Březnový program

I březnový program bude probíhat převážně v on-line prostředí, ale nejen to.

Program přináší zábavu, vzdělávání, trénování paměti a další rozličné aktivity a hlavně možnost setkávat se každý všední den. Zároveň se můžete těšit na aktivity probíhající v rámci Národního týdne trénování paměti, které vyvrcholí společným pochodem v pátek 18.3.

Program příp. dalších vycházek či výletů bude zveřejňován dle aktuální situace a na základě vašich tipů, nápadů a ochoty zorganizovat něco pro druhé.

 

Rychlý přesun:  Akce a výletyOn-line program

 

 

Akce a výlety

 

Čtvrtek 10.3. Za sněženkami (dárek ženám k MDŽ) s Karlem Pinkasem

Výlet bude mít dvě podoby: Malý okruh (5,5 km) a Velký okruh (13 km). Oba budou začínat i končit v obci Obříství, ve které mj. pobývali a tvořili Svatopluk Čech a Bedřich Smetana. Samozřejmě, že nepřehlédneme památky s nimi spojené. Na okraji obce si nejprve ukážeme místo, kde v polovině 19. století kotvily lodě paroplavební linky Obříství – Drážďany a poté budeme procházet plochy sněženek.

Když mineme zdymadlo s malou elektrárnou, trasy obou okruhů se rozdělí. Malý okruh bude pokračovat podél meandru starého Labe. Místy, kde bývala obec Smilkovice – v roce 1784 ji z povrchu zemského smetlo Labe. V závěru navštívíme Muzeum Bedřicha Smetany.

Velký okruhu bude od jezu pokračovat podél toku Labe. Po 4 km narazíme na další, ještě větší plochu sněženek. (Pozn.: za další 2 km se dá dojít na špici, kde se Vltava vlévá do Labe.) Zpáteční cesta povede kolem bývalého velkostatku Úpor, cestami uprostřed „velkých širých rodných lánů“. I na konci tohoto okruhu se zastavíme u statku, ve kterém B. Smetana skládal Prodanou nevěstu (dnes muzeum). 

Sejdeme se 10. března v 9:00 hodin u stanice metra C „LÁDVÍ“, na výchozí stanici busu č. 348. Bus odjíždí v 9:15 hod., cesta do Obříství mu trvá hodinu. Turistická obuv nutná, hůlky a pitivo doporučeny, cesta může být blátivá. 

Odjezdy busu č. 348 z Obříství: 12:49,  14:12, 14:57,  15:57, 16:57

Upoutávka a itinerář ke stažení: Snezenky_doplneno

 

Pátek 18.3. od 14 hod., Praha, Stromovka Pochod „Chodíme pro mozek“

Pochod na podporu  Národního týdne trénování paměti, proběhne v pátek 18. března od 14 hod. ve Stromovce na Praze 7.

U budovy Planetária budou účastníkům  k dispozici různé aktivity, např.:

  • Výuka správné techniky chůze a správné chůze s holemi Nordic Walking (na místě bude účastníkům k dispozici několik lektorů NW)
  • Samotný pochod – různé vzdálenosti pro různé cílové skupiny
  • Cvičení na propojování mozkových hemisfér (žonglování, tanec atd.)
  • Cvičení zvyšující kapacitu plic (dechová cvičení, ukázky jógy)
  • Ukázka švihlé chůze a mnoho dalšího

Více informací o akci najdete ZDE, lekce trénování paměti, které připravujeme v rámci tohoto týdne najdete ZDE.

 

Seznam příp. dalších vycházek a výletů bude zveřejněn později. I když se zdá, že je epidemie na ústupu, žádáme vás o dodržování protiepidemických opatření zejména při přepravě v MHD a pobytu ve uzavřených prostorách. Pokud se necítíte dobře, zůstaňte prosím doma.

Kontaktní osoba: Iveta Luxová, tel.: 603 852 715.

 

On-line – rychlý přesun na program v týdnu:

  týden 1-4.3.2022    týden 7.-11.3 2022    týden 14.-18.3.2022   týden 21.-25.3.2022    týden 28.-31.3.2022

Jak bude program probíhat?

Program bude probíhat, na platformě Zoom (detaily programu najdete níže). Pro většinu  níže uvedených aktivit je nastaven jednotný systém přihlášení:

  • přímý link: KLIKNĚTE ZDE
  • nebo přihlášení pomocí č. schůzky a hesla: Meeting ID/číslo schůzky: 531 675 3853 Passcode/heslo: 111

Pro první přístup do aplikace Zoom je potřeba udělat pár jednoduchých kroků viz níže (na konci textu) a ideálně si i stáhnutou aplikaci. Pokud máte s připojením problém, zkuste požádat někoho v rodině, příp. zkuste zavolat Hanku Čepovou, tel.: 603 852 740.

Informace o tom, jak se k programu připojit najdete také níže. I když to vypadá na první pohled složitě, věřte, že složité se to může jevit pouze napoprvé 🙂.

 

Týden 1. – 4.3. 2022

Klikněte na banner a dozvíte se víc

 

PONDĚLÍ 28.2.

  • od 17  hod.,  Nový čtyřdílný kurz trénování paměti populární trenérky Dagmar Maroszové

V kurzu se hravým způsobem naučíte nové paměťové techniky, jako jsou paměťové háčky, technika symbolů a více do hloubky se budeme věnovat číslům (jak si dobře zapamatovat PIN, PSČ, telefony, čísla účtu atd.). Vyzkoušíte si různá koncentrační, logická i oddechová cvičení. Kurz ocení jak absolventi kurzu předchozího (nejedná se o opakování předchozího kurzu), tak ti, kdo absolvují trénování paměti s Dagmar Maroszovou poprvé.

Kurz vede Mgr. Dagmar Maroszová, metodička v Knihovně Třinec. Knihovnice a trenérka paměti, matka a babička, manželka a dcera, milovnice psů a koček, zahrady, procházek a (nejen) černého humoru.

Aktivity projektu jsou podpořeny z dotačního programu MPSV – Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností.

 

#ZdravéStárnutí

 

 

ÚTERÝ, 1.3.

  • od 10 hod.  Anglická konverzace pro mírně pokročilé s Vladimírem Papouškem. ZPOPLATNĚNÁ AKTIVITA

Máte-li zájem přidat se do konverzace, kontaktujte nás na: mail a my vám zašleme informace potřebné k platbě.
Finanční podmínky: kurzovné placeno vždy dopředu 150 Kč za období březen 2022.
Přihlašovací údaje vám budou zaslány po uhrazení příslušné částky.

 

  • 17 – 18 hod., Pohyb kolem nás, Nina Petržalová

Přednáška zaměřená na základní pohyby všedního dne s praktickou ukázkou jejich správného provedeni. Vstávání, sedání, zvedání věcí ze země, z výšky a též chůze. Tyto pohyby nás provází každý den a je důležité je dělat šetrně – obzvlášť po úrazech či při bolestech těla. Kolik svalů vyžaduje naše tělo ke správné chůzi? Kolik kroků za den by měl člověk zvládnout?

O tom všem si s naší fyzioterapeutkou Ninou Petržalovou (Čechovou), kterou znáte z pátečních on-line cvičení, povíme a mnohem víc.

Aktivity projektu jsou podpořeny z dotačního programu MPSV – Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností.

 

 

STŘEDA, 2.3.

·        od 17 hod. Kurz Mytologie (druhý semestr bude probíhat od 5.1. do 9.3.) ZPOPLATNĚNÁ AKTIVITA

Exkluzivní dvousemestrální kurz (10 dílů podzim, 10 dílů jaro)  Mytologie v podání Mgr. Petry Hirtlové, PhD. Anotace kurzu ZDE, více o lektorce ZDE. Kurz je připraven ve spolupráci s vysokou školou Academia Rerum Civilium – Vysoká škola politických a společenských věd, Kutná Hora.

Máte-li zájem přidat se k tomuto kurzu, kontaktujte nás na: mail a my vám zašleme informace potřebné k platbě.

Finanční podmínky: tento vzdělávací cyklus je zpoplatněn částkou za oba cykly 500 Kč. Účastníci kurzu obdrží certifikát o absolvování a budou mít přístup k záznamům z již proběhlých přednášek

Přihlašovací údaje vám budou zaslány po uhrazení příslušné částky. Kurz můžete začít navštěvovat kdykoliv i v jeho průběhu. Po zaplacení příslušné částky vám bude zaslán i odkaz na záznamy předchozích dílů.

 

ČTVRTEK, 3.3. 

  • čtvrtek 17 -18:30 hod., Daniel Ernest Jablonský  – přednáška z cyklu „Věk je jen číslo“, Jakub Rychtar

„Věk je jen číslo“. Je tomu tak dnes, rok narození nerozhodoval ale ani v „dobách starších“. Podzim života neznamenal rezignaci na nejrůznější aktivity – cestování, politiku, vynalézání, tvorbu překrásných uměleckých děl. Poslechněme si příběhy těch, pro něž vyšší věk znamenal nový start či zdárné završení celoživotního snažení. Projdeme dlouhou cestu od počátků českého státu až do našeho 21. století.“

O Janu Ámosovi Komenském víme díky obsáhlé literatuře i filmovým a televizním přepisům takřka vše. Proslavili se však také Komenského potomci – nejvíce zazářil jeho vnuk Daniel Ernest Jablonský. Studoval teologii, filosofii a jazyky. Byl učitel ve šlechtické rodině, rektor protestantského gymnázia, působil jako pastor. Roku 1691 se stal dvorním kazatelem v pruském Královci a roku 1693 byl povolán do Berlína. V obou případech sloužil panovníkům z rodu Hohenzollernů. V roce 1699 byl vysvěcen za biskupa Jednoty bratrské. Roku 1700 stál Jablonský za vznikem Kurfiřtské braniborské společnosti nauk, jíž oficiálně založil braniborský kurfiřt. Daniel Ernest byl zároveň jejím sekretářem či viceprezidentem. Na konci svého života přebýval Jablonský v Herrnhutu v Horní Lužici, kde vznikla obnovená Jednota bratrská v exilu. Jablonský byl i u vysvěcení biskupů Jednoty Davida Nitschmanna (1735) a Mikuláše Ludvíka von Zinzendorfa (1737).

 

Akce probíhá ve spolupráci s Městskou knihovnou Praha

 

 

PÁTEK, 4.3.

  • od 17 hod. Zdravotní cvičení a protažení před víkendem, s fyzioterapeutkou Ninou

Rehabilitačně kondiční cvičení, abychom úplně nezatuhli na těle i na duchu. Cvičení vede skvělá fyzioterapeutka Nina Petržalová (Čechová). Na lekce si připravte pohodlné oblečení, podložku na ležení – např. karimatka nebo ručník (ne postel). Kdo má, využije overball (lze nahradit malým polštářkem).

Zároveň můžete očekávat zábavné domácí úkoly od Niny, které vás přinutí cvičit v průběhu celého týdne. Protože si uvědomujeme, že pravidelný pohyb je pro každého z nás důležitý, můžete s Ninou cvičit každý týden bezplatně.

Aktivity projektu jsou podpořeny z dotačního programu MPSV – Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností.

 

#ZdravéStárnutí

 

Týden 7.-11.3. 2022

Klikněte na banner a dozvíte se víc

 

PONDĚLÍ, 7.3.

  • od 17  hod., Hrátky s pamětí s další skvělou trenérkou paměti Zdeňkou Adlerovou (1,5 hod. do 18:30 hod.)

1. Lekce Malé šedé buňky mozkové (mozek, základ dobré paměti, druhy paměti a způsoby jejich trénování).

Zdeňka Adlerová je zkušenou trenérkou paměti a aktivní členkou České společnosti pro trénování paměti a mozkový jogging, kde se v roce 2009 stala Trenérem paměti III. nejvyššího stupně. Pracuje jako organizátorka aktivit a lektorka vzdělávání v knihovně Vyškov. Pořádá dlouhodobé kurzy paměti pro seniory, tréninky paměti pro seniory žijící v domovech a sociálních ústavech, semináře pro veřejnost. Provozuje populární stránky o trénování paměti www.treninkpameti.com

#ZdravéStárnutí

 

ÚTERÝ, 8.3.

  • od 10 hod.  Anglická konverzace pro mírně pokročilé s Vladimírem Papouškem. ZPOPLATNĚNÁ AKTIVITA

Máte-li zájem přidat se do konverzace, kontaktujte nás na: mail a my vám zašleme informace potřebné k platbě.
Finanční podmínky: kurzovné placeno vždy dopředu 150 Kč za období březen 2022.
Přihlašovací údaje vám budou zaslány po uhrazení příslušné částky.

 

  • 17 – 18 hod., Co teď“, Ing. Zdeněk Svoboda, CSc.

Je po covidu nebo není, toť otázka. Připomeneme si jak to začalo a čím jsme prošli. Vyhlídky jsou optimistické, snad nepřijde nic horšího. Ale jak se vrátit k normálu? Co v nás z pandemie zůstalo, na co zapomenout a co si uchovat. Umíme ještě dělat druhým radost a být laskavými? Umíme se zasmát i sami sobě a jak je to s naší fyzičkou, stravováním, pohybem. A co s přáteli? To jsou otázky na které bych s vámi chtěl hledat odpovědi.

Ing. Zdeněk Svoboda, CSc., vítězný muž celorepublikové ankety Senzační senior roku 2018, spoluzakládal nadačního fondu Lepší senior ve kterém působil 9 let. Po ukončení jeho činnosti (rozhodnutím zřizovatele v roce 2021) pokračuje ve své činnosti vzdělávat dále nejen seniory v pozitivní psychologii, v mediální obezřetnosti a dalších oblastech, které pomáhají lépe si užít svůj život. 

Aktivity projektu jsou podpořeny z dotačního programu MPSV – Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností.

 

 

 STŘEDA, 9.3.

  • od 17 hod. Kurz Mytologie (druhý semestr bude probíhat od 5.1. do 9.3.) ZPOPLATNĚNÁ AKTIVITA

Exkluzivní dvousemestrální kurz (10 dílů podzim, 10 dílů jaro)  Mytologie v podání Mgr. Petry Hirtlové, PhD. Anotace kurzu ZDE, více o lektorce ZDE. Kurz je připraven ve spolupráci s vysokou školou Academia Rerum Civilium – Vysoká škola politických a společenských věd, Kutná Hora.

Máte-li zájem přidat se k tomuto kurzu, kontaktujte nás na: mail a my vám zašleme informace potřebné k platbě.

Finanční podmínky: tento vzdělávací cyklus je zpoplatněn částkou za oba cykly 500 Kč. Účastníci kurzu obdrží certifikát o absolvování a budou mít přístup k záznamům z již proběhlých přednášek

Přihlašovací údaje vám budou zaslány po uhrazení příslušné částky. Kurz můžete začít navštěvovat kdykoliv i v jeho průběhu. Po zaplacení příslušné částky vám bude zaslán i odkaz na záznamy předchozích dílů.

 

ČTVRTEK, 10.3.

  • 17 -18.30 hod., Březen měsíc knihy – Tipy knihovníků Městské knihovny Praha na knižní tituly, které by nám neměly uniknout

Lektoři beletrie Markéta Najahi a Ladislav Šinkmajer vás seznámí s obsahem deseti zajímavých titulů, které vyšly během posledních šesti měsíců.

Vybrané tituly jsou z novinky z české i cizojazyčné literatury a z různých žánrů. Představují osobní výběr zkušených lektorů, které zaujaly po formální i obsahové stránce. Všechny představené knihy je možné si půjčit v Městské knihovně v Praze.

 

Akce probíhá ve spolupráci s Městskou knihovnou Praha

 

 

 PÁTEK, 11.3.

  • od 17 hod. Zdravotní cvičení a protažení před víkendem, s fyzioterapeutkou Ninou CVIČENÍ TENTO TÝDEN ZRUŠENO

 

Týden 14.-18.3.2022

 

PONDĚLÍ, 14.3.

  • od 17  hod., Hrátky s pamětí s další skvělou trenérkou paměti Zdeňkou Adlerovou (1,5 hod. do 18:30 hod.)

2. Lekce Co se slovy všechno poví (trénování verbální logiky).

Zdeňka Adlerová je zkušenou trenérkou paměti a aktivní členkou České společnosti pro trénování paměti a mozkový jogging, kde se v roce 2009 stala Trenérem paměti III. nejvyššího stupně. Pracuje jako organizátorka aktivit a lektorka vzdělávání v knihovně Vyškov. Pořádá dlouhodobé kurzy paměti pro seniory, tréninky paměti pro seniory žijící v domovech a sociálních ústavech, semináře pro veřejnost. Provozuje populární stránky o trénování paměti www.treninkpameti.com

#ZdravéStárnutí

 

ÚTERÝ, 15.3.

  • od 10 hod.  Anglická konverzace pro mírně pokročilé s Vladimírem Papouškem. ZPOPLATNĚNÁ AKTIVITA

Máte-li zájem přidat se do konverzace, kontaktujte nás na: mail a my vám zašleme informace potřebné k platbě.
Finanční podmínky: kurzovné placeno vždy dopředu 150 Kč za období březen 2022.
Přihlašovací údaje vám budou zaslány po uhrazení příslušné částky.

 

  • 17 – 18 hod. Jaké to bylo na světové výstavě Brusel 1958 – Československá restaurace, Jiří Eichner 

Expo 1958 byla první velká světová výstava konaná po druhé světové válce. Pro Československo byla mimořádně úspěšná. Získalo Zlatou hvězdu a dalších třináct ocenění. Za nejlepší pavilon byl vyhlášen jednoduchý, ale moderní a elegantní československý pavilón. Velký úspěch slavila československá restaurace, které bude věnována značná část povídání. Podle vzpomínek Jiřího Napravila připravil Jiří Eichner. Můžete se těšit na zprostředkované vzpomínky přímých účastníků, dobové fotografie a recepty.

Vybrané recepty EXPO 58

 

  • 18 hod. Dekáda zdravého stárnutí – jak na to, doc. MUDr. Iva Holmerová, Ph.D.

Stárnutí populace, počet a procento starších lidí ve společnosti je výsledkem pozitivních změn v posledních desetiletích. Bohužel se vyššího věku nedožíváme vždy ve zdraví a dobré kondici. Naděje dožití je u nás kolem osmdesáti let a tzv. naděje zdravého dožití je kolem šedesátky. To znamená, že značná část populace bude žít s chronickým onemocněním, které bude omezovat její soběstačnost a bude vyžadovat dlouhodobou péči. Proto vyhlásila Světová zdravotní organizace dekádu 2020 – 2030 Dekádou zdravého stárnutí. Světová zdravotní organizace pojmenovala nejdůležitější oblasti na které by měli zaměřit pozornost jak samotní lidé, tak organizátoři zdravotní péče a celá společnost.

 Přednášející doc. MUDr. Iva Holmerová, Ph.D., je zakládající ředitelkou Gerontologického centra v Praze 8, proděkankou pro zahraniční vztahy FHS UK, zakladatelkou Centra pro studium dlouhověkosti a dlouhodobé péče (CELLO ILC CZ), odborným garantem Studií dlouhověkosti na FHS UK a hostující profesorkou na University of the West of Scotland. Vědecky a profesně se věnuje problematice péče o seniory, gerontologie, dlouhodobé péče a péči o lidi žijící s demencí. Je předsedkyní Alzheimer Europe, členkou výboru INTERDEM, EUGMS, ELTECA a zakladatelkou České alzheimerovské společnosti. V publikační činnosti se zaměřuje zejména na problematiku demence, dlouhodobé péče a péče o geriatrické pacienty.

Aktivity projektu jsou podpořeny z dotačního programu MPSV – Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností.

 

#ZdravéStárnutí

 

 STŘEDA, 16.3.

  • POZOR: od 18 hod. Jazykové hry a hříčky aneb čeština je úžasná – hry s písmenky, slovy a texty, PaedDr. Eva Schneiderová

Jsme rádi, že se mezi nás opět vrací naše oblíbená lektorka PaedDr. Eva Schneiderová, která o sobě říká, že je (převážně) pesimistka občas dobře naložená. Nedostatek talentu, např. hudebního sluchu nahrazuje nadšením, tj. zpívá sice falešně, zato nahlas. Má ráda češtinu a hry, je autorkou mnoha zábavných knih o češtině a též zkušenou porotkyní literárních soutěží. V příštím životě touží být kočka a spát 18 hodin denně.

 

ČTVRTEK, 17.3.

  • 17 -18:30 hod. Josef Dobrovský  – přednáška z cyklu „Věk je jen číslo“, Jakub Rychtar

„Věk je jen číslo“. Je tomu tak dnes, rok narození nerozhodoval ale ani v „dobách starších“. Podzim života neznamenal rezignaci na nejrůznější aktivity – cestování, politiku, vynalézání, tvorbu překrásných uměleckých děl. Poslechněme si příběhy těch, pro něž vyšší věk znamenal nový start či zdárné završení celoživotního snažení. Projdeme dlouhou cestu od počátků českého státu až do našeho 21. století.“

Asi nemusíme příliš představovat „Modrého abbého“, vzdělaného obrozence a ceněného vědce Josefa Dobrovského. Měl se stát jezuitským misionářem, slávu si však vydobyl jako filolog, lingvista a slavista. Zajímavostí je, že svá četná díla psal německy, čeština se jako vědecký jazyk v Dobrovského době ještě neuplatňovala. Byť je Josef Dobrovský řazen k první generaci obrozenců, chronologicky, ani svým založením k ní nepatřil. Byl to bytostný osvícenec a racionalista, dostával se tedy do sporu se svými romantičtěji založenými kolegy – zmiňme třeba Josefa Jungmanna a jeho spolupracovníky. Dobrovský ve svém životě působil např. jako domácí učitel u Nostitzů, vicerektor a rektor Generálního semináře v Hradisku u Olomouce (1787–1790), od roku 1803 do své smrti byl pak soukromým učencem. Důležité ale bylo, že své rozsáhlé vědomosti předával druhým – mezi mnoha recipienty Dobrovského promluv a přednášek zastihujeme i budoucího „Otce národa“ Františka Palackého.

 

Akce probíhá ve spolupráci s Městskou knihovnou Praha

 

PÁTEK, 18.3.

 

Dnes necvičíme on-line, ale ve Stromovce CHODÍME PRO MOZEK, více viz ZDE

Pojďte s námi!

 

Týden 21.-25.3.2022

Klikněte na banner a dozvíte se víc

 

PONDĚLÍ 21.3.

  • od 17  hod., Hrátky s pamětí s další skvělou trenérkou paměti Zdeňkou Adlerovou (1,5 hod. do 18:30 hod.)

3. Lekce Sedm jednou ranou (trénování pracovní/krátkodobé paměti).

Zdeňka Adlerová je zkušenou trenérkou paměti a aktivní členkou České společnosti pro trénování paměti a mozkový jogging, kde se v roce 2009 stala Trenérem paměti III. nejvyššího stupně. Pracuje jako organizátorka aktivit a lektorka vzdělávání v knihovně Vyškov. Pořádá dlouhodobé kurzy paměti pro seniory, tréninky paměti pro seniory žijící v domovech a sociálních ústavech, semináře pro veřejnost. Provozuje populární stránky o trénování paměti www.treninkpameti.com

#ZdravéStárnutí

  

ÚTERÝ, 22.3.

  • od 10 hod.  Anglická konverzace pro mírně pokročilé s Vladimírem Papouškem. ZPOPLATNĚNÁ AKTIVITA

Máte-li zájem přidat se do konverzace, kontaktujte nás na: mail a my vám zašleme informace potřebné k platbě.
Finanční podmínky: kurzovné placeno vždy dopředu 150 Kč za březen 2022.
Přihlašovací údaje vám budou zaslány po uhrazení příslušné částky.

 

  • 17 – 18 hod. Mezilidské vztahy – radost či pláč?, PhDr. Marie Vlčková

Člověk je tvor společenský. Blízkými či cizími lidmi jsme obklopeni po celou dobu naší životní pouti. Mezilidské vztahy jsou přitom křehké – můžeme se z nich radovat i trápit. V době covidové a omikronové dostaly navíc naše vztahy na frak. Život ale není záležitost dobrých karet, ale toho, abychom se naučili hrát i s těmi horšími. Buďme  laskaví a připravení – každý koho potkáváme svádí těžkou bitvu sám se sebou, se svým zdravím, se svým okolím…

PhDr. Marie Vlčková je koučka s akreditací, terapeutka, konzultantka, mentorka a především člověk, který má rád lidi. Empatie, pokora a oduševnělá lidská blízkost je klíčem pro porozumění, schopnost naslouchat a laskavě hovořit s lidmi, kteří hledají na své životní pouti světlo i naplnění vysněných vizí.

Aktivity projektu jsou podpořeny z dotačního programu MPSV – Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností.

 

 

 STŘEDA, 23.3.

  • POZOR: od 18 hod. Moudrost našich předků aneb jak znáte přísloví, rčení, pranostiky – různé typy hravých cvičení, PaedDr. Eva Schneiderová

Jsme rádi, že se mezi nás opět vrací naše oblíbená lektorka PaedDr. Eva Schneiderová, která o sobě říká, že je (převážně) pesimistka občas dobře naložená. Nedostatek talentu, např. hudebního sluchu nahrazuje nadšením, tj. zpívá sice falešně, zato nahlas. Má ráda češtinu a hry, je autorkou mnoha zábavných knih o češtině a též zkušenou porotkyní literárních soutěží. V příštím životě touží být kočka a spát 18 hodin denně.

 

ČTVRTEK, 24.3.

  • 17 -18 hod., Březen měsíc knihy – Jaká je současná dětská literatura, jak posílit u dětí vztah ke knížce, jak se nad knížkami potkávat

Knihovníci zaměření na dětskou literaturu představí nové kvalitní tipy na čtení dětem, zejména předškolního a mladšího školního věku. Zaměříme se hlavně na beletrii, ale ze širokého výběru novinek nabídneme něco málo i pro starší děti a knížky populárně-naučné. Součástí setkání budou také on-line tipy, kde hledat do budoucna literární inspiraci pro určitou věkovou skupinu a jak posílit u dětí vztah ke knížce.

 

Akce probíhá ve spolupráci s Městskou knihovnou Praha

 

#Mezigenerační #Mezigeneračně

 

PÁTEK, 25.3.

  • od 17 hod. Zdravotní cvičení a protažení před víkendem, s fyzioterapeutkou Ninou

Rehabilitačně kondiční cvičení, abychom úplně nezatuhli na těle i na duchu. Cvičení vede skvělá fyzioterapeutka Nina Petržalová (Čechová). Na lekce si připravte pohodlné oblečení, podložku na ležení – např. karimatka nebo ručník (ne postel). Kdo má, využije overball (lze nahradit malým polštářkem).

Zároveň můžete očekávat zábavné domácí úkoly od Niny, které vás přinutí cvičit v průběhu celého týdne. Protože si uvědomujeme, že pravidelný pohyb je pro každého z nás důležitý, můžete s Ninou cvičit každý týden bezplatně.

Aktivity projektu jsou podpořeny z dotačního programu MPSV – Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností.

 

#ZdravéStárnutí

 

 

Týden 28.-31.3. (resp. do 1.4.) 2022

 

 

PONDĚLÍ 28.3.

  • od 17  hod., Hrátky s pamětí s další skvělou trenérkou paměti Zdeňkou Adlerovou (1,5 hod. do 18:30 hod.)

4. Lekce Křížové tažení  (trénování pracovní/krátkodobé paměti).

Zdeňka Adlerová je zkušenou trenérkou paměti a aktivní členkou České společnosti pro trénování paměti a mozkový jogging, kde se v roce 2009 stala Trenérem paměti III. nejvyššího stupně. Pracuje jako organizátorka aktivit a lektorka vzdělávání v knihovně Vyškov. Pořádá dlouhodobé kurzy paměti pro seniory, tréninky paměti pro seniory žijící v domovech a sociálních ústavech, semináře pro veřejnost. Provozuje populární stránky o trénování paměti www.treninkpameti.com

#ZdravéStárnutí

 

 ÚTERÝ, 29.3.

  • od 10 hod.  Anglická konverzace pro mírně pokročilé s Vladimírem Papouškem. ZPOPLATNĚNÁ AKTIVITA

Máte-li zájem přidat se do konverzace, kontaktujte nás na: mail a my vám zašleme informace potřebné k platbě.
Finanční podmínky: kurzovné placeno vždy dopředu 150 Kč za březen 2022.
Přihlašovací údaje vám budou zaslány po uhrazení příslušné částky.

 

  • 17 – 18 hod., Jaké to bylo na světových výstavách v Montrealu a Osace pohledem kuchaře, Jiří Eichner 

Světové výstavy v roce  Montrealu (1967) a v Osace (1970) znamenaly pro Československo opět velký úspěch, vč. naší restaurace. Přesto se o nich neví tolik, jako o EXPO 58 v Bruselu. Pojďme si je proto představit více. Podle vzpomínek pana Pavla Schejbala a pana Miloše Opatrného připravil Jiří Eichner. Můžete se těšit na zprostředkované vzpomínky přímých účastníků, dobové fotografie a recepty.

 

 STŘEDA, 30.3.

  • POZOR: od 18 hod. Deskové hry – fenomén současné doby aneb není jen „Člověče, nezlob se“ , PaedDr. Eva Schneiderová

Autorka o sobě říká, že je (převážně) pesimistka občas dobře naložená. Nedostatek talentu, např. hudebního sluchu nahrazuje nadšením, tj. zpívá sice falešně, zato nahlas. Má ráda češtinu a hry, je autorkou mnoha zábavných knih o češtině a též zkušenou porotkyní literárních soutěží. V příštím životě touží být kočka a spát 18 hodin denně.

#Mezigenerační #Mezigeneračně

Přihlášení: přímý link KLIKNĚTE ZDE,  nebo přihlášení pomocí č. schůzky a hesla: Meeting ID/číslo schůzky: 531 675 3853 Passcode/heslo: 111

 

ČTVRTEK, 31.3.

  • 17 -18 hod., Brazílie a Argentina, Jak jsem je viděla já –  Miluška Veselá

Další povídání ze zajímavých cest po světě, které absolvovala v letech, kdy bylo cestování snadnější, než v současnosti, Miluška Veselá. Po povídání o Japonsku, Austrálii a Novém Zélandu se tentokrát vypravíme do Jižní Ameriky. Čeká na nás  Brazílie – Rio de Janeiro, Copacabana, Vodopády Iguacu. Poté se přesuneme do Argentiny – Mendoza – vodopády Iguacu.

Přihlášení: přímý link KLIKNĚTE ZDE,  nebo přihlášení pomocí č. schůzky a hesla: Meeting ID/číslo schůzky: 531 675 3853 Passcode/heslo: 111

 

PÁTEK, 1.4.

  • od 17 hod. Zdravotní cvičení a protažení před víkendem, s fyzioterapeutkou Ninou

Rehabilitačně kondiční cvičení, abychom úplně nezatuhli na těle i na duchu. Cvičení vede skvělá fyzioterapeutka Nina Petržalová (Čechová). Na lekce si připravte pohodlné oblečení, podložku na ležení – např. karimatka nebo ručník (ne postel). Kdo má, využije overball (lze nahradit malým polštářkem).

Zároveň můžete očekávat zábavné domácí úkoly od Niny, které vás přinutí cvičit v průběhu celého týdne. Protože si uvědomujeme, že pravidelný pohyb je pro každého z nás důležitý, můžete s Ninou cvičit každý týden bezplatně.

Aktivity projektu jsou podpořeny z dotačního programu MPSV – Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností.

 

#ZdravéStárnutí

 

 

Co musíte  udělat, abyste se mohli připojit na platformu Zoom?

Videonávod „Jak na připojení do Zoomu“

Způsob přihlašování do ZOOMu. Nejprve si stáhněte tzv. klienta (aplikaci) a nainstalujte si jej do počítače.

Poté, pokud máte link (viz výše), na něj stačí kliknout, budete přesměrování na stránky ZOOMu (otvírá se v novém okně, musíte s tím souhlasit). Tam dejte (pouze při prvním přihlášení) přijmout (I Agree) podmínky (privacy policy), zadejte své jméno, které chcete aby se v ZOOMu zobrazovalo (name) a povolte, pokud máte kameru, spuštění videa (join video).  Když vstoupíte do virtuální místnosti, musíte povolit přístup k mikrofonu a zvuku (join audio).

Aplikaci sice není nutné stahovat, ale je to doporučeno. Na PC/notebooku vám prohlížeč nabídne stažení aplikace, tzv. klienta automaticky (Zoom Client for Meetingsdownload application), na tabletech a telefonech záleží na tom, na jakém systému běží. Pak je třeba aplikaci stáhnout z Obchod Play u zařízení běžícím na Androidu, nebo z AppStore pro Apple.


1 komentář: „Březnový program

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..