Prázdninový program – léto 2022

Prázdninový program? Nudit se nebudeme! 

Budeme se vzdělávat v oblasti moderních technologií, trénovat paměť na počítači, čekají nás pravidelné lekce Nordic Walkingu a hraní mölkky a mnoho dalšího.

 

Rychlý přesun na typ programu: 

Nordic Walking    Ostatní program a výlety   Mölkky    Vzdělávat v oblasti moderních technologií

 

 

Společné aktivity (v Praze) na živo

Připravujeme pro vás společná setkání a aktivity, které mohou být průběžně doplňovány. Pro aktuální informace prosím sledujte náš web, tuto stránku, kalendář akcí a facebook.

Přes rozvolnění vládních opatření v souvislosti pandemií Covid-19 vás žádáme o ohleduplnost. Zůstaňte prosím doma, pokud se jakkoliv necítíte dobře, jste nachlazení atd. 

 

Kolik účast na níže uvedených aktivitách stojí?

Většina akci je bezplatných a není-li uvedeno jinak, zúčastnit se jich může každý senior bez předchozí registrace. U výletů si každý hradí cestu, vstupné či občerstvení. 

Protože vše něco stojí a ne vše je hrazeno z grantů či dotací, uvítáme dobrovolné příspěvky např. přes darovací portál Darujme.cz, kde si můžete zvolit, co konkrétně byste rádi podpořili.

Naše aktivity můžete také podpořit či ocenit zasláním zvolené částky přímo na náš účet u ČSOB: 258492161/0300.

Děkujeme!

Zároveň moc děkujeme všem, kteří nám pomáhají s přípravou a realizací programů, přicházejí s originálními nápady a inspirací. Budeme rádi, pokud se v případě zájmu zapojí vícero z vás. Protože jaké si to společně uděláme, takové to budeme mít…

 

Klikněte na banner a dozvíte se víc

Nordic Walkingové lekce

Chůze je jedna z nejzdravějších forem pohybu a provozovat jí může téměř každý. Při Nordic Walkingové chůzi lze využít holí k větší stabilitě chůze. Zároveň se při chůzi s NW holemi zapojuje až 90% svalů celého těla.

Správně prováděná NW chůze má velké množství pozitivních zdravotních efektů vice viz ZDE

Lekcí se může účastnit každý bez ohledu na předchozí zkušenost a fyzickou kondici.

 

Přehled pravidelných prázdninových lekcí:

  • ÚTERÝ: Praha 7 – Stromovka, začátek v 10 hod., sraz před budovou Planetária cca. 10 min před začátkem lekce (lekce budou probíhat od 5.4. – 29.11.). POZOR LEKCE NEPROBÍHÁ 5.7. (státní svátek)
  • ČTVRTEK: Praha 5 – Kinského zahrada, začátek v 10 hod., sraz u vchodu do zahrady z Nám. Kinských. Lekce budou probíhat od 14.7. do 25.8. Pozor, jde o lekci s vyšším výškovým převýšením. 

 

#ZdravéStárnutí

Na lekci doporučujeme pohodlné sportovní oblečení a obutí. Zároveň doporučujeme nosit si s sebou v batůžku pití. Hole na lekci vám rádi na místě zapůjčíme, příp. pokud máte vlastní – pomůžeme vám s jejich nastavením.

V případě dotazů k lekcím volejte Hanu Čepovou: 603 852 740.

 

 

Vzdělávat v oblasti moderních technologií

  • Pondělí 18.7. od 9.30 hod.  Život s chytrými telefony II. 

Místo konání workshopu: T-Mobile Magenta Experience Center v přízemí OC Arkády Pankrác

Chcete se s vaším chytrým telefonem více skamarádit? V Magenta Experience Center navážeme na předchozí setkání (z května). V menší skupině bude více prostoru pro to zjistit, že aplikace není sprosté slovo a že vám můžou ledacos usnadnit. 

První hodinu vás provedeme základními informacemi, další hodina bude věnována individuálnímu poradenství. Provázet Vás budou konzultanti Magenta Experience Center. Akce je primárně určena uživatelům chytrých telefonů a tabletů fungujících na platformě Android (téměř všechny typy telefonů s výjimkou tel. iPhone). Maximální počet účastníků workshopu 15 os.

Akce je bezplatná, je nutné se registrovat. Pozn. kapacita naplněna, registrace byla ukončena.

Kontaktní osoba pro tuto akci: Hana Čepová, tel: 603 852 740.

 

Kurz TP pomocí PC programu

  • Pondělí 18.7., 25.7.,  1.8., 8.8. a 15.8. od 14:00 a 15:30 hod. Pětidílný kurz trénování paměti pomocí počítačového programu

Místo konání kurzu: Městská knihovna v Praze, pobočka Korunní, vždy v pondělí od 15:30 hod.

Trénovat paměť na počítači, tabletu či telefonu lze dnes mnoha způsoby. Osvědčeným specializovaným programem, který si v kurzu vyzkoušíme, je  v českém jazyce běžící program HAPPYneuron BrainJogging, který obsahuje celkem 20 her, které se vždy po 4 zaměřují na jednu z 5-ti kognitivních funkcí.. Hry mají různou obtížnost respektující různý věk, pohlaví či dosažené vzdělání hráčů.

Účastníkům kurzu budou k dispozici notebooky s nainstalovaným programem. Maximální počet účastníků kurzu 8 osob.

Lektorka kurzu: Ing. Hana Čepová se věnuje lektorování tohoto typu trénování paměti víc než 10 let, stejně tak jako vzdělávání seniorů v oblasti digitální bezpečnosti a práce s PC.

Akce je bezplatná, je nutné se na ni registrovat ZDE. Pozn. kurz od 14 hod. je již naplněn, je možné se registrovat pouze do kurzu od 15:30 hod.

Aktivity projektu jsou podpořeny z dotačního programu MPSV – Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností.

 

Místo konání: Klubovna v 1. patře (s výtahem) Městské knihovny v Praze, pobočka Korunní. Adresa: Korunní 2160/68, 101 00 Praha 10-Vinohrady. Knihovna se nachází u zastávky tramvají Vinohradská vodárna (č. 10, 16), nebo cca. 5 min od st. metra Jiřího z Poděbrad

 

 

 

  • Pondělí 1.8., 8.8. a 15.8. od 9.30 hod. Třídílný kurz: Moderní technologie? Nepanikařte!

Místo konání kurzu: T-Mobile Magenta Experience Center v přízemí OC Arkády Pankrác

Třídílný kurz se bude věnovat bezpečnému pohybu na internetu a seznámí nás s aktuálními novinkami. Co vás na kurzu čeká:

1.8. Bezpečně v digitálním prostoru

Tento program je postaven na základní problematice aktivního používání informačních technologií seniory. Senioři se nejdříve seznámí s principy virtuálního prostředí a naučí se rozlišovat mezi on-linem a offlinem. Seznámí se s internetovým prohlížečem, jakou se vstupní branou do virtuální světa.

Zbylá část je zaměřena na rizika, zejména na rizika spojená s emailovou komunikací. Tzn. SPAM a SCAM – Nigerijské dopisy, Lottery Scam, Romance Scam. (Vycházím ze statistik rizik, se kterými se nejčastěji setkávají ve virtuálním prostředí senioři, což je právě SPAM a SCAM.)

Dále si ukážeme nejčastější podvodné reklamy, zejména z oblasti nákupů (protože senioři velmi rádi nakupují ve slevách už i v online prostředí, což podvodníci vědí).

Na konec ukázka dalších phishingových rizik, zejména pak bezpečné používání internetové bankovnictví.

Program bude obsahovat i praktickou ukázku, jak si nastavit emailovou schránku tak, abych minimalizoval příjem rizikové SPAM a SCAM korespondence.

Přednášející: Mgr. Tomáš Hamberger, Specialist Advisor, Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR a Lucie Kosová, Ministerstvo Vnitra 

8.8. Bank ID (Bankovní identita)

Bankovní identita (BankID) jako prostředek elektronické identifikace občanů pro vzdálenou online komunikaci se státní správou a soukromými firmami existuje v České republice už rok. Přednáška připomene, jak celý projekt vznikl, kolik z nás už bankovní identitu má, jaké jsou reálné zkušenosti a konkrétní příklady použití a co nového se v této oblasti připravuje. Více o Bank ID najdete např.  v článku ZDE.

Přednášející: Ing. Marek Růžička, Ph.D, generální ředitel společnosti Bankovní identita, a.s, který se celoživotně pohybuje v oblasti informačních technologií.

15.8. Možnost vyzkoušet si 3D tisk

Na závěr kurzu o moderních technologiích si účastníci vyzkouší možnost 3D tisku pod dohledem a s odbornou pomocí lektorů Magenta Experience Center.

Kurz proběhne ve spolupráci s Magenta Experience Center, které se nachází v přízemí OC Arkády Pankrác.

Na kurz je třeba se registrovat ZDE.

 

Konání kurzu finančně podpořil Magistrát Hl. m. Prahy.

 

 

Mölkky

  •  Středa, 27.7., 10.8., 24.8. od 10 hod., Pohodové herní dopoledne na Pankráci – mölkky, pétanque, kroket…

Sraz: Pankrácká pláň, hrajeme na hřišti pro pétanque vedle Café na půl cesty.

V době prázdnin se přesuneme s hraním venkovních her na Pankráckou pláň Na místě budou k dispozici výše uvedené hry, ale prim budou hrát mölkky.

Přijďte si zahrát svojí oblíbenou, nebo naopak vyzkoušet něco nového. Co neumíme se vzájemně naučíme. Nechceme konkurovat tréninkům a závodům soutěžních týmů. Cílem je, abychom si to všichni užili (ať nám to jde, nebo ne).

Na místě se lze posadit, popovídat, odpočinout, užívat sluníčka a přítomnosti prima parťáků…  Zvána jsou i vaše vnoučata. Věříme, že se s námi nudit nebudou.

S sebou doporučujeme vzít kromě dobré nálady i pití a pokud je velké slunko, tak i pokrývku hlavy. Akce trvá cca 1,5- 2 hod. a není na ní nutná předchozí registrace

Konání akcí finančně podpořila MČ Praha 4.

Kontaktní osoba pro tuto akci: Hana Čepová, tel: 603 852 740.

#ZdravéStárnutí

 

 

Ostatní program a výlety

  • Středa 13.7., 10 hod., Milíčovský les – evropsky významná lokalita, vycházka s Evou Končelíkovou

Potkáme se: ve středu 13.7.,  v 10 hod., Metro C Háje. Sraz nad výstupem s jezdícími schody. Doporučujeme jet v prvním vagonu metra. Stanice má výstup z obou stran nástupiště (dlouhého). Druhý výstup je po pevném schodišti.

Čeká nás nenáročný terén, cesta vede lesem. Délka společné trasy cca 4 km. Kdo bude chtít, může si trasu prodloužit.

S sebou doporučujeme: dostatek pití, v případě horka pokrývku hlavy, vhodnou obuv, kdo chce – hůlky na Nordic Walking a samozřejmě dobrou náladu.

Kontaktní osoba: Iveta Luxová, tel.: 603 852 715

 

  • Úterý 19.7. Bylinky u nás doma

Sejdeme se ve 13.50 hod. (mějte zakoupenou vstupenku) u pokladny Jih na konci Nádvorní ulice viz mapka (ke stažení ZDE) se zakreslenými pokladnami. Na program není potřeba žádné speciální vybavení.

Pojďte s nám vyrazit do Botanické zahrady a kromě prohlídky absolvovat i cca dvouhodinový bezplatný zážitkový program (stačí vám na něj pouze vstupenka do zahrady).

 Nedovedete si bez bylinek představit žádnou domácnost? V Zahradě mEDU budou vysazeny kromě zeleniny i více či méně známé bylinky, které se užívají v kuchyni jako zelené koření či rostliny pěstované pro své zklidňující a léčivé účinky. V průběhu programu se tak seznámíte s jejich využitím, ochutnáte je a vyrobíte si bylinkovou sůl, popřípadě bylinkové mýdlo (dle vegetační sezony).

Cena vstupenek: senioři nad 60 let – 75 Kč senioři nad 70 let – 1 Kč

Zahradu si můžete prohlédnout před zahájením programu nebo po jeho skončení.

Počet míst omezen. Na akci je nutná předchozí registrace. Registrujte se ZDE.

 

  • Čtvrtek 11.srpna Vycházka „Z Pučálky ke kostelu sv. Matěje“ aneb „Z kopce, po rovině, do kopce“.  Vede Karel Pinkas

Sraz: ve 14:45 hod u stanice metra Bořislavka, na okraji Evropské ulice ve směru k letišti. Konkrétně na stanici autobusů PID č. 316 a č. 356.  Bus odjíždí v 15:00 hod., Z Pučálky vyrazíme v 15:10.

Na počátku vycházky se zastavíme u „renesanční vily“ s čertem na komíně. Pak sejdeme dolů k Šáreckému potoku. Nedaleko stojí známý Dubový mlýn. Při pochodu okolo meandrů Šáreckého potoka mineme Kalinův mlýn, PP (přírodní památku) Zlatnici a PP Nad mlýnem. Poté, co dojdeme až k Mlýnku, začneme stoupat vzhůru. Nahoře přejdeme ke kostelíku sv. Matěje. Vedle něho se rozkládá Šárecký hřbitov, na kterém je pochováno i několik známých osobností.

Na závěr se můžeme občerstvit v restauraci Na Staré Faře.  Itinerář ke stažení: Z_Pučálky_ke_Sv_Matěji

Trasa (od busu k busu) měří asi 3,5 km. S sebou doporučujeme dostatek pití, turistická obuv nutná, hůlky na Nordic Walking doporučené. Kontaktní osoba: Iveta Luxová, tel.: 603 852 715

 

  • Středa 17. 8., od 15 hod. Komentovaná prohlídka expozice Lidé a peníze v novém návštěvnickém centru ČNB

Středa 17. 8., Návštěvnické centrum ČNB (Na Příkopě 864/28) od 15 hod. Na místo se dostavte s 15 min. předstihem.

Expozice Lidé a peníze se nachází v původním trezoru. Dozvíte se zde vše o české a československé měnové historii a centrálním bankovnictví v mezinárodním kontextu. Dále se v expozici nachází unikátní vysokohmotnostní zlatá mince o nominální hodnotě 100 milionů korun.

Počet míst omezen. K účasti je nutná předchozí registrace ZDE

V případě vyššího zájmu zařadíme v budoucnu další prohlídky, vč. dalšího programu.

 Kontaktní osoba: Bc. Iveta Luxová, tel.: 603 852 715

 

  • Pondělí, 22.srpna, Poznáváme Dobešku s Evou Končelíkovou

 Sraz v 9.50 hod., Budějovické náměstí, Poliklinika – stanice busu 134. Vyrážíme v 10 hod.

Dobeška je vilová osada v pražském Braníku na jihozápadním výběžku Pankrácké planiny směrem od Krče k Braníku a Podolí nad Branickými skalami a Starou cestou na Branickém katastru.

Těšit na zajímavé domy a zajímavé osobnosti, které zde žili/žijí. Nachází se zde i jediná realizovaná stavba Jana Kaplického – Dvořákova vilaDélka společné trasy cca 3 km, trasu si můžete libovolně prodloužit.

S sebou doporučujeme dostatek pití, dle úvahy hůlky na Nordic Walking. Kontaktní osoba pro tuto vycházku: Iveta Luxová, tel.: 603 852 715

 

****

 

  • V termínu 24.7. – 14.8. probíhají na Orlíku naše populární a plně obsazené aktivizační Senior Campy

Kapacita letošních Senior Campů je již naplněna

 

  • V termínu 26. a 27. 8. proběhne mezigenerační program pro prarodiče s vnoučaty

Program kombinuje poznávání přírody a moderních technologií. Kapacita účastníků je již naplněna.  

 

 

Program příp. dalších akcí a výletů bude upřesněn.

 


1 komentář: „Prázdninový program – léto 2022

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..