Prosincový program

Prosincový program pro seniory. Na živo i on-line.

Předvánoční setkávání, velký i menší výlet, pohyb i vzdělávání. Vybere si určitě každý.

Rychlý přesun na typ programu:

 Programy na živo   On-line programy   Informace k registracím


 

Program

  • Pondělí 4.12. Výlet do adventní Vídně

Již dlouho si tento výlet slibujeme. Dlouho jej ale díky covidu nebylo možno realizovat. Letos konečně ano. A tak vyrazíme ráno z Prahy a po poledni dorazíme do Vídně. Program bude více individuální, ale kdo bude chtít, projde si s námi centrum města, dá si pravý Sacher či svařák a večer se vrátíme domu tak, aby bylo možné stihnout poslední spoje.  

Registrace ukončeny.

 

  • Čtvrtek 7.12. od 14 hod., Mölkky na pétanque hřišti na Folimance

Sraz: Ve volnočasovém areálu pod Nuselským mostem, v parku Folimanka

Těšíme se na ty, co už tuto hru hrají i na ty, pro koho to bude premiéra. Co neumíme se vzájemně naučíme. Nechceme konkurovat tréninkům a závodům soutěžních týmů. Cílem je, abychom si to všichni užili (ať nám to jde, nebo ne).
Těšit se můžete na přítomnost prima parťáků. Na místě je k dispozici stánek s občerstvením. Akce trvá cca 1,5- 2 hod. a není na ní nutná předchozí registrace.

Kontaktní osoba: Iveta Luxová, Tel.: 603 852 715

 

  • Pátek 8.12., od 11 hod. Předvánoční setkání v Magentě

Místo konání: T- Mobile Magenta Experience Center (v přízemí OC Arkády Pankrác).

  • Od 11. hod. Přednáška/workshop: Zkroťme náklady v domácnostech seniorů! 

Obsah přednášky/workshopu: Úvod do problematiky, bydlení a jeho náklady, výměna bytu, dávkový systém ( příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení, mimořádná okamžitá pomoc),  ostatní náklady a jak je zkrotit (doplatek v lékárně, úsporný tarif,  tarify za telefony).

Pořádají Rada Seniorů ČR a Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR. Přednášející: Ing. Lenka Desatová, předsedkyně Rady seniorů ČR.

Registrace nutná. Registrujte se ZDE

  • Od 13 do cca. 16 hod. Předvánoční  setkání s tvořením, hudbou, digitálním vzděláváním a drobným občerstvením.  

13 hod. Příchod, svařák, malé společné tvoření, posezení, povídání…

13.30 – 14 hod. Trocha vánoční muziky – zazpívat nám (a v případě zájmu s námi) přijdou Zuza Ďurdinová a Kateřina Augustinová, dvě dámy ze sboru Karlínského divadla

14 hod. Společné tvoření

V rámci společného tvoření si budete moci vyrobit novoročenku/vánoční přání a  ozdobu hodící se nejen na Vánoce. Dámy, které tvoření povedou, pro vás vymyslely na výrobu nenáročné, ale efektní věci, které si následně odnesete domů.

Prosím, abyste si  s sebou přinesli nůžtičky na nehty (zahnuté). Hodí se i klasické nůžky a kdo máte tavicí pistoli. Využijeme i různé zbytky krajek (pokud má někdo doma krajku pro kterou nemá využití a byl by ochoten jí věnovat i když třeba nebude sám tvořit nebo mu zbyde, budeme za ní rádi). Ostatní věci zajistíme (na jejich nákup nám budete moci na místě přispět). Bez registrace

14 hod.  Digitální ilustrace: Kreslení v digitálním věku

Chcete vědět, jak kreslit v digitálním věku? Připojte se k nám a objevte kouzlo digitální ilustrace! Na tomto workshopu se seznámíte se základy digitálního kreslení pomocí webových aplikací a také nahlédnou do světa kreslení podporovaného umělou inteligencí.

Co na vás při aktivitě čeká:

  • Intuitivní kreslení – začneme klasicky – na papíře a tužkou. Zaměříme se na spontánní a intuitivní kreslení, kde zkouší své první kroky.
  • Webové aplikace pro kreslení – poté, co zvládneme základy na papíře, přesuneme se do digitálního světa. Použijeme vhodné webové aplikace pro kreslení, kde si vyzkoušíte své nové dovednosti v digitálním prostředí.
  • AI ve světě ilustrace – na závěr se seznámíte s umělou inteligencí v oblasti ilustrace. Díky speciálním zadáním pro AI obrázkové generování si můžete vyzkoušet, jak AI může pomoci v kreativním procesu.

Aktivitu finančně podpořila MČ Praha 4

Na akci je omezený počet míst. K účasti je nutná předchozí registrace. Registrace ukončeny.

Předpokládaný konec všech programů je kolem 16 hod.

 

  • Pondělí 11. 12. od 13 hod., Exkurze Český rozhlas

Sraz: ve 12.50 hod., v Galerii Vinohradská 12, Český rozhlas, Vinohradská 12

Prohlídku Českého rozhlasu zahájíme v Galerii Vinohradská 12, kde se seznámíte s historií rozhlasu, prohlédnete si řadu starých rozhlasových přijímačů, magnetofonů či různých tiskovin a poslechnete si nahrávky z historie rozhlasu. Provedeme vás Studiovým domem v Římské 13. Podíváte se na vysílací pracoviště Českého rozhlasu Dvojky a také se dozvíte spoustu informací, které se týkají vysílání rozhlasu.

Na akci je omezený počet míst. K účasti je nutná předchozí registrace. Registrace ukončeny.

Prohlídka trvá cca 60 min. Kontaktní osoba: Iveta Luxová, Tel.: 603 852 715

 

  • Úterý 12.12. od 14 hod. Adventní vycházka po vyšehradských hradbách s Karlem Pinkasem

Sraz: ve 14 hodin u stanice metra Vyšehrad (u výstupu ve směru vlaků přijíždějících z centra, tedy u výstupu směrem ke Kongresovému centru Praha).

Na počátku vycházky si povíme pohádku Dlouhý, Široký a Bystrozraký. Poté si přiblížíme příběh sochy Radostný den.

Do Národní kulturní památky Vyšehrad (od r. 1964) vstoupíme Táborskou branou. Naše další kroky nás povedou okolo různých historických, kulturních, církevních a vojenských objektů. Projdeme si také Vyšehradský hřbitov se Slavínem. Ale hlavně, cestou po hradbách se budeme kochat krásami a zajímavostmi Prahy a jejího okolí.

Vycházka bude trvat přibližně 2,5 hodiny a ujdeme při ní okolo 2,5 km a není na ní nutná předchozí registrace.

Kontaktní osoba: Hana Čepová, Tel.: 603 852 740

 

  • Čtvrtek 14.12. Adventní výlet do Pardubic

Sraz: v Pardubicích na nástupišti po vystoupení z vlaku. Pojedeme rychlíkem R 887 Slovácký expres, který odjíždí z Prahy Hl. n. v 9.03 hod. Jízdenku (příp.  místenku) tam i zpět si obstarává každý sám. Pokud si budete kupovat místenku, u zpáteční cesty si zvolte čas dle toho, kolik toho budete chtít ve městě kromě společné dopolední prohlídky vidět.

Po příjezdu do Pardubice se společně přesuneme do objektu Gočárových Automatických mlýnů (cca 2 km) 
Komentovaná prohlídka po areálu Automatických mlýnů představí architekturu jednotlivých budov od historie po současnost. Dozvíte se vše o procesu přestavby areálu a současně si užijete krásnou vánoční atmosféru.

Prohlídka trvá cca 60 min., Všechny objekty jsou bezbariérové. Cena prohlídky pro seniory je 140 Kč a každý si jí bude platit na místě. 

Poté bude následovat individuální program. Navštívit můžete např. půvabné vánoční trhy, nebo třeba zámek Pardubice. Také se můžete zaměřit na pardubickou specialitu – perník a dozvědět se o něm něco víc.

K účasti je nutná předchozí registrace. Díky omezenému počtu míst na prohlídce, je nutná předchozí registrace. Na exkurzi Automatických mlýnů se registrujte ZDE

Kontaktní osoba: Iveta Luxová, Tel.: 603 852 715

 

  • Čtvrtek 21.12. od 14 hod., Předvánoční mölkky na pétanque hřišti na Folimance – Zapomeňte na pečení, smažení, cídění či shon a pojďte (si) hrát…

Sraz: Ve volnočasovém areálu pod Nuselským mostem, v parku Folimanka

Těšíme se na ty, co už tuto hru hrají i na ty, pro koho to bude premiéra. Co neumíme se vzájemně naučíme. Nechceme konkurovat tréninkům a závodům soutěžních týmů. Cílem je, abychom si to všichni užili (ať nám to jde, nebo ne).
Těšit se můžete na přítomnost prima parťáků. Na místě je k dispozici stánek s občerstvením. Akce trvá cca 1,5- 2 hod. a není na ní nutná předchozí registrace.

Kontaktní osoba: Iveta Luxová, Tel.: 603 852 715

 

 

 

Choďte a nezapomínejte ušlé km  zaznamenávat v naší celoroční Chodecké výzvě.

 

 

 

 

On-line programy

V podzimních  a zimních měsících, kdy je méně venkovních aktivit, je brzo tma, je více viróz, hrozí uklouznutí atd., zajisté oceníte aktivity, které za vámi přichází až do vašich domovů.

Jsou to on-line programy, které probíhají na platformě Zoom. Pro lepší možnost sledování programů doporučujeme stáhnout si ze stránek Zoom program, tzv. „klienta“ do svého počítače (ZDE – Zoom Desktop Client).

Pokud potřebujete pomoc s připojením či instalací, volejte Hanku Čepovou, tel.: 603 852 740.

Vybrané on-line programy jsou podpořeny z dotačního programu MPSV – Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností

 

Pro všechny on-line bezplatné programy je nastavena jednotná možnost přihlášení:

Přímý link: ZDE (doporučujeme)
Nebo přihlášení pomocí: Meeting ID: 531 675 3853 a hesla: 111

 

  • Pátek 1.12., od 17 do 17.45 hod., Zdravotní cvičení a protažení před víkendem, s fyzioterapeutkou Ninou Petržalovou

Zdravotní cvičení s Ninou je zaměřené na rozpohybování celého těla. Spojuje prvky strečingu, jógy, posilovacích cvičení a principů fyzioterapie. Jde o kvalitu pohybu, ne jeho kvantitu. Popisujeme si základní cvičební polohy a po jejich osvojení zvyšujeme postupně míru intenzity. Cvičení probíhá v sedě na židličce, ve stoji a též v leže na cvičební podložce. Řídíme se heslem „Každý podle sebe, ale přesto společně“. Protože společně toho dokážeme vždy o kousek víc 🙂

Na lekce je důležité se pohodlně obléknout. Cvičíme na boso – obzvlášť při cvicích zaměřených na chodidla a rovnováhu je to důležité. Využijeme pevnou židli, kdy je podsedák ideálně bez polstrování, anebo pouze lehce. Dále pak karimatku a osušku na cvičení na zemi. Využíváme též overball (míček určen ke zdravotnímu cvičení, dá se i v průběhu cvičení přifukovat) a ručník, či dostatečně dlouhý pásek (může to být i pásek od županu, kalhot). V různých časových obdobích si cvičební pomůcky obměňujeme, aby nás cvičení stále bavilo 🙂 Našim společným cílem je dobrá nálada. Pokud vám chybí, věřte že naše cvičení ji ve vás zažehne.

 

  • Pondělí 4.12. od 17 hod., Kurz trénování paměti s Ing. Danou Steinovou, který vás přesvědčí, že pamatovat si je vlastně snadné

Nezoufejte si, že vaše paměť už není to, co bývala. Tento kurz trénování paměti vám zvedne sebevědomí a přesvědčíte se, že pamatovat si je vlastně snadné.

Ing. Dana Steinová založila českou společnost pro trénování paměti a mozkový jogging, kde působí jako předsedkyně. Už 40 let se věnuje vytváření aktivizačních a vzdělávacích programů pro seniory a trénování paměti. Přednáší a školí trenéry paměti po celém světě.  

ZÁZNAM Z VYSÍLÁNÍ

 

  • Středa 6.12. 17–18.30 hod., Řekni to darem (aneb Dávání a braní ve vztazích), Lenka Šnajdrová

Dávání je velmi důležitou formou komunikace. Každý den těm druhým něco poskytujeme a cosi přijímáme. Ne jenom věci či peníze, ale třeba i praktickou pomoc, či prostě zájem o toho druhého. Právě proto je důležité naučit se dávat a brát tak, aby to nám i našim vztahům prospívalo.

Na počátku přednášky probereme téma hodnoty daru a jejích proměn, ale i velký význam rovnováhy mezi dáváním a přijímáním darů pro naše vztahy. Pak se účastníci dozvědí, jaké dárky obyčejně nejvíce oceňují lidé v různém věku, což může být užitečné i ve chvíli, kdy jejich blízcí najednou nemají zájem o dárky, z nichž se v minulosti radovali. Potom budeme hovořit o tom, jak můžeme vymýšlet dárky – a také o pěti drahocenných darech, které lze dávat i ve chvíli, kdy to vypadá, že nemáme na rozdávání vůbec nic.

Přednáška pokračuje povídáním o chybách v braní, které nás dostávají v mezilidských vztazích do velmi problematických situací. Přihodilo se vám někdy, že vám druzí v dobrém úmyslu zkomplikovali život? Nebo jste zažili, jak vám nikdo z těch, kterým stále cosi dáváte, nebyl ochoten pomoci?

Plynule pak přednáška přechází k nemocem dávání, které mohou zhoršovat mezilidské vztahy i náš spokojený život stejnou měrou. Zde se posluchači dozvědí i o workaholismu, o vyhoření a o tom, že někdy bývá lepší nedávat.

Pokud zbyde čas, budeme pokračovat k předvedení řady způsobů, jak můžeme své dávání vylepšit. No a potom k léčivé moci darů – mohou nám skutečně prodlužovat život a udržovat nás zdravější. Zde se mohou posluchači dozvědět i o fenoménu zvaném sociální smrt, která velmi bolí a je možné se jí ubránit.

Účastníci mají možnost v průběhu celé přednášky vznášet dotazy, neboť tak je možné zaměřit se na ta témata, která je nejvíce oslovují. Na konci přednášky je pak ještě prostor pro další dotazy.

 

  • Pátek 8.12., od 17 do 17.45 hod., Zdravotní cvičení a protažení před víkendem, tentokrát s Hanou Čechovou

Zdravotní cvičení s Ninou je zaměřené na rozpohybování celého těla. Spojuje prvky strečingu, jógy, posilovacích cvičení a principů fyzioterapie. Jde o kvalitu pohybu, ne jeho kvantitu. Popisujeme si základní cvičební polohy a po jejich osvojení zvyšujeme postupně míru intenzity. Cvičení probíhá v sedě na židličce, ve stoji a též v leže na cvičební podložce. Řídíme se heslem „Každý podle sebe, ale přesto společně“. Protože společně toho dokážeme vždy o kousek víc 🙂

Na lekce je důležité se pohodlně obléknout. Cvičíme na boso – obzvlášť při cvicích zaměřených na chodidla a rovnováhu je to důležité. Využijeme pevnou židli, kdy je podsedák ideálně bez polstrování, anebo pouze lehce. Dále pak karimatku a osušku na cvičení na zemi. Využíváme též overball (míček určen ke zdravotnímu cvičení, dá se i v průběhu cvičení přifukovat) a ručník, či dostatečně dlouhý pásek (může to být i pásek od županu, kalhot). V různých časových obdobích si cvičební pomůcky obměňujeme, aby nás cvičení stále bavilo 🙂 Našim společným cílem je dobrá nálada. Pokud vám chybí, věřte že naše cvičení ji ve vás zažehne.

Přímý link: ZDE (doporučujeme)
Nebo přihlášení pomocí: Meeting ID: 531 675 3853 a hesla: 111

 

  • Pondělí 11.12. 17 hod. Vánoční trénování paměti s Evou Schneiderovou

Co by to bylo za Vánoce bez překvapení. Obsah poslední letošní lekce trénování paměti se proto dozvíme, až při setkání s naší oblíbenou lektorkou a specialistkou na naší mateřštinu.

Eva Schneiderová je mj. autorkou knih: Kuna nese nanuk, Jazykové hry a hříčky, Hry s příslovími, hádankami a pranostikami.

Přímý link: ZDE (doporučujeme)
Nebo přihlášení pomocí: Meeting ID: 531 675 3853 a hesla: 111

 

  • Středa 13.12., od 17 do 18.30 hod., Velcí panovníci evropských dějin – Leopold II. (Belgie), Jakub Rychtar

„Stáli na samotném vrcholku společenské pyramidy. Mnozí si osobovali božskou moc, pro další byl pak Hospodin ten, komu se zodpovídali ze svých činů. Byli však i tací, kteří se programově nevyvyšovali nad své poddané a hodlali sloužit všem bez ohledu na jejich postavení či privilegia. V pozdějších staletích se dokonce mocnáři (a mocnářky) mohli obejít (a také často obešli) bez korunovace, druhdy prvořadého sakrálního aktu. Seznamme se tedy blíže s těmi, kteří nejen že přijímali úctu, obdiv a úklony, ale také nesli na svých bedrech obrovskou, pro současníka jen těžko představitelnou zodpovědnost.

Dodejme, že korunované hlavy před námi budou defilovat nikoli v chronologické posloupnosti a že v každé přednášce si vždy představíme krom samotné osobnosti vládce také tehdejší společnost v té které zemi.“

Jakub Rychtar, historik a knihovník Městské knihovny Praha

Přímý link: ZDE (doporučujeme)
Nebo přihlášení pomocí: Meeting ID: 531 675 3853 a hesla: 111

 

  • Pátek 15.12., od 17 do 17.45 hod., Zdravotní cvičení a protažení před víkendem, s fyzioterapeutkou Ninou Petržalovou

Zdravotní cvičení s Ninou je zaměřené na rozpohybování celého těla. Spojuje prvky strečingu, jógy, posilovacích cvičení a principů fyzioterapie. Jde o kvalitu pohybu, ne jeho kvantitu. Popisujeme si základní cvičební polohy a po jejich osvojení zvyšujeme postupně míru intenzity. Cvičení probíhá v sedě na židličce, ve stoji a též v leže na cvičební podložce. Řídíme se heslem „Každý podle sebe, ale přesto společně“. Protože společně toho dokážeme vždy o kousek víc 🙂

Na lekce je důležité se pohodlně obléknout. Cvičíme na boso – obzvlášť při cvicích zaměřených na chodidla a rovnováhu je to důležité. Využijeme pevnou židli, kdy je podsedák ideálně bez polstrování, anebo pouze lehce. Dále pak karimatku a osušku na cvičení na zemi. Využíváme též overball (míček určen ke zdravotnímu cvičení, dá se i v průběhu cvičení přifukovat) a ručník, či dostatečně dlouhý pásek (může to být i pásek od županu, kalhot). V různých časových obdobích si cvičební pomůcky obměňujeme, aby nás cvičení stále bavilo 🙂 Našim společným cílem je dobrá nálada. Pokud vám chybí, věřte že naše cvičení ji ve vás zažehne.

Přímý link: ZDE (doporučujeme)
Nebo přihlášení pomocí: Meeting ID: 531 675 3853 a hesla: 111

  

 

 

*Registrace

Proč jsou nutné registrace a rezervace vybraných aktivit?

Někteří z vás přichází s dotazy, zda jsou registrace na akce nutné a proč dříve nebyly.
Odpověď je jednoduchá – přibývá nás, což je skvělé, ale musíme se tomu přizpůsobit. Nejsou např. možné vycházky, kdy nás půjde po Praze 60 (nikdo by nic neslyšel, nikdo by si to neužil a také by to bylo nebezpečné). Stejně tak je nutné respektovat stanovené počty účastníků od pořadatelů exkurzí a dalších akcí.

Rozhodně se vám nesnažíme situaci komplikovat. Tam, kde je to bez registrace možné, je neděláme. A tam, kde to lze, akci při velkém zájmu za nějaký čas zopakujeme.

Z registračního formuláře vám poté pomocí automatizované odpovědi chodí i potvrzovací emaily. Někdy chodí ihned, někdy se zpožděním, má to své důvody. Primárně systém nastavujeme podle termínu konání. I z tohoto důvodu vás žádáme, pokud chcete provést registraci více lidí naráz, nepište nám to do poznámky – tu automat nepřečte. Zaregistrujte druhou osobu samostatně (klidně na stejný email). Děkujeme za pochopení.

Zároveň vás prosíme, pokud víte předem, že se nebudete moci zúčastnit akce na kterou jste přihlášeni, abyste nám to dali vědět. Můžeme místo obsadit náhradníkem.

 


2 komentáře: „Prosincový program

Komentáře nejsou povoleny.