Říjnový program

Co přináší náš říjnový program seniorům?

Společná setkávání, výlety a vycházky, pohyb, vzdělávání a i první on-line programy.

 

 

Rychlý přesun na typ programu: 

Nordic Walking   On-line program   Kurzy a vzdělávání   Ostatní program

 

Kolik účast na níže uvedených aktivitách stojí?

Většina akci je bezplatných a není-li uvedeno jinak, zúčastnit se jich může každý senior bez předchozí registrace. U výletů si každý hradí cestu, vstupné či občerstvení. 

Protože vše něco stojí a ne vše je hrazeno z grantů či dotací, uvítáme dobrovolné příspěvky např. přes darovací portál Darujme.cz, kde si můžete zvolit, co konkrétně byste rádi podpořili.

Naše aktivity můžete také podpořit či ocenit zasláním zvolené částky přímo na náš účet u ČSOB: 258492161/0300.

Děkujeme!

Zároveň moc děkujeme všem, kteří nám pomáhají s přípravou a realizací programů, přicházejí s originálními nápady a inspirací. Budeme rádi, pokud se v případě zájmu zapojí vícero z vás. Protože jaké si to společně uděláme, takové to budeme mít…

 

 

Nordic Walkingové lekce

Chůze je jedna z nejzdravějších forem pohybu a provozovat jí může téměř každý. Při Nordic Walkingové chůzi lze využít holí k větší stabilitě chůze. Zároveň se při chůzi s NW holemi zapojuje až 90% svalů celého těla.

Správně prováděná NW chůze má velké množství pozitivních zdravotních efektů vice viz ZDE

Lekcí se může účastnit každý bez ohledu na předchozí zkušenost a fyzickou kondici.

 

Přehled pravidelných lekcí:

  • ÚTERÝ: Praha 7 – Stromovka, začátek v 10 hod., sraz před budovou Planetária cca. 10 min před začátkem lekce (lekce probíhají od dubna a budou probíhat až do 29.11. 2022). 
  • ÚTERÝ: Praha 2 – Park Folimanka, začátek v 10 hod., sraz u Altánu u dětského hřiště v parku Folimanka (lekce budou probíhat od 6.9. -25.10. 2022)
  • ÚTERÝ: Praha 4* – Krčský les, začátek ve 14 hod., sraz na parkovišti restaurace U labutě pod Thomayerovou nemocnicí cca 10 min. před zahájením lekce (lekce budou probíhat od 13.9. do 25.10. 2022)
  • STŘEDA: Praha 10  Malešický park, začátek v 9:30 hod., sraz na rohu ulic Káranská a Cerhenická „u koulí“ v dolní části parku cca. 10 min před začátkem lekce. Nedaleko je zastávka autobusů č. 133, 188, 199 „Plaňanská“ (lekce budou probíhat od 7. 9.– 30.11. 2022). 
  • STŘEDA: Praha 3 – Vrch Vítkov, začátek ve 14 hod., sraz na rohu ulic Kališnická a Pražačka u vstupu do parku. Nedaleko je zastávka autobusů č. 133 a 207  „Ohrada“ (lekce budou probíhat od 7.9 – 16.11. 2022).

 

* Aktivity podpořila MČ Praha 4

Na lekce NENÍ třeba se předem registrovat. Lekce se nekonají v den, na který připadá státní svátek.

#ZdravéStárnutí

 

Na lekci doporučujeme pohodlné sportovní oblečení a obutí. Zároveň doporučujeme nosit si s sebou v batůžku pití. Hole na lekci vám rádi na místě zapůjčíme, příp. pokud máte vlastní – pomůžeme vám s jejich nastavením.

V případě dotazů k lekcím volejte Hanu Čepovou: 603 852 740.

 

 

Společné aktivity (v Praze) na živo

Připravujeme pro vás společná setkání a aktivity, které mohou být průběžně doplňovány. Pro aktuální informace prosím sledujte náš web, tuto stránku, kalendář akcí či facebook.

Přestože v současnosti nejsou v platnosti žádná nařízení směrem k pandemii Covid-19 vás žádáme o ohleduplnost. Zůstaňte prosím doma, pokud se jakkoliv necítíte dobře, jste nachlazení atd.

 

Ostatní program

  • 6.10. Výlet do Loun na který nás pozval lounský seniorský spolek Pomoc bližnímu z.s.

Sraz: na Nádraží Veleslavín v 8.30 hod., odjezd je v 8,45 hod z první zastávky autobusů PID hned u východu z metra. V 10 hod., budeme na autobusovém nádraží v Lounech, kde se k nám mohou připojit i ti, kteří pojedou po vlastní ose. Naši hostitelé nám představí krásy a zajímavosti Loun. Prohlídka s výkladem bude dlouhá do 4 km (není problém si jí zkrátit). Domácí nám poskytnou tipy, kam zajít na dobrý a cenově dostupný oběd (např. přímo před jejich seniorským klubem je vyhlášené řeznictví). 

Lounský seniorský klub je, stejně jako my, hodně aktivní. Abychom se s nimi poznali při nějaké aktivitě, po obědě si zahrají zájemci z obou stran mölkky.

Linkový autobus do Prahy odjíždí v 14.53 hod., v Praze je v 16.17 hod., (samozřejmě je možné jet i později).

 

  • 13.10. Dendrologická vycházka Z Dobešky do ulice Jeremenkovy s Karlem Pinkasem

Sraz: sejdeme se u stanice autobusu č. 134 Dobeška. Na vycházku vyrazíme ve 14:00 hod. Na počátku projdeme ulice Dobešky a z Vávrovy vyhlídky se rozhlédneme po Praze. Potom budeme pokračovat ulicí U Dubu. V závěru sejdeme na stanici autobusu 118 Nové Podolí na horním konci ulice Jeremenkovy.

Cestou uvidíme řadu zajímavých dřevin, nejvíce nás zaujmou cedr libanonský, největší v Praze, a šišky produkující araukárie chilská (blahočet chilský). 

Délka trasy do 2 km, sportovní obuv je vhodná. Kontaktní osoba pro tuto vycházku: Eva Kubánková, tel: 606 747 382.

 

  • 14.10. Podzimní grilování a hraní hry mölkky na hřišti na Folimance

Sraz: ve 14 hod. ve volnočasovém areálu pod Nuselským mostem, v parku Folimanka 

Nové hřiště na Folimance nám sedlo a navíc lze na místě grilovat. Spojíme příjemný pohyb v přírodě, při kterém se i skvěle komunikuje (hraní mölkky) s kulinářským zážitkem v podobě pozdního oběda či odpolední svačiny.  Čeká nás grilování v podání kuchařského mága, člena Staré gardy Asociace kuchařů a cukrářů Jiřího Eichnera, který pro nás připravoval i občerstvení na loňském pikniku.

Abychom věděli, kolik porcí a čeho přichystat, objednejte si prosím zvolené občerstvení předem do 10.10. Objednané občerstvení zaplatíte na místě v hotovosti. Akce bude trvat do cca 16 hod.

  • Grilovaná kuřecí prsíčka naložená v jablečném moštu a koření, lahodný přeliv, porce za 70 Kč
  • Grilovaná klobása, chléb, hořčice, kečup, porce za 40 Kč 

Závazně objednat občerstvení ZDE

V rámci podpory zdravého životního stylu, budou k objednanému občerstvení k dispozici bezplatně i dva skvělé saláty. Nápoje si je možné zakoupit ve stánku, který je přímo u hřiště, případně si přinést vlastní.

 

  • 20.10. Pohodové herní odpoledne na Střeleckém ostrově – Mölkky

Sraz: Střelecký ostrov ve 14 hod.

Střelecký ostrov je skvělým místem na setkávání při hraní venkovních her. Proto se na něm po čase opět potkáme. Přijďte si zahrát své oblíbené mölkky nebo se je právě naučit. Co neumíme se vzájemně naučíme. Nechceme konkurovat tréninkům a závodům soutěžních týmů. Cílem je, abychom si to všichni užili (ať nám to jde, nebo ne).

Na Střelecký ostrov je možné sjet výtahem, takže mohou dorazit i ti, kteří mají problém se schody (hrajeme na straně u výtahu). Na místě se lze posadit, a užívat sluníčka a přítomnosti prima parťáků… 

S sebou doporučujeme vzít kromě dobré nálady i pití. Akce trvá cca 2 hod. a není na ní nutná předchozí registrace

Akce se koná díky podpoře Nadace JUST.

Kontaktní osoba pro tuto akci: Iveta Luxová, tel: 603 852 715

 

  • 22.10. (sobota) Jak na bezpečný pohyb v digitálním prostoru a prostředí?, Hana Čepová

Místo a čas konání: Přednáška s diskuzí se uskuteční v sobotu 22.10. od 13 hod. v prostoru Magenta Experience Center v OC Arkády Pankrác.

Zdá se, že jsme se již naučili pohybovat v digitálním prostředí na internetu, zvládáme bez problémů přijímat a odesílat emaily, vyhledávat si informace, pracovat s aplikacemi, používat sociální sítě. Pro tyto aktivity využíváme nejen počítače či notebooky, ale i chytré telefony a tablety. Umíme se ale na internetu a v digitálním prostředí pohybovat bezpečně? A máme svá zařízení a přístup k důležitým informacím dostatečně zabezpečený?

Aktivity projektu jsou podpořeny z dotačního programu MPSV – Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností.

Přednáška je určena seniorům a široké veřejnosti, je bezplatná a probíhá v rámci Festivalu bezpečného internetu (FBI), který organizuje Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NUKIB). V rámci přednášky bude prostor pro dotazy účastníků.

Základní vhled do problematiky přinese Ing. Hana Čepová, MBA odbornice na kybernetickou a digitální bezpečnost. Tématům kybernetické a digitální bezpečnosti a také tématům jako fake news či dezinformace se věnuje mnoho let a pravidelně o nich publikuje a přednáší různým cílovým skupinám.

 

  • 27. 10. Komentovaná prohlídka expozice „Lidé a peníze“ v návštěvnickém centru ČNB

Sraz: Návštěvnické centrum ČNB (Na Příkopě 864/28) od 15 hod. Sejdeme se u recepce návštěvnického centra. Na místo se dostavte s 10 min. předstihem.

Pro velký úspěch, kdy se o prázdninách nedostalo na všechny zájemce, opakujeme prohlídku Expozice Lidé a peníze, která se nachází v původním trezoru. Dozvíte se zde vše o české a československé měnové historii a centrálním bankovnictví v mezinárodním kontextu. Dále se v expozici nachází unikátní vysokohmotnostní zlatá mince o nominální hodnotě 100 milionů korun.

Počet míst omezen. Na prohlídku bylo třeba se registrovat.

Aktuálně: kapacita prohlídky je napněna. V případě zájmu je možné se u I. Luxové (603 852 715) registrovat pouze jako náhradník. Kolegyni Luxové se prosím ozvěte v případě, že jste se zaregistroval/a, ale akce se nebudete moct (např. ze zdravotních důvodů) zúčastnit.

 

 

On-line programy

Programy probíhají na platformě Zoom. Pro lepší možnost sledování programů doporučujeme stáhnout si program, tzv. „klienta“ do svého počítače (ZDE – Zoom Desktop Client). Pokud potřebujete pomoc s připojením či instalací, volejte Hanku Čepovou, tel.: 603 852 740.

Pro všechny online bezplatné programy je nastavena jednotná možnost přihlášení:

Přímý link: ZDE (doporučujeme)
Nebo přihlášení pomocí: Meeting ID: 531 675 3853 a hesla: 111

 

  • Pondělí 17. 10., 17 – 18 hod., Hrátky s pamětí, Zdeňka Adlerová

Téma lekce: Opakování je matka moudrosti

Trocha teorie nikoho nezabije; kognitivní rozcvička: pozornost, koncentrace, pracovní a dlouhodobá paměť, porozumění, vyjadřování, kreativita.

Kurz je uzpůsoben tak, že bude atraktivní jak pro ty, kteří již se Zdeňkou Adlerovou pracovali, tak pro nováčky. Pomůcky: papír, pero, tužka, pastelky, brýle, nůžky.

Aktivity projektu jsou podpořeny z dotačního programu MPSV – Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností.

 

ZÁZNAM VYSÍLÁNÍ,   PREZENTACE

 

  • Středa 19.10., 17 – 18.30 hod., Švédské šance (Pomsta pět minut po dvanácté), Jakub Rychtar

Cyklus přednášek Místa paměti (Tam, kde se potkaly s historií – ať už v dobrém či zlém) oblíbeného knihovníka a historika Jakuba Rychtara.

V cyklu historických přednášek se tentokrát vydáme nejen na pouť do historie, ale také českou krajinou. Do míst, jichž se dotkla historie, tam, kde při znalosti tehdejšího dění cítíme po těle lehké brnění, leckdy naběhne i husí kůže. Mnohá z míst jsou dnes změněna k nepoznání a my jen tušíme, co vše se zde mohlo dít. Mnohdy netušíme, že procházíme krajinou, jíž nezvratně poznamenala historie. 

Přednáška probíhá ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze.

ZÁZNAM VYSÍLÁNÍ

 

  • Pondělí 24.10., 17 – 18:30 hod. Hrátky s pamětí, Zdeňka Adlerová

Téma lekce: Relaxace není pouze lenošení

Kognitivní rozcvička; vliv stresu na mozek, relaxační techniky, „rychlá“ relaxace, terapie, spánek.

Kurz je uzpůsoben tak, že bude atraktivní jak pro ty, kteří již se Zdeňkou Adlerovou pracovali, tak pro nováčky. Pomůcky: papír, pero, tužka, pastelky, brýle, nůžky.

Aktivity projektu jsou podpořeny z dotačního programu MPSV – Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností.

 

ZÁZNAM VYSÍLÁNÍPREZENTACE

 

  • Středa 26.10., 17 – 18.30 hod., Mezinárodní jazyk esperanto jako šiřitel kultury, Petr Chrdle

Esperanto je mezinárodní pomocný jazyk sloužící už 135 let nejen ke komunikaci mnoha lidí ze všech obydlených kontinentů, ale také jako šiřitel kultury zejména malých národů. V přednášce budou ukázány jak základní rysy tohoto jazyka, nepoměrně snáze naučitelného než národní jazyky pro svoji pravidelnost, logičnost a mnoho slov, které známe alespoň pasivně jako tzv. cizí slova, tak i ukázky, jak napomohlo například české kultuře proniknout i do „velkých“ jazykových rodin (literatura, divadlo, ale možná překvapivě i hudba).

ZÁZNAM VYSÍLÁNÍ

 

  • Pondělí 31.10., 17 – 18 hod., Hrátky s pamětí, Zdeňka Adlerová

Téma lekce: Skryté tvůrčí schopnosti mozku

Kognitivní rozcvička; spolupráce hemisfér, prostorová orientace, myšlení „jinak“.

Kurz je uzpůsoben tak, že bude atraktivní jak pro ty, kteří již se Zdeňkou Adlerovou pracovali, tak pro nováčky. Pomůcky: papír, pero, tužka, pastelky, brýle, nůžky.

Aktivity projektu jsou podpořeny z dotačního programu MPSV – Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností.

 

ZÁZNAM VYSÍLÁNÍ, PREZENTACE

 

 

Kurzy a vzdělávání

  • od 17.10. od 12 hod. Třídílný kurz: Moderní technologie? Nepanikařte! 

Třídílný kurz se bude věnovat bezpečnému pohybu na internetu a seznámí nás s aktuálními novinkami v oblasti digitálních technologií. Co vás na kurzu čeká:

  • 17.10. Bank ID (Bankovní identita)
  • 24.10. Bezpečný pohyb v digitálním prostoru a prostředí
  • 31.10. Praktický workshop od Magenta Experience Center 

Třídílný kurz bude probíhat v Magenta Experience Center v Arkádách Pankrác a začíná vždy od 12 hod. Předpokládaná doba trvání jednotlivých setkání (vč. diskuze a zodpovězení dotazů) cca 90 min.

Konání kurzu finančně podpořilo Hl. m. Praha

Na kurz je třeba se registrovat ZDE.

 

  • Kurzy trénování paměti, které lektorsky na podzim povedeme na různých místech po Praze

Níže uvedené kurzy zajišťujeme pro jednotlivé městská části či jiné instituce a vy se na ně můžete přihlásit, pokud splňujete podmínky přihlášení (nejčastěji bydliště na konkrétní MČ) do naplnění kapacity přihlásit. Přihlášení neprobíhá u nás, ale na uvedených kontaktech.

Vypsané kurzy:

  • Pro seniory MČ Praha 4*, lektorka Iveta Luxová. Termíny: 3. 10., 10.10., 17., 10., 24. 10., 31.10. Časy: 10.00-11.30 nebo 13.30-15 hod., Místo konání: Nuselská radnice, Praha 4, Sál č.303. Přihlášky od 19.9. 2022 na lince 261 192 415 nebo 261 192 571 (kapacita kurzu 18 osob/kurz).
  • Pro seniory MČ Praha 10, lektorka Iveta Luxová. Termíny: 5.10., 12.10., 19.10., 26. 10., 2. 11. Časy: 9 – 10 hod., 10.30 – 11:30 hod. Materiály ke stažení: Přihláška do kurzu Trenovani-pameti-seniori-2022_A5
  • Pro seniory MČ Praha 13 **, lektorka Iveta Luxová, Termíny: 29.9., 6.10., 13.10, 20.10., 27.10., Čas: 10 – 11 hod., Místo konání SSSP13. Přihlášení: Hrabětová Alena, tel.: 725 393 061, e-mail: sekretariat@sssp13.cz
  • Pro seniory MČ Praha Čakovice, lektorka Hana Dvořáková. Termíny: 20. 9., 27.9., 4.10., 11.10., 18.10., 25.10., 1.11., 8.11., 15.11., 22.11., Časy: 13.30 – 14.30 nebo 14.30 – 15.30 hod. Místo konání: Prostory klubu seniorů na úřadě MČ, Přihlášení na ÚMČ Čakovice
  • Městská knihovna Praha** – KURZ PŘÍSTUPNÝ PRO SENIORY ODKUDKOLIV, lektorka Iveta Luxová. Termíny, místo konání, přihlášení: ZDE Jedná se o kurz pro začátečníky, který je identický s kurzem, který proběhl na jaře. Pokud jste absolvovali jarní kurz, prosíme nehlaste se na něj znovu.

 

* Aktivity podpořila MČ Praha 4

 

** Aktivity projektu jsou podpořeny z dotačního programu MPSV – Podpora veřejně účelných aktivit

seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností.

 

 

  • Projekt Akademie Moderního Myšlení pro Seniora 2022

Clem čtyřdílné akademie je motivace ke zkoušení nových věcí a pomoc seniorům, aby se orientovali v měnícím se světě. Důraz je kladen na
kritické myšlení, trénink paměti, práci s informacemi a využití moderních technologií – to vše poutavou a zábavnou formou.
Probíhá každé říjnové úterý od 14–15.30 hod. v Městské knihovně v Praze, pobočka Zahradní Město, Topolová 2961/12a, Praha 10
Kurz je zdarma, registrace na tel.: 770 130 247.

 


1 komentář: „Říjnový program

Komentáře nejsou povoleny.