea, Japonsko, země podobné avšak rozdílné, ev. učebnici (spolu s manželkou) Esperanto od A do Z.  Z překladů např. Základ esperanta, první učebnice od jeho tvůrce L. L. Zamenhofa.

Akce na knihy: Vybrané knihy autora (v omezeném množství) bude možné na místě zakoupit se slevou 20%, na novinku zaváděcí sleva 40 % (tj. 300 Kč/ks).   

Jak se do T-Mobile Magenta Experience Center dostanete: Prostor T-Mobile/Magenta se nachází v přízemí OC Arkády Pankrác.

Kontaktní osoba: Iveta Luxová, tel.: 603 852 715  

 

  • 14. duben, 14 – 16 hod. Pohodové herní odpoledne na Střeleckém ostrově – Mölkky, Pétanque, Kroket…

Střelecký ostrov – Střelák se ukázal být ideálním místem na hraní venkovních her. Všichni tam trefíme a máme to tak nějak podobně daleko. Proto se tam letos vracíme (v dalších měsících nabídneme i další místa). Na místě budou k dispozici výše uvedené hry. Přijďte si zahrát svojí oblíbenou, nebo naopak vyzkoušet něco nového. Co neumíme se vzájemně naučíme. Nechceme konkurovat tréninkům a závodům soutěžních týmů. Cílem je, abychom si to všichni užili (ať nám to jde, nebo ne).

Na Střelecký ostrov je možné sjet výtahem, takže mohou dorazit i ti, kteří mají problém se schody. Na místě se lze posadit, popovídat, odpočinout, užívat sluníčka a přítomnosti parťáků…

Při společném hraní her padají zábrany a jazykové bariery, proto jsou srdečně zváni i uprchlíci z Ukrajiny. Těšíme se nejen na seniory, ale i jejich vnoučata.

 

  • 21. duben, Výlet se Zdenkou Tačovskou na novou rozhlednu Závist u Dolních Břežan

Sraz na stanici autobusů, Metro C Kačerov, v 10,15hod.  Odjezd autobusem 333  směr Dolní Břežany – Lhota v 10.36 do Lhoty dorazíme v 11.05

 Jen několik km od Dolních Břežan se nachází největší keltské oppidum, které jsme společně navštívili na podzim. V té době ještě nebyla v provozu nová dominanta, která vzbuzuje (jak tomu tak bývá) nadšené reakce, ale i rozčarování. Pojďte zjistit, jak to vnímáte vy.

Výstavba jedné z nejmladších rozhleden v ČR byla započata loni v létě a hotové byla v prosinci. Rozhlednu tvoří tři dřevěné sloupy obepínající kruhovité schodiště. Celou konstrukci upevňují k zemi ocelová táhla. Vysoká je 32 m, návštěvníci mohou vystoupat na vyhlídkovou plošinu, která se nachází ve výšce 24 metrů. Návštěvníci se z rozhledny mohou zahledět nejen na Prahu, ale i do Středočeského kraje. Za dobrého počasí jsou vidět nejen nejvyšší budovy v Praze, ale třeba i televizní vysílač Cukrák atd.

Společně nachodíme cca 6 km v rovnějším terénu s jedním větším stoupáním. Pokud by to bylo pro někoho málo, může se dále vydat po vlastní ose třeba do Zbraslavi (terén je s prudšího kopce.) Ti, kdo nenavštívili minule, mohou podniknout exkurzi do infocentra v Dolních Břežanech  (doporučuji – k vidění je oppidum podle nálezů v okolí rozhledny) Část možná využije občerstvení v jídelně U Šimůnků. S sebou doporučujeme vhodné boty a oblečení, kdo chce hůlky na Nordic Walking, pití a malou svačinku.

Kontaktní osoba: Iveta Luxová, tel.: 603 852 715

 

  • 28. duben, 14 – 16 hod. Pohodové herní odpoledne na Střeleckém ostrově – Mölkky, Pétanque, Kroket…

Střelecký ostrov – Střelák se ukázal být ideálním místem na hraní venkovních her. Všichni tam trefíme a máme to tak nějak podobně daleko. Proto se tam letos vracíme (v dalších měsících nabídneme i další místa). Na místě budou k dispozici výše uvedené hry. Přijďte si zahrát svojí oblíbenou, nebo naopak vyzkoušet něco nového. Co neumíme se vzájemně naučíme. Nechceme konkurovat tréninkům a závodům soutěžních týmů. Cílem je, abychom si to všichni užili (ať nám to jde, nebo ne).

Na Střelecký ostrov je možné sjet výtahem, takže mohou dorazit i ti, kteří mají problém se schody. Na místě se lze posadit, popovídat, odpočinout, užívat sluníčka a přítomnosti parťáků…

Při společném hraní her padají zábrany a jazykové bariery, proto jsou srdečně zváni i uprchlíci z Ukrajiny. Těšíme se nejen na seniory, ale i jejich vnoučata.

 


Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..